Sladene Mlieko - Salko

rogue123 - bez fotkyrogue123, 28. januára 2012

Recept som nasiel na jednej zahr. stranke,..je to valstne originalna priprava,.. bez pridavania dodatocnej chemie, ktora sa pridava do potravin vyrobcom.

1
porcia
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 liter
150 gramov




Postup

  1. 1

    Mlieko nechame prevriet minutu, za stale miesania..znizime teplotu (ja pouzivam stupen 3 a 4 ) a pokracujeme v miesani (nesmie moc vriet, skoro vobec).. priblizne 60 minut..po tejto dobe by sa nam malo mnozstvo mlieka zmensit priblizne na polovicu a menej..zavisi od teploty a rychlosti vyparovania vody z mlieka..pridame cukor a pokracujeme v miesani dalsich cca 30 minut a viac...doba tiez zavisi, aku hustotu chceme dosiahnut..cim dlhsie, tym hustejsie... z litra mlieka nam vyjde cca 500 ml salka..priprava nie je narocna, ale strasne zdlhava..takze kto chce vyskusat, nech si zvoli dobu, ked sa ozaj nudi alebo nema nic insie na robote :) Tip : - na zahustenie > lyzicka masla - na zriedenie > troska vody - ospravedlnujem sa za mäkčene a dĺžne.

    Sladene Mlieko - Salko - obrázok 1

Diskusia k receptu

julica
Veľmi sa mi páči, keď sa varí či pečie zo surovín, nie hotového. KK
cistinka
tento recept si odkladám, určite ho využijem ... ďakujem :-)
3sandra3
je to dobrý nápad, len horšie to bude s tým časom. No isto vyskúšam.
tetrisss
To je zaujimave, pri cene mlieka zahusteneho by to hadam aj za to stalo.
tothka
Odkladám, nikdy neviem, či nebudem potrebovať.
tykadielko
tiež vyskúšam, ešte som nevyrábala salko....no moje detičky to veľmi ľúbia....keby som pridala kakao - možno vyrobím pikao...to zas ľúbim ja...v každom prípade - super nápad :D
adadoho
Ďakujem, ďakujem, ďakujem, ďakujem!!!! Moje deti by v salku spali a grilážka a čojaviem čo máme najradšej a všetko salkové
adadoho
A myslím že to vyskúšam v pekárni ako lekvár, vtedy by to malo byť ok, čo poviete:-) a nenastojím sa pri tom :-)
1x mc1
celeblith
pochopila som spravne, celu dobu (60+30min) sa to musi miesat? uff...ale stalo by to zato :)
rogue123
@celebith ...ano ta doba je cca 90 min spolu...zial :) doba moze byt aj dlhsia alebo cosi kratsia..zavisy od teploty aku udrzujeme a od hustoty aku chceme dosiahnut.
...na tu pekarnicku som inac aj ja zvedavy..apro akurat teraz ho dojedam...tiez som na salku zavistly :)
rogue123
...este som chcel podotknut, ze ten cukor do mlieka sa moze dat aj zaraz od zaciatku, no ja som si to troska upravil a schvalne ho pridavam tesne pred koncom, aby moc neskaramelizoval a to salko ma troska jemnejsiu chutovu texturu potom, mozete vyskusat oba sposoby a posudit sami..
evanaaa
Súci chlap, čo má takú trpezlivosť, stáť pri tom a miešať tolkú dobu, len škoda, že neviem odhadnúť vek, chválila by som ešte viac.....
rogue123
@evanaaa ...mam 31 :) , rad si len tak vyvaram :) ...dost casto cista improvizacia, doslovne, co je poruke...
vieraa
roque123
Určite to vyskúšam, pretože Salko je u nás veľmi drahé.Chcela by som sa spýtať v čom to varíš/vo vodnom kúpeli, alebo ináč. Prosím Ťa napíš mi na moju mail adresu:jurcackova.viera@gmail.com. Ďakujem
mariaklara
@rogue , môžeš to napísať aj pre ostatných, nielen pre @vieraa , no ja si myslím, že to varíš normálne, nie vo vodnom kúpeli, však? Určite to vyskúšam, lebo niektoré reťazce už nevedia, čo majú za to pýtať.
jazavka
super recept, dúfam, že s tým hodinu a pol varením to bude aj lacnejšia alternatíva ako salko z obchodu...ďakujem a ukladám do KK.
gionima
recept ma potesil chcem robit marlenku a zijem v italy a neviem tu najst kondenzovane mlieko nasla som aj iny recept,ale tento je jednoduchsi na suroviny.Do toho ineho receptu slo aj susene mlieko a to tu tiez dostat len detske a to je financne narocne na obycajne salko.no a napis teda,ako to varis normalne ci vodny kupel?
an3da
Len neviem prečo sa to musí miešať, mám takú nádobu v ktorej neprihorí
a v nej varím liter mlieka a 800g cukru spolu, nemiešam to stále a urobí
sa mi také karamelové mlieko, potom dám margarín a potieram oblátky,
je to výborné a sladuštičkééé.
thris
A keď to ešte robíte z domáceho neupraveného mlieka od kravy, ktorá sa pasie na tráve... To je už iné kafé :D Ešte, že mám to šťastie :)
hahaias
robila som, varila som v hrnci s hrubým dnom /zn.IMCO/ netrebalo celú dobu miešať, len na začiatku a potom občas zamiešať. Z litra mlieka mi vyšlo cca 3 dcl. salka - je velmi huste. Parádny recept!!! Vyskúšajte
livialiv
Vie mi niekto poradiť, prečo mi v pekárničke salko nezhustlo? :-(
becke
Mlieko nezhustne v pekarničke, lebo sa tem neodparuje voda.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia