Škoricový trhací chlebík fotorecept

salinka - fotkasalinka, 9. marca 2017
Škoricový trhací chlebík (fotorecept)
Foto: salinka

Recept som našla v letáku Lidl január 2016. Piekla som ho už viackrát, je jemný a veľmi chutný. Vyskúšajte a trhajte.

12
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

200 ml
20 g
400 g
2 PL
100 g
2 ks
1 bal
100 ml
1 bal
 na vymastenie formy




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, vanilkového cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kryštálového cukru, polovice zmäknutého masla, žĺtkov a pripraveného kvásku mixérom vypracujeme vláčne cesto.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním šľahačkovej smotany a vanilkového cukru.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto usilovne kysne.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm, potrieme ho zvyšným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Milovníci škorice použijú dva balíčky.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto preložíme na tretiny a nakrájame ho na štvorce - obdĺžniky.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do formy vytretej olejom ukladáme štvorce vertikálne rozrezanou stranou hore. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 15 minút podkysnúť na teplom mieste.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polovicu polevy nalejeme na koláč tesne pred pečením.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme ho pri teplote 180 °C približne 35 minút. Druhou polovicou polevy polejeme koláč 10 minút pred dopečením.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Výbornú chuť.

    Škoricový trhací chlebík (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
tak toto sa mi veľmi páči a viem si Tvoj chlebík predstaviť na tanieri preliaty vanilkovým pudingom. Musím to niekedy tak aj urobiť.
salinka
@Chica , @Terinka , ďakujem za pochvalu.
@Mitzy , no veď toto: odtrhnem z neho a potom mám tendenciu ho nejako dorovnať, lenže on sa priam núka, aby som pokračovala:-)
@Luss vidíš?! To si mi mohla poradiťaj skôr, dobrý nápad. Zušľachtené dukátové buchtičky:-)
tefalka
prečo chlebik ,,? ja som takto robila na plech ako škoricový koláč,čo sem pridala myslím eldina je výborný,aj sa ti pekne podaril !
salinka
@Tefalka to ti ja veru neviem povedat, preco to nazvali chlebikom, mozno kvoli forme na pecenie:-) Dakujem za pochvalu.
@Cesminka moja, co sa tyka kysnuteho cesta, ja som popri tebe pekarensky tovaris:-) Vdaka.
jack
Musí byť chutný.Jedla som už čosi podobné a bolo to skveléé.
salinka
@Jack aj nam chutil, robila som uz aj kakaovy:-)
@Staja ano, napchala som to do jednej formy s rozmermi 27 x 10 x 7 cm:-)
nyja
mmhmm, mňam... veľmi lákavé, úžasne voňavé a dobré! Snáď ho urobím v týždni, zatiaľ si ho dám do KK a tebe 5* ... peknú nedeľu, @Salinka :-)
salinka
@Nyja aj vdaka tvojej pochvale mam peknu nedelu ;-) Je to ozaj chutny kolacik a urcite by to este vylepsil ten preliaty puding, ako pisala @Luss. Dakujem.
salinka
@Mamamaria , som velmi rada, ze si vyskusala tento recept. Hrozienka nabuduce tiez zakomponujem;-) Dakujem za odozvu, vzdy potesi. Vtedy si clovek povie, ze ma vyznam pridavat recepty a je mozne niekomu tym urobit radost:-)))
sracz
... tak k tej Tebou urobenej radosti, milá @Salinka z Handlovej, sa zo srdca rád hlásim aj ja. Dokonca s obr. dôkazom. Urobil som ho podľa Tvojeho "rukovodstva" a neľutujemE. Tvoj "tarhaci chľib bul bars šmačni", prudko jedlý s ohromnou chuťou. Určite bude mať niekoľkonásobné repete, lebo ho do svojeho jedálnička zaradila aj rozvetvená família mojeho švagra Luxi Maci Laciho! Všetci veľmi pekne ďakujeme, pozdravujeme a želáme Ti krásne dni, plné úsmevov a v pevnom zdraví!


salinka
Milý @Sracz , veľmi ma potešilo, že si si vybral na koštovku akurát môj koláčik :-) Prispel si k tomu, že som mala ešte krajší deň. Vyzerá veľmi lákavo a páči sa mi aj tvoja fajnová zapekacia forma. Ďakujem pekne za odozvu a fotku. Máš môj veľký obdiv, že sa ti chce v tej vašej vysokej teplote vôbec zapnúť rúru. Veď to vám tam musia aj kaktusy vädnúť:-) Zasielam pozdrav celej rodinke, aj Maci Lacimu:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia