Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom

sweetlaab - fotkasweetlaab, 31. októbra 2014
Sladké makové gnocchi s hroznovým olejom
Foto: sweetlaab

Mak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika 12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre Zobraziť celý popisMak má niekoľko liečiacich schopností o ktorých nie všetci vedia. Pre svoj obsah vápnika 12x vyšší než v kravskom mlieku je vhodný pre prevenciu osteoporózy. Obsahuje kyselinu olejovú ktorá znižuje cholesterol, chráni srdce a má protirakovinový účinok. Mak je známy pri príprave makových rezancov. Tento recept starých mám som však zmenila na zdravší - namiesto masla s vysokým obsahom cholesterolu som použila jemný hroznový olej bez cholesterolu. Ak ho vyskúšate, dajte mi vedieť, či sa Vám páčil.

4
porcie
180 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
250 g
50 g
2
50 g
150 g
75 g
 na zálievku




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme, pretlačíme a zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, soľou a 50 g oleja. Vymiesime cesto a necháme odpočívať 30 min.

  2. 2

    Na doske pripravíme šúľance, použijeme múku ak cesto sa lepí. Hodíme ich do vriacej vody a keď vyndú na povrch, varíme 5 min. Uvarené šúľance vyberieme z vody a vložíme do nádoby pokvapkanú s olejom.

  3. 3

    Šúľance premiešame, posypeme pomletým makom, trstinovým cukrom, olejom s vodou v pomere 1:1, ktorú redtým necháme zovrieť, a podávame.

  4. 4

Diskusia k receptu

alex37
aj pre mňa sú to šúľance, nedám sa presvedčiť na gnocchi :-) /ani napísať to poriadne neviem/ :-)
jozka2
Keby sa dalo zjest tak sa prva prihlasim na vynikajuce sulance nase slovenske,zaiste aj s hroz.olejom vyborne,ale nehnevaj sa na mna talianske gnocci maju spolocne cesto s nasimi sulancami,ale sa robia inac.Urobi sa mala gulicka sikovna talianska kucharka ich vie aj sikovne roztlaciy do podoby gnocci,tak ze priklanam sa nazvu co mas na obrazku,ze su to predsa I ked nase slovenske,ale vyborne.
Za jedlo by si odomna dostala zaiste plnych pat,ale za nazov iba 3.
jozka2
este som zabudla dodat,ze ich mas tak nadherne a vela obalene makom,ze sa im neda odolat.
2010
Grape oil mam, papavero mam, a ked bude cas tak sa zajtra vyrobia 5*
hm... mozno trosku pomenia-:)
marijanna
Pekne vyzeraju,aj aj mna co prve napadlo to,ze to su Šulance. Ak od starej mamy,tak jedine šulance. . .:-)
mariamka
taky pekny irecity popis a "zabijes" to ňokami :) ale inak klasika, len trosku pracne na dnesnu dobu, nechapem, kde tie nase mamky na toto mali cas
sweetlaab
Ďakujem Vám za komentáre, súhlasím že pôvodné slovenské recepty sa majú pomenovať pôvodnými názvami - sladké makové šúľance. Ja som však pôvodný recept zmenila "inovovala" :-) a tak aj názov by mal byť inovovaný. Tieto gnocchi som odpísala so svojho anglického blogu,  danieladanaphotographer.blogspot.sk/2014/10/home-made-poppy-gnocchi-with-gr...
, lebo v anglickom slovníku som nenašla anglickú alternatívu k šúľancom :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@sweetlaab (26.12.2014 17:38)

Cesto so zemiakmi sa nenecháva odležať, lebo čím dlhšie leží tým viac je redšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia