Škoricovo-maslové závitky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 24. marca 2016
Škoricovo-maslové závitky (fotorecept)
Foto: monty469

Škoricovníky pečiem často, ale tento krát som vyskúšala recept z mojej kuchárskej knihy Pečieme s pôžitkom, ktorý som si trošku upravila. Ešte donedávna som Zobraziť celý popisŠkoricovníky pečiem často, ale tento krát som vyskúšala recept z mojej kuchárskej knihy Pečieme s pôžitkom, ktorý som si trošku upravila. Ešte donedávna som moje kuchárske knihy len listovala. Keby ste videli moje knihy teraz, v každej mám XYZ nálepiek, čo chcem v budúcnosti piecť/variť. Tento receptík je jeden z tých "oštítkovaných", a je skutočne veľmi dobrý, celá rodinka si ho chváli. Závitky som piekla včera, a aj dnes na raňajky si na nich všetci pochutili, sú skutočne mäkkučké :-)

19
porcií
25 - 30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
30 g
50 g
250 ml
40 g
2 ks
1 ČL
4 ČL
Ďalšie suroviny:
170 g
7 PL
70 g
70 g
2 ČL
Na posypanie:
2 PL (kryštálový)
Na posypanie pracovnej dosky:
trošku




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do nádoby, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme trochou mlieka, trošku zasypeme múkou a necháme urobiť kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme zvyšok cukru, roztopené maslo, soľ, vajíčka, citrónovú kôru a postupne prilievame mlieko, a vymiesime nelepivé cesto. Hodinu necháme kysnúť pri izbovej teplote.

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si pripravíme ďalšie suroviny. Hrozienka zmiešame s brusnicami, do ďalšej misky práškový cukor so škoricovým cukrom, roztopené maslo.

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 19 dielov.

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý diel cesta rozvaľkáme postupne na obdĺžníky (cca 20x8 cm).

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát cesta potrieme roztopeným maslom, zasypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou, na vrch dáme hrozienka s brusnicami.

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po dĺžke preložíme ...

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... a zvinieme od užšej strany (vytvoríme "slimáčika")

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tortovej formy (s priemerom 26 - 27 cm) dáme 5 PL roztopeného masla, a postupne ukladáme "slimáčikov" (tak, ako na fotke, nemôžu byť na tesno). Necháme podkysnúť 15 minút.

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 15 minútach polejeme závitky zvyškom roztopeného masla a zasypeme domácim vanilkovým cukrom (môžete aj kryštálovým). Rúru zohrejeme na 190°C , a pečieme 25 - 30 minút. Formu položíme na plech, aby maslo nekvapkalo na dno rúry (vytieklo ho iba trošičku:-) )

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jednotlivé závitky sa od seba krásne oddeľujú :-)

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Počas pečenia sa domom šírila omamná vôňa, ktorá uspala nášho kocúrika Montyho :-)

    Škoricovo-maslové závitky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

afataga
pekne slimaky si napiekla, ale kocur je aj tak krajsi :-)
haji
Ahojík Monty!! Krásné, voňavé, prostě k sežrání! Jen bych byla opatrná, bo Montík má podobné tvary na kožíšku... jeden nikdy neví. Půjde okolo Alf... haha
Vidím, že pečeš jako o závod. Hned bych si dala říct! já sbírám síly něco strčit do trouby /nebojaj, kočičáka nemám/, všechno ukazuje na to, že to bude mazanec. Mávám a z celého srdce zdravííím!!
haji
@Monty , Montík je tak trochu "tygl" ne?! Dělá mňau a nebo vauw?! Podle toho by se to také dalo poznat...?! haha
momi
Skvele! Mnam. Len by som ich nevolala "zavitky" to je taky termin pre slanu kuchynu:-) Slimaky alebo Skoricovniky su lepsie, myslim.
jack
Môžem len potvrdiť,že sú fantastické.Som totiž u montiho na návšteve a vééľmi som si na nich pochutila.
monty469
@Afataga (24.3.2016 10:23)

Máš pravdu, Montík je oveľa krajší, ale slimáčiky sú určite chutnejšie :-) Ďakujem za pekný komentár :-)
monty469
@Haji (24.3.2016 10:35)

Moja milá Haji, ďakujem ti veľmi pekne :-) Neboj sa, Monty neutrpel žiadnu ujmu na zdraví :-) Momentálne sa vyhrieva na slniečku, rovnako ako aj ja s mojou milou sestričkou :-) Vychutnávame si kávičku a nádherné jarné počasie, ktoré dnes prepuklo vo veľkom, s troškou nepríjemného vetra, ale na priedomí nám nefúka, a je nám fajn :-) A neboj sa, kocúrika pred Alfom ochránime ! A k tomu tigrovi, občas sa fakt správa ako tiger, a nie ako domáci kocúrik :-) Prajem ti veľa odhodlania do pečenia, a prajem ti krásny dníček !
monty469
@Momi (24.3.2016 11:05)
Ďakujem, viem, že sa to hodí viac, ale ponechala som pôvodný názov z knihy. Tam sa volali iba Závitky, ja som si pridala ten zvyšok:-) Pekný dník!
klukodvody
Krása, škoda že už mně kyne těsto na mazanec a jidáše. Tak příště.5* a k.k.
dvorka
Raz dávno som piekla z takýchto závitkov na Veľkú noc barana. Vtedy ešte neboli mobily s foťákom, preto pridávam fotku z receptu. Myslím že dobrý tip na predveľkonočný čas pre tých, ktorí majú na pečenie čas.


haji
Ahojík Monty a Jack! Krásné svátky, jarní dny i sdílení!! Děkuji za zprávy a pozdravení. Mávám!!
klukodvody
@Monty469 já Ti chci jen ukázat, že si nevymýšlím a že jsem měl zadělané těsto.
Mazanec dělám podle babičky tak, že kříž se dělá až do krajů vznikne takhle otevřený a těsto máme také od ní. Je to mimo tvůj recept, jen důkaz a žena udělala beránka a slepičku, tak to přidám všechno.


smejkad
najprv dilema, ci je krajsi kocur alebo zavitky
a tu hned baran, barancek, mazanec....
a jedno krajsie ako druhe !
monty469
@Smejkad (24.3.2016 16:22)

Ďakujem pekne, máš pravdu jedno krajšie ako druhé. Dobrá inšpirácia aj pre mňa :-)
salinka
Mne by sa to pacilo takto: v jednej ruke Monty a v druhej skoricovy zavitok a este lepsie dva :-) Ale podla "polevy" nevyzera na velmi mojkacieho kocurika, ci? Zavitky urcite vyskusam, dakujem za recept:-)
monty469
@Salinka ďakujem ti veľmi pekne . Tie závitky ti odporúčam , u nás mali veľký úspech. A s kocúrikom máš pravdu, nie je typ mojkacieho kocúrika. Syn hovorí , že náš kocúr má svoju hrdosť a nedá si so sebou robiť hocičo. Len keď on chce :-D
kukulienka71
Mám rada takto ochutené kysnuté cesto, pekne sa ti podarili. Kocúrov nejak nemám v láske, my sme mačkoví:-) ale musím uznať, že je fešák:-)
monty469
@Monty469 (24.3.2016 21:52)
A ešte k tvojmu kocúrikovi, je krásny a predpokladám, že tiež nie je mojkací typ :-) Vieš, večer mi to nejako nezaplo, keď si mi dala link na tvoju polievku, až dnes. Preto reagujem tak neskoro :-)
monty469
@Kukulienka71 (25.3.2016 00:28)
Milá Kukulienka ďakujem ti veľmi pekne. U nás máme radšej kocúrov :-) a máš pravdu je to fešák :-D
mariamka
heh,, tu vonu citim az sem! asi nas naoblubenejsi zakusok, ani neviem spocitat, kolkokrat so ho robila, a ta vona! presne ako pises, suseda z balkona sa pytala, co to tak pekne vonia :) ja to mam ako nejake "RUZE", plnim pol na pol, len maslo a vanilka a druhe skorica, a vobec nie je na skodu, ked to maslo vytecie, ten karamel, co tam spravi tu krustu, az mi slinky tecu.... ja ich robim take malickejsie a mastit je dobre bravcovou mastou, neskutocna mnamka, jaj! krasna pripomienka :)
monty469
@Mariamka (25.3.2016 15:03)

Veľmi pekne ďakujem za milé slová. Máš pravdu -ach tá vôňa, no niečo úžasné :-D Rozmýšľala som, že by sa to dalo naplniť aj orechami, či makom. Nabudúce skúsim tak urobiť. Ešte raz ďakujem krásne a prajem pokojné veľkonočné sviatky
monty469
@Mariamka .. ešte by som dodala, k tvojim "ružiam" :-) Ja zvyknem tiež piecť škoricovníky tak, že vyvaľkám plát cesta, potriem maslom, zasypem cukrom a škoricou, zrolujem ako roládu, nakrájam cca 1 cm kúsky, dám na plech a pečiem :-) Tam dávam oveľa viac škorice, sú to fakt poctivé škoricovníky :-) a ako píšeš, ten karamel, ktorý vytečie, je jedna mňamka! Do týchto závitkov škorica ani nemala ísť, v pôvodnom recepte nebola. Ale trošku som jej tam pridala a chutili oveľa lepšie, nabudúce pridám ešte viac :-) Ešte raz vďaka a prajem krásny deň :-)

@zuzanka1367 Ďakujem veľmi pekne :-) Pekný dník!
alexandra20
Výborný recept,dnes som ho skúšala a môžem iba chváliť a odporúčať ďalej. S priateľom veľmi lúbime škoricu takže je úplne podľa nášho gusta
monty469
@Alexandra20 (7.12.2016 19:01)

Tesim sa, ze aj u vas mali uspech. Su naozaj skvele a rodinka ich miluje;-) Dakujem za vyskusanie receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia