Šišky

dr - fotkadr, 4. novembra 2015
Šišky
Foto: dr

Keďže som diskutovala s vami o tom ako vysmážať šišky, pridávam aj recept a výsledok môjho snaženia.

60 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
300 ml
40 g
4 ks
30 g
4 PL
4 PL
1/2 ČL
1 ČL (do kvásku)
Na vysmážanie:
500 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Múku som preosiala, urobila som do nej jamku, do ktorej som rozdrobila kvasnice a pridala som kryštálový cukor a vlažné mlieko. Keď kvások nakysol pridala som ostatné suroviny, preosiaty práškový cukor, žĺtky, olej, rum a soľ. Vypracovala som cesto do hladka a odložila vykysnúť (30 minút). Potom som cesto dala na dosku, rozvaľkala som ho na hrúbku asi 2 cm a s pohárom povykrajovala kolieska. Zvyšky cesta som rôzne posplietala a všetko som nechala asi 15 - 20 minút znova nakysnúť.

  2. 2

    Zatiaľ som si pripravila kuchynské papierové obrúsky, očistila som jednu väčšiu mrkvu a pokrájala som ju na kúsky. Do panvice na vysmážanie som dala rozpustiť Ceru, keď bola rozpustená priliala som ešte slnečnicový olej, pôvodne som olej pridávať nechcela, ale panvica je dosť veľká a tuku sa mi zdalo, že je málo, tak som sa rozhodla pridať aj olej a podľa vône a chuti som nič nepokazila.

  3. 3

    Do zohriateho tuku som vkladala šišky spodnou stranou hore, prikryla pokrievkou a smažila asi 2 - 3 minúty, potom som ich otočila a smažila ešte ďalšie asi 2 - 4 minúty už odokryté. Zároveň so šiškami som do tuku dala aj pár kúskov mrkvy, keď bola opražená do hneda vybrala som vždy a dala nové kúsky, mrkva sa vraj dáva, aby sa tuk veľmi nepreprážal, toto ma naučila moja mama a aj som o tejto rade čítala. Plameň pod panvicou som mala asi v 1/3, čiže nie plný ani celkom slabý, ani na polovičku, ale ešte kúsok menej ako polovička. Vysmažené šišky som ukladala na papierové obrúsky. Hotové sa môžu ešte pocukrovať alebo aj netreba, a tiež sa môžu ozdobiť kúskom marmelády kto má rád.

    Šišky - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
krásne sa ti podarili, nadýchané, jemné cesto. Podľa mňa si ale zvolila práve nevhodné tuky, stužené sú zatracované a slnečnicový tiež neznáša vysoké teploty. Po tej diskusii som si niečo ešte čítala, veľmi dobre je hodnotený Fritol aj repková Promienna práve na dlhodobejšie vyprážanie.
izabella929
na vysmážanie používam domácu bravčovú masť 70% a 30% olej...robím ich presne tak, ako ty...krásne sa ti vydarili.-)
45678
Velmi pekny vysledok:-) Recept sa mi paci urobim presne podla Teba,verim,ze budem rovnako uspesna☺
jozka2
Dr,nerozumiem ako si ich mohla nazvat iba sisky,ved to su sisky s titulom,krasne nadychane,dierkovane,prekrasne do zltucka upecene,len sa do nich pustit.Zlozenie ingred.na sisky su tiez velmi dobre.5*
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem vám :-).
babkamt
Včera som písala na tablete, ktorý ešte nie je môj kamarát. Poslala som ti plný počet hviezdičiek. Zaslúžiš si ich.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia