Šišky plnené jahodovým džemom (fotorecept)

Autor receptu: kucharronald

Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!

30
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.
  2. Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
  4. Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.
  5. Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.
  7. Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.
  8. Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.
  9. Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.
  10. Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.
  11. Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.
  12. Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.
  13. Šišky obalíme v práškovom cukre.
  14. Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.
  15. Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.
  16. Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.
  17. Dobrú chuť!
  18. Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)