Šklbance

4xixa - bez fotky4xixa, 4. augusta 2015
Šklbance
Foto: 4xixa

Šklbance patria k jedlám, ktoré som ako dieťa aktívne "nelúbila", ako napríklad slepačí vývar. Teraz ho zbožňujem a ked udrú tehotenské chute, spomeniem si Zobraziť celý popisŠklbance patria k jedlám, ktoré som ako dieťa aktívne "nelúbila", ako napríklad slepačí vývar. Teraz ho zbožňujem a ked udrú tehotenské chute, spomeniem si aj na jedlá z detstva ako šklbance, ktoré som roky nejedla. Tak hľadám, hľadám recept na vareche aj kde kade, a nič. Nakoniec mi nezostalo iné ako rušiť maminku na telefóne :) a tak ho sem pridávam (hlavne aby som sama nezabudla) a možno niektorým pripomenula ako rýchlo a lacno už kedysi vedeli babky variť.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Očistíme si zemiaky, nakrájame na kocky, dáme do hrnca s osolenou vodou variť. Množstvo závisí od vás, zemiaky tvoria asi 60% hotového jedla. Vody do hrnca dáme viac, keďže budeme pred dovarením pridávať cesto.

  2. 2

    Zmiešame hladkú múku so štipkou soli a pridávame studenú vodu až kým nám nevznikne tuhé nelepivé cesto. Vždy je lepšie pridať vodu po malých množstvách ako mať riedke cesto, ktoré zhltne kopu múky. Z hrudky veľkej ako päsť sa dá našklbať dosť na kilo zemiakov.

  3. 3

    Zemiaky v hrnci sú už takmer (alebo úplne) dovarené, keď si vezmeme hrudku cesta a do vriacej vody začneme šklbať fliačiky cesta veľké asi ako plocha bruška palca, alebo väčšie podľa toho ako to máte radi. Po došklbaní stačí posledným šklbančekom minúta alebo dve na dovarenie. Hrniec potom zlejeme aj keď ja nechávam trošku horúcej vody aby boli štavnatejšie.

  4. 4

    Na horúce dávam plátok masielka, bryndzu a jeden črievkový syr. Zamiešam a ultra rýchly obed je na svete. Dajú sa však ochutiť aj kyslou smotanou (a bryndzou samozrejme), paprikou, vňaťou, pažitkou, cesnakom, slaninkou, syrom, cibulkou, atď. A bez studeného mlieka alebo acidka sa nič bryndzové jesť nedá

Diskusia k receptu

bojar
robím niečo podobné zo slaninkou a osmaženou cibulou
smejkad
to sa mi paci, vari aj vyskusam, so slaninku a bryndzou :-)
denyany
Toto vôbec nepoznám! Bryndza u nád ide, tak skúsim urobiť, keď príde mládež z prázdnin. Vďaka za recept.
kimlo
Páči sa mi to, tiež som ako dieťa nemal rád nedeľnú mäsovú polievku, boli chvíle keď nado mnou mamka stála s varechou aby som ju aspoň ochutnal...dnes túto polievku zbožňujem...v surovinách doporučujem zmeniť názov Bambino za tavený syr, je tu veľa alergikov na Bambino, mohlo by ich to vyhecovať... ;-)
dzejsik
u nás sú to "krumple s tľapkami" :) robíme len s bryndzou /bez bambina/ a k tomu ako príloha paradajkovo-cibuľový šalát
terinka55
U nás to boli "škubance" so slaninou a opraženou cibuľou, k tomu kýška (domáce kyslé mlieko) alebo cmar. Tiež som to nemusela a dnes "nostalgická delikatesa".
kimlo
@mirop Bambino je konkrétny názov, a tento je tu odsudzovaný, ale taveňák, to už nikto nevie aká značka, môže byť aj kvalitný zahraničný, a do toho je už ťažko sa obuť... :)
kopretina
Moje babička vařila to samé pod názvem přesbidlo. Dávala smaženou cibulku a škvarky. K tomu hrnek mléka. To byla dobrota.
braxi
ďakujem za recept...dnes ho idem navariť a teším sa na výsledok, to nemôže byť iné ako fantastisky dobréééé
babidka
Toto nepoznam ani ja , ale urcite to bude chutne :-)
kytka
Doma v Plzni vařím podobné jídlo pod názvem uhlířina.K oloupaným bramborám,které vařím ve větším množství vody přidám noky (polohubá mouka.vajíčko,voda,sůl ,pažitka),které zavařuji lžící namáčenou v horké vodě.Po uvaření na talíři přelévám domácím sádlem a opečnou cibulí . Pokud uhlířina zbyde,je dobrá i opečená na pánvi.Výborný recept,když je průvan v peněžence.Váš recept určitě vyzkouším (asi hned v pátek),protože všichni doma máme rádi brynzu.
stanus
my to poznáme pod názvom "tľapkance" a tiež ich robievame s opraženou cibuľou a slaninkou, mňam to je iná maškrta a prvý krát sme to jedli na nemenovanom salaši medzi Tisovcom a Breznom, boli úžasnééé
smejkad
odskusane, zjedene a uplne do nebies vychvalene :-)
u nas s bryndzou a slaninkou :-)



ked som spominala mojej mamke, povedala, ze taketo varievala jej starka, ked nebolo cerstve mlieko
a ked bolo mlieko, tak sa robilo akoby besamel zo sladkej smotany, volali sme ich - netusim preco - dreveni chlapci a je to moje najoblubenejsie jedlo z detstva :-)
jediny rozdiel - u nas sa nesklbalo, ale haluskovalo :-)))
kazdopadne maskrta hodna pravidelneho varenia, rychla, lacna, vyborna :-)
mariamka
mne sa tiez zda, ze su to tie tľapkance zo Zbojskej,, vyborna rychlovka, aj my sme mali vcera halusky, nedaju sa zunovat
kikusiatko1507
A my sme ako deti jedavali zemiakove melencove mlieko / princip ten isty, len zemiaky sa varili vo vode, ktorej mnozstvo bolo tesne zarovno zemiakov, ked boli polouvarene, prilialo sa mlieko, namrvili melence, nechalo sa prejst varom a hotovo. niekedy nam mamka priadla oriesok masla do taniera a potom to malo grady :-).Tiez to bola vyborna a rychla vecera.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia