Šišky s džemom a so šľahačkou

Boris Markovič
šéfcukrár hotela Park v Piešťanoch, 7. februára 2015
Šišky s džemom a so šľahačkou
Foto: Robert Hüttner
8
porcií
50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks na kôru
40 g
20 g
100 ml
4 ks
80 g
100 g
 štipka
2 PL
250 g
250 ml
 na posypanie
1 l na vyprážanie




Postup

  1. 1


    Z mlieka, droždia, štipky soli a kryštálového cukru pripravíme kvások. Do zohriatej múky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, kvások, žĺtky, cukor, rozpustené maslo, soľ a rum.

  2. 2


    Potom prilejeme vlažné mlieko, vypracujeme vláčne cesto a dáme kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 cm, okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska a necháme ešte trochu nakysnúť.

  3. 3


    Vyprážame v horúcom oleji alebo bravčovej masti dozlatista. Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Ozdobíme džemom a šľahačkou.

Diskusia k receptu

ria52
preco by trepala sprostosti aj mam dost rokov ale este som nepocula ze by niekto daval sol do kvasku a to som uz toho napiekla dost
sovka62
Nuž, ja som dala soľ, omylom namiesto cukru, a veru sa kvások ani nepohol, vôbec sa nedvíhal, musela som ho vyliať. Aj v každom návode k pekárničke píšu, že sa soľ nesmie pridať tak, aby sa dotýkala droždia, lebo cesto nevykysne.
Takže @braxi netrepe, hlúposti píše profesionálny kuchár, ale na to sme si už na Vareche mohli zvyknúť.
mata3636
tak keď je p.Markovič šéfcukrár, mal by vedieť, že do kvásku sa soľ nedáva. soľ zabíja rast kvasiniek, cukor ho podporuje. na to netreba vysokú školu, ani byť pánom šéfcukrárom
k599
@mata3636 Ty predsa nezvykneš trepať hlúposti! Už som hádam aj stokrát robil kysnuté cesto a vždy som tam dal podotýkam "štipku" soli. A nikdy, nikdy sa nestalo, že by mi to nevykyslo. Podotýkam, že s kysnutym cestom sa už bavkam približne 30 rokov!
tatranocka
k599 myslím,že sa len nerozumiete.Do cesta soľ patrí,ale nedáva sa do kvásku,ale do múky,do ktorej sa potom pridá kvások.Tiež si myslím,že soľ do kvásku nepatrí (možno sa len pán šéfkuchár pomýlil).Ty hovoríš o soli do cesta a @mata3636 o soli do kvásku :)
mata3636
@tatrano čka - presne tak. do kvásku nie. možno, ked sa dá štipka, vykysne. ale aj nemusí, tak načo riskovať. do cesta áno, kysnuté cesto bez soli je o ničom
k599
No dajme tomu, nechcem sa práve s vami dvoma dohadovať, nakoniec ja nie som Veľkomožný, ale ja tu ozaj štipku dávam do kvásku, samozrejme, cukru viac a nikdy ma cesto nesklamalo. Nakoniec, aj do pekárničky sa dáva všetko, aj keď v rôznom poradí, ale keď sa to začne miešať a potom kysnúť, myslím, že tým kvasniciam to nevadí a vôbec sa nehnevajú, že tam je aj štipka soli. Aspoň mne sa ešte nesťažovali a vždy ma milo prekvapili, ako to cesto pekne "nabúchali".
jozka2
Sefcukrar Markovic sa urcite nepomylil,on ma tam jasne napisane ,,stipku soli do kvasku a potom do muky pridame ....aj sol.
Do kvasku sa moze davit skutocne sol,ale len stipku,ale musi tam byt Cukor,sol udajne podpori Cukor pri kvaseni.Mam nejake recepty z ruskych stranok,kde davaju sol aj do kvasku,ale aj Cukor.Ak je iba sol kvasok nevykysne tak ako pise sovka.
k599
No teda @jozka2 , klobúk dolu, konečne si mi dala za pravdu! Pre to Ťa budem milovať až do skonania sveta!!!!
1x k599
jozka2
Este co som si vsimla,je uvedene 100 ml mlieka,ktore zohrejeme a urobime kvasok.Dalej sa uvadza,,do muky prilejeme mlieko",kolko?Stare kucharky vedia,aby cesto bolo redsie,ale zacinajuce to vediet nebudu,snad by bolo dobre,aby to doplnil sefcukrar.Vdaka.
suzi
@jozka2 veru veru Jozka, dnes som sa pekne napalila na tomto recepte kvoli mlieku. Keby bolo aspon v ingredienciach napisane, do cesta mlieko podla potreby... :-)
jozka2
suzi,ja som to tam napisala,lebo mladym to mnozstvo pomoze,ale ak urobis redsie cesto nic tym nepokazis budes mat sisky krasne nadychane.
dvorka
Tiež sa pripojím ku komentárom. V recepte sa píše o ceste vyvaľkanom na hrúbku 3 cm. To je riadne veľa. Alebo?
1x emiska




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia