Škoricový koláč
Škoricový trhanec (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Voňavý, jemný, len tak si odtŕhať na raňajky, každý koľko chce.
20 minút príprava |
35 minút na 190 °C |
Postup
- V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajíčka, mlieko, kvások a rozpustené maslo. Vymiesime cesto a necháme ho prikryté na teplom mieste.
- Asi po hodine sa poriadne zväčšilo.
- Cesto rozdelíme na dva bochníky. Z jedného som robila trhanec a z druhého závin. Ale venujme sa len trhancu. Rozvaľkáme na pol cm, potrieme roztopeným maslom, nešetríme, radšej si ešte ďalšie roztopíme, aby sa nám pri jedení dobre odtŕhali kúsky.
- Posypeme škoricovým cukrom a pokrájame na 4 pásy.
- Tie položíme na seba škoricou hore.
- Pokrájame na 2/3 výšky formy.
- Formu na biskupský chlebík vymažeme maslom a ukladáme naše kúsky na stojato. Mne ku koncu trochu chýbalo, tak som si vzala cesto z druhého bochníka, aby som zaplnila formu. Necháme podkysnúť a potrieme žĺtkom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 30 minút.
- Hotovo.