Škvarkové pagáče rýchle bez prekladania

Autor receptu: frezia68

Tieto pagáče pečiem, ak nechcem trikrát prekladať a trocha ma naháňa čas.

120 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Postup

  1. Z mlieka, droždia a medu si urobíme kvások. Škvarky zomelieme, odstránime stvrdnuté kožky.
  2. V miske spracujeme múku, maslo, škvarky, vajce, kyslú smotanu, soľ a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť. Po vykysnutí dám na dosku, vyvaľkám na plát asi 1 1/2 cm hrubý. Na povrchu cesta urobím s nožom mriežku a vykrajujem pagáče,k toré na plechu nechám kysnúť asi 25 minút. Každý vykrojený pagáčik dám na doske medzi dlane, spodkom dlane trocha pootáčam (pagáč sa dvihne) a tak dám na plech. Preto sú vyššie.
  3. Po vykysnutí potriem s rozšľahaným vajíčkom kde som pridala trochu mlieka. Posypem soľou a rascou a pečiem v dobre vyhriatej rúre asi 5 min., potom znížim teplotu asi na 190 °C a dopečiem do peknej farby. Zvlášť pre @Stefanm prikladám obrázok, ako sa netrápiť s "odpadom" - netreba prevaľkať, len zlepiť zvyšky. Škoda, že tie najchrumkavejšie sú už zjedené.