Škvarkové pagáče fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 21. marca 2011
Škvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: dorisa

Dlho som sa rozhodovala upiecť škvarkové pagáčiky. Musím sa priznať, že som sa strašne bála a hľadala som recepty krížom-krážom, ale nakoniec mi ani Zobraziť celý popisDlho som sa rozhodovala upiecť škvarkové pagáčiky. Musím sa priznať, že som sa strašne bála a hľadala som recepty krížom-krážom, ale nakoniec mi ani jeden nepadol do oka, alebo som nemala potrebnú surovinu doma. Tak som tvorila podľa seba, kedže vypadol proces kysnutia cesta. Dajú sa jesť, nabudúce pridám viac soli.

40
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

600 g
200 g
200 ml
2 ks
250 g pomleté
1 ks, prípravok na kysnutie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravila som si suroviny, Použila som prípravok Kysnuté cesto Expres, od Dr.Oetkera, nekupovala som ho, mala som ho vo vianočnej cene od Varechy, bolo ho treba vyskúšať. V tomto prípade cesto netreba dať kysnúť.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tvar obdĺžnika. Škvarky, zmäknuté natrieme na plát.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto so škvarkami preložíme do takéhoto tvaru...... necháme odpočinúť , znova rozvalkáme ......

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ......a toto opakujeme ešte raz(dvakrat)

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na hr. 1,5 cm a formičkou vykrajujeme pagáčiky.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tieto kladieme na plech(nemusí byť papier), potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami, alebo rascou.

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech dáme do rúry a pagáče pečieme, kým pekne nechytia farbu a neupečú sa. Ako na druhý pokus dobre?,nie???????

    Škvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ancicka
Nieže dobre,ale dobrééé.Ja som robila škvarkové pagačiky,pozri môj rcp.ale s kysnúteho cesta.
kucharronald
ja škvarkové pagáče zvyknem krájať radielkom, a robím z nich trojuholníčky....takto nemusím 1x ich prekladať :)
orchidea
Podarili sa! Ja mám tiež zmiešané pocity pri pečení pagáčov, už som vyskúšala viac receptov a nebola som spokojná, nepodarili sa mi tak, ako by som chcela. Skúsim tento tvoj.
vierik
Veď sú peknééé,určite aj chutné,mám tiež rada, len ten cholesterol :-(
ketty3811
pekné pagáčiky.Aj ja som už vyskúšala niekoľko receptov,ale stále to nieje ono.Vyskúšam aj tvoj.:-)
dorisa
@ketty 3811, ja neviem v čom je to,ale pagáčiky asi nebudú mojou silnou strankou, ešte mám jeden recept, a jedny škvarky v chladničke.....tak držme si palce navzájom:) Ďakujem všetkým za komentáre.
honestka
@Dorisa : to " Kysnuté cesto Expres, od Dr.Oetkera" je len prasok ktory pridas do cesta? cesto je lahke ako ked kysne, alebo by si povedala troska rozdielne? dakujem
dorisa
@honestka , ano, je to prášok, ktorý vyvolá v ceste ten proces,ale netreba nechať kysnúť. Keď som ho zmiešala do cesta, tak sa javí, ako keby kyslo- na dotyk,ked ho stlačíš tak je ako nakysnuté. Prvýkrát som to dala do cesta, chcela som ho minúť. Nemám s ním žiadne iné skúsenosti, prípravok som mala vo výhre z vianočnej súťaže, kedy som vyhrala o.i. aj prípravky Dr. Oetkera

garanco
Pekné, určite chutné!!! Práve som kúpila škvarky, takže budú aj u nás. @dorisa , skús cesto pod škvarkami potrieť horčicou, na to dať škvarky, posoliť a okoreniť ich a potom pokračovať podľa receptu:-)). Niekedy ich krájam ako Ronald, nemám "odpad" cesta a sú hotové rýchlejšie.
dorisa
@garanco , nemám skusenosti s pagáčikmi, ja mam tiež ešte jedny škvarky, tak budem skúšať.Ďakujem.
evanaaa
Aj ja som minule kúpila v Kauflande v akcii mleté oškvarky, rýchlo kysnúce droždie v prášku od dr. Oetkera mám dávno, dokonca aj múku na kysnuté cestá odtiaľ.
Honestka, ten prášok je vhodný na slané aj sladké pečenie, na kysnuté cestá ako náhrada za droždie a na sáčku je aj základný recept a postup prípravy. Je to dobré, netreba čakať na kysnutie.
evanaaa
V nedeľu robila Kamila M. na STV pagáčiky ale z kvasníc a prekladala ich. Po upečení vyzerali dobre, krehko a aj sa lístkovali, mala som na ne veľkú chuť. Keby sa mi podarili aspoň tak, ako tebe, Dorisa, ešte som neskúšala, budem musieť.
sandratamer
Oškvarky sa dajú kúpiť pomleté? Ja som si kvôli tomu chcela kúpiť mlynček... Tiež som pozerala kamilu a keď som videla dorisin recept, tak som chcela skúsiť podľa tohto receptu...
evanaaa
Sandratamer, ano, ako som spomínala, kúpila som ich minulý týždeň, vyrábajú sa vo Vlčanoch, je tam nad názvom značka JAV, a na kelímku ( 250 g) je recept na nátierku aj na oškv. pagáče.
dorisa
@evanaaa , ja neviem, v čom je ta alchímia pagáčikov, ale všetky cestá viac menej mi vychádzaju, dokonca som už aj krémové koláče robila, čo som si myslela, že "neviem", ale tieto pagáče prekliate, nie a nie poriadne ukuchtiť. @sandratamer , ano, pomleté škvarky sa daju kúpiť, treba si pýtať, maju ich v chladiacich vitrínkach, ja osobne som ich kupila v coop. Veľmi ich vykupuju, beru aj po 4ks, tak možno zato sa ti nedostali na oči. Stoja cca 1 euro.
sandratamer
jednotu mam blízko cez cestu, omrknem to tam. Ešte poraď, dá sa ten "expres na kysnuté cesto" nahradiť droždím, a keď hej, na pol kila múka 42 g, alebo tam platí nejaká iná gramáž?
dorisa
@sandratamer , Sandri, v recepte(je600g) sa píše 5Og, takže na pol kila múky je to asi tych 42 g(celá kocka) dosť.
sandratamer
jasné, tiež si myslím že 42g bude na 600 g múky úplne stačiť, ďakujem pekne za rady :-D
jerica
@dorisa prekonala si rešpekt pred pečením pagáčikov,pekne ako vždy si pridala fotopopis , ja tiež robievam, len recept má iné suroviny,základ rovnaký múka zemiaky, ostatné trochu ináč. Pridám len neviem kedy lebo som napichnutá v záhrade,len odbehujem kukuč na PC zlodeja času.
dorisa
@jerica , a keby si vedela, ako moj priatel má pagáčiky rad? Dufam,že chytím gríf aj na ne BUDEM ICH PIECŤ" TAK, OD RUKY"Ja na zahradku chodím ešte len obzerat,my máme zahradku trocha vyššie, ešte je priroda neprebudená a dnes išiel moj aj s pomocníkmi, vraj rýlovať. Tak uvidím.
bejda7
Škvarkové pagáčiky milujem:)je veľa receptov...tak nabudúce skúsim podľa teba:)
bogar
mam doma domace skvarky a pozeram receptiky kto ako robi no a vase sa mi pozdavaju len sa chcem opytat nemozem nahradit palmarin maslom ? ja ho neznasam .... :)
elian44
mno tak som dala namiesto expresného kysnutia som dala prášok do pečiva a boli aj tak dobré:)
dorisa
@elian44 , určite boli dobré,vieš, ja som ten prípravok mala vo výhre, tak som ho chcela minúť. Ďakujem za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia