Skoro bryndzové halušky

2010 - bez fotky2010, 8. decembra 2016
Skoro bryndzové halušky
Foto: 2010

Uz som davno nezarypal do tradicnych receptov, neviem aky je rozdiel ked nemam ziadnu surovinu na zahranicny recept a hrdo ho nazvem tradicnym nazvom Zobraziť celý popisUz som davno nezarypal do tradicnych receptov, neviem aky je rozdiel ked nemam ziadnu surovinu na zahranicny recept a hrdo ho nazvem tradicnym nazvom ( a este sa budem hadat a vsetci ma budu zastavat). Sorry ani ja som nemal ani bryndzu ani halusky.

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Sparglu dame predvarit v slanej vode. Mini zemiakove qnocchi dame uvarit v osolenej vode kym nevyplavaju. Vyberieme a pridame maslo a premiesame.

  2. 2

    Dobru ovciu fetu, ja som mal cypersku pomackame a zmiesame s cmarom. Anglicku slaninu pokrajame na kusky a oprazime na poslednu minutu dve pridame cesnak.

  3. 3

    No a na koniec prizdobime struzlinami Grana Padano.

Diskusia k receptu

gabriele
toto sa mi velmi paci...pestujem zelenu sparglu...a niekedy uz neviem co s nou...tak teraz uz budem vediet :) ...inac dobra feta s kyslou smotanou mi lepsie chuti ako bryndza...taketo recepty mam rada
evelynba
Súhlasím, že to náhodou môže byť veľmi veľmi dobré a hneď by som si dala. A čo sa názvu týka, myslím že tak ako je, to úplne vystihuje a nikoho by nemal dráždiť. Veď nakoniec gnocchi sú halušky a feta s cmarom môže byť podobná ako bryndza (neviem, ešte som to neskúšala). Ale v každom prípade ukladám do KK a dávam ***** za originalitu a "avantgardnú tvorbu" pri varení.
kucharka
Jeej, aj ja si takto robim "bryndzu"... ale miesto cmaru pouzivam kefir.
Super.
bubaya
Mne keď sa nechcelo babrať s haluškami, kľudne som hodila do vody gnocchi a použila takmer na každý spôsob. Musím sa vrátiť k tomuto dobrému zvyku, vidím, že sa z toho dajú kreovať veľmi zaujímavé kreatúry. Či kreácie? Každopádne, na rozdiel od halušiek to nevyzerá, že to predomnou už niekto raz zjedol.
kecemis
Pekna nahrada bryndzovych halusiek. Hlavne pre nas inostrancov sa to hodi. Ja zvyknem este pridat k fete aj trojuholnik syru smejucej sa kravky. Urcite vyskusam s tou sparglou, neviem si to predstavit.
boxik
Ak si na Slovensku mali ťa okamžite zavrieť niekde kde nenarobíš ešte väčšiu škodu ako je znesvätenie slovenského pokrmu č.1. Ak si v cudzine mali by ti zakázať návrat na rodnú hrudu. Ak ti to chutí napchaj sa tým do prasknutia ,ale aj ta nepraskneš od bryndzových halušiek.
hubata
Čo to trepeš @Boxik ? Náhodou mi je to sympatické, že aj keď nemal prístup k originálnym surovinám vynašiel sa @2010 a podarilo sa mu urobiť skvelé jedlo na ktorom si pochutnal. Aj z názovu receptu je každému hneď jasné že nemôže očakávať originálne bryndzové halušky, tak nevyrývaj.

Ďakujem @2010 za pekný recept a keď sa mi nebude chcieť hádzať halušky, kúpim si sáčok gnocchi a spomeniem na tvoju kreativitu.
2010
Dakujem za pozastavenie, a pre tych co su kratko vonku a
nemaju pristup k bryndzi. Treba len skusat lebo pod menom feta mimo europu aj ked by nemalo byt ( greci maju znamku) je vsetko mozne, ta ich je az moc tvrda a je to zmes ovcieho a kozenie syra. Danska feta je mozno ta na ktoru @boxik naraza chuti presne ako jeho oblubena polska lacna bryndza z kravskeho mlieka. Bulharska feta pod menom bulgarian white cheese -sirene je 100% ovci syr je ovela kremovitejsi v slanom naleve a ked sa zmiesa bud so smotanou alebo cmarom podla chuti vysledok je velmi dobry.
boxik
@2010 (10.12.2016 23:00)
Samozrejme pán dokonalý je presvedčený že ,zrejme nie je na Slovensku keď si nevie kúpiť bryndzu, si myslí že u nás sme odkázaní len na šmejdy a že sa napchávame poľskou bryndzou ,vyvediem ťa z omylu ,my na tom Slovensku stále máme možnosť kúpiť si poctivé výrobky , aj bryndzu, preto nie sme odkázaní na to aby sme sa museli napchávať náhradami. Len tak mimochodom ja nemám nič proti tomu ,aby si sa napchával syrmi z Bulharska či iných končín planéty ,len to nevolaj bryndzové halušky ,ani s prívlastkom skoro, nič viac a nič menej.
boxik
@Junior (10.12.2016 20:01)

Čo keby si namiesto skákania do reči starším prispel nejakým receptom ,možno potom by môj pohľad na teba bol trochu iný ako teraz.
2010
@Boxik co keby si na miesto toho tvrdohlaveho tvrdenia isiel a kupil ten bulharsky ovci syr a ochutnal, zaklad bryndze je ovci syr a nevadi z ktorej krajiny su ovce?
Encyklopedia :
Bryndza (z rum. brânză – doslova: syr) je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v
2010
sorry ale neviem preco mi pridalo len pol textu ?
@Boxik co keby si na miesto toho tvrdohlaveho tvrdenia isiel a kupil ten bulharsky ovci syr a ochutnal, zaklad bryndze je ovci syr a nevadi z ktorej krajiny su ovce?
Encyklopedia :
Bryndza (z rum. brânză – doslova: syr) je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku. Konzumujú ju aj v Rakúsku a Bavorsku (Brimsen, Liptauer Käse), Česku a pod. Zachovaný je aj latinský názov: vulgo Burenda – ľudovo bryndza. V minulosti bola porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby menom Strachino.
boxik
@Junior (11.12.2016 14:14)

Typický predstaviteľ časti dnešnej mladej generácie ,nič ešte nedokázal, ani tu na vareche, ale sám o sebe je presvedčený že je jednička ,nie je, je iba nafúkanec bez štipky sebarefleksie.
boxik
@Junior (12.12.2016 14:52)

U mňa platí to čo som napísal dnes pretože to čo by som na tvoju adresu napísal dnes by boli samé vulgarizmy a to sa nesmie aj keď ide o jedinca tvojho typu.
nyja
@2010 (11.12.2016 13:52)

Ešteže je v nadpise to slovo "skoro". Takto sa nedá protestovať. Viem, že mnohým Slovákom v zahraničí sa cnie za bryndziakmi a musia vymýšľať improvizácie. Áno, známa v zahraničí (Švédsko) tiež riešila náhradu bryndze fetou. Ale zemiaky sú predsa všade, tak si nemusel ešte aj halušky nahrádzať ňokmi. Vytvoril si "niečo" multinárodné - gnocchi a grana talianske, feta cyperská, slanina anglická; k tomuto jedlu si už len pustiť hymnu EU :-) Ódu na radosť.. a následky si nesieš sám :-D
Hviezdičkovať ti recept nebudem, asi išlo o nostalgiu, ja budem zajtra robiť origoš bryndzové. Kúsok od nás je obchodík, kde predávajú 100% ovčiu, nepasterizovanú bryndzu. A tú žiadna feta nenahradí ;-)
2010
@Nyja (16.3.2017 19:50)
Mas pravdu postupne som uplne odisiel aj od skoro varianty. Uz som moc dlho prec a posledna verzia s gorgonzolou je uspesna. Dost casto cestujem a dam si original na slovensku, aj ked posledne dva razy ma presla chut na halusky v restauracii.