Oškvarkové pagáče

Škvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Už ani neviem, koľký recept na škvarkové pagáče sem pridávam ale skúšam stále nové a nové a tento tu ešte nemám. Veľmi sa mi recept páči a pagáčiky sú výborné tak aby som vždy nemusela hľadať si ho ukladám a možno niektorá aj vyskúšate. Teraz som piekla na svadbu slané v sobotu a v nedeľu na dozvuky znovu.

50-60
porcií
180 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny. Ale pozor ja som robila z dvoch dávok, tak aby Vás to nepomýlilo.
  2. Najprv som si urobila kvások, preosiala múku a pridala do nej všetky suroviny na cesto - čiže do múky som dala cukor, soľ, korenie, dobre premiešala, pridala vlažné mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a vajíčkami. Keď bol kvások hotový pridala aj ten a olej. Cesto som dala vypracovať.
  3. Cesto vypracované a dala som na teplé miesto kysnúť 1 hodinu.
  4. Tu ho už máme krásne nakysnuté.
  5. Cesto som rozvaľkala.
  6. Bravčovú masť som si dala rozpustiť a natrela som na cesto. Ak však máte domáce škvarky naložené v masti, toto nemusíte robiť. Ja som mala kúpené.
  7. Natrela som pomleté škvarky ale asi tri centimetre od kraja, aby mi nevytekali von a dalo sa mi cesto dobre skladať.
  8. Cesto som poskladala na obálku a dala do nádoby, zakryla na pol hodinu do chladničky.
  9. Takto mi v chladničke nakyslo.
  10. Toto som zopakovala trikrát, čiže celkovo cesto bolo v chladničke 90 minút. Ale za každým keď som cesto rozvaľkala, som ho natrela rozpustenou bravčovou masťou. No a tu už idem cesto rozvaľkať.
  11. Cesto si rozvaľkám ale nie celé len asi polovičku, nemám totiž takú veľkú pracovnú dosku tak robím na dvakrát. Potom na ceste urobím nožom mriežku.
  12. Vykrojené pagáčiky na plechu - tu by mali ešte kysnúť ďalších 20 minút, ale ja som ich dávala priebežne na plech potierala a dávala piecť. Robievam takéto malé.
  13. Pred tým ako ich dám do rúry si ju dám rozohriať a vložím na spodok rúry hrnček s vriacou vodou.
  14. Pagáčiky potriem vajíčkom, zakryjem papierom na pečenie, aby mi nepopadali pri pečení a dám piecť. Piekla som na 200 stupňov asi 15-20 minút s ventilátorom. Ale záleží akú máte rúru, tak pečte do ružova určite si každá svoju rúru poznáte.
  15. Upečené. Trochu skorej som ten papier dala dolu a tak mi pár aj trochu popadalo.
  16. Jedna dávka takéto malé keď robíte, tak by malo byť asi tak okolo 50-60 kusov. Podľa toho ako Vám aj cesto nakysne. Ja som robila z dvoch dávok, lebo som piekla na svadbu a dvakrát v sobotu na hostinu a v sobotu nebolo tak teplo, tak mi vyšlo z dvoch dávok okolo 110 kusov a v nedeľu na dozvuky, tam bolo už teplo, tak mi vyšlo 120 kusov. Uložené v krabici.
  17. Ešte som piekla syrové rožky spolu sú uložené v krabici.
  18. No a ešte som piekla aj cesnačky. Tak takúto som ja mala pracovnú sobotu a nedeľu tento víkend.