Pečená zelenina
Skvelá pečená zeleninka so slaným syrom
Autor receptu: siuuu
My všetci sme doma mäsožravci... Nuž čo narobím. Ale okrem mäsa máme radi aj
zeleninu a toto je jedno z našich obľúbeným bezmäsitých
jedál a zároveň aj jeden z vôbec najchutnejších zeleninových receptov, ktoré som mala
možnosť ochutnať. Dá sa jesť ako samostatné jedlo
alebo ako zdravšia príloha k mäsku. V lete poteší a v zime zahreje. Inšpiráciou mi
kedysi dávno bol recept Evy Mázikovej, ktorý však bol pre
mňa chuťovo veľmi fádny, tak som si ho doplnila a vychutila podľa seba.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Očistíme a na menšie kusy pokrájame zemiaky. Dáme do misy, pridáme soľ, korenie, citrónovú šťavu, premiešame a necháme pol hodinku odpočívať.
- Medzitým očistíme mrkvu, cibuľu a cesnak. Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu na osminky. Na pekáč dáme olivový olej, zemiaky aj so šťavou, mrkvu, cibuľu a cesnak, dobre premiešame a vrch môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.
- Rúru zohrehrejeme na 190 °C, vložíme pekáč so zeleninou a pečieme 25-30 minút, podľa veľkosti zemiakov a mrkvy. Občas premiešame. Mrkva a zemiaky by mali byť takmer upečené. V tejto fáze pridáme pokrájané cherry paradajky, prekrojené olivy, čerstvé bylinky (časť môžeme pridať už v prvej fáze), posypeme hojne slaným syrom a dopekáme ešte cca 10-15 minút. Podávame teplé.
- Veľká dobrota.