Škoricové kysnuté osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Tu ich volame "Cinnamon rolls" a ktokolvek pride sem na navštevu nemoze zabudnut na vonu z nakupneho centra v "Mall", pretoze tato dobrotka sa tu pečie takmer všade a kazdy den. Navsteva by si ich niekedy vraj aj rada vzala domov (hlavne tie s polevou) a pritom je to take jednoduche upiect ich doma. Pridavam recept, ktory si kludne mozete vymiesit aj v domacej pekarnicke a potom lahko upiect v rure. Zarucujem, ze to stoji za namahu.

12-viac
porcií
30 minút
na 170°C °C

Suroviny

Postup

  1. **** POZNAMKA: oficialny hrnček, ktory sa pouziva tu (USA, Canada) bezne ako miera v kuchyni ma 200 ml (2,00 dl) plny. Normalny hrnček, ktory sa pouziva na pitie-plny ma obsah 2,5 dl. Zapracujeme si velmi vlacne cesto obvykle (tu mozete pouzit aj domacu pekarnicku). Cesto nechame dobre nakysnut 1hodinu, potom stlacime a nechame kysnut znova, kym sa zdvojnasobni. Medzitym si pripravime plnku. Tu zalezi len od vas, ci pouzijete len skoricu a cukor, alebo aj orechy, ( tie su lepsie ak su najemno nasekane ako jeme pomlete), ja bohuzial nemozem pouzivat hrozienka, ale tu naozaj patria! Ja robievam niekedy s bielym cukrom a niekedy s hnedym cukrom. V recepte som ho uviedla preto, ze ak mate moznost, je to dalsia zlozka, ktora dodava buchtickam dobru chut.
  2. Postup pri ceste je pomerne rychly a jednoduchy. Nakysnute cesto si rada cesto roztlacim prstami ( na pizzu ho vobec nevalkam, cim dosiahnem peknu strukturu) , tu si ho vsak vyvalkam na pozadovanu velkost. Ak sa vam zle pracuje s takym velkym cestom, mozete si ho rodelit na dve casti. Rozvalkane polejem rozpustenym maslom a natriem rukou alebo stetcom.
  3. posypem cukrom a tu robim tak, ze niekedy si ho zmiesam spolu so skoricou, ale lepsie je ak to robite prvy krat najprv nasypat cukor, lebo tak mozete lepsie posudit, ci chcete pouzit celu davku skorice alebo menej.
  4. Tu robim samostatne, tak dalej posypeme skoricou. Tu je casto recept ukonceny, ale my mame velmi radi dalej posypat ich sekanymi orechami (okrem vlazskych sme skusali aj ine typy (vzdy neslolene samozrejme) ako mandle, kesu alebo pistacio ci hawaiiske-macadamia nuts. Cokolvek puzijete iba zvyrazi chut tejto dobroty!
  5. Potom vsetko pekne a tuho zrolujeme do rolady, ktoru pokrajame na take 2,5 cm slimaciky, ktore poukladame do plechu. Plech si pripravim tak, ze nahrubo vymasteny (pouzite maslo alebo sprej) polejem vodou a posypem krystalovym cukrom z coho sa mi urobi taky karamel. Tento krok vsak nemusite robit, lebo je to zospodu lepkave a tak si radsej plech vylozte alobalom (kvoli lahsiemu cisteniu) ale ten karamel je chutnucky...
  6. Poleva. Tuto nerobim stale, ale prilezitostne je to velmi chutny doplnok uz aj tak sytych buchticiek. Ked sa vsak pre nu rozhodnete, co tiez stoji za pozitok, tak jednoducho vsetky ingredients zmiesajte na kasicku a tymto sa poleju buchty este letne. Poleva stuhne ale pritom ostane makka. Zelam, aby ste si na nich pochutnali ako my a vsetci, ktori si ich ziadaju ku kave... Cheers Varecharom!