Šišky plnené jahodovým džemom (fotorecept)

Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept)
kucharronaldKucharronald, recept pridal: 6. februára 2011 11:31Ďalšie jeho recepty

Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!

Suroviny

30
porcií
60
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 1

2

Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 2

3

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 3

4

Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 4

5

Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 5

6

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 6

7

Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 7

8

Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 8

9

Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 9

10

Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 10

11

Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 11

12

Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 12

13

Šišky obalíme v práškovom cukre.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 13

14

Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 14

15

Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 15

16

Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 16

17

Dobrú chuť!
Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 17

18

Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • bodulka, 6. februára 2011 o 18:58
    dnes som ich robila,vznikaj[ce


  • dorisa, 6. februára 2011 o 19:40
    VEĽMI PEKNE SA TI VYDARILI, PEKNE A PODROBNE MÁŠ SPRACOVANÝ FOTORECEPT, PODLA NEHO TO ASI UKLOCHNÍ KAŽDY.


  • kucharronald, 6. februára 2011 o 19:42
    Chcel som, aby sa začiatočníci nezľakli od tohto receptu :)) A tieto šišky ani nevytekajú! :)


  • babidka, 7. februára 2011 o 08:02
    Velmi pekne Rony , naozaj je to zrozumitelne aj pre zaciatocnika :-) . Jazykovi puristi mozno budu namietat , ze slahacka sa robi zo smotany...mozno by si mal pridat pridavne meno napr. "bielkova slahacka ". Mne osobne to nevadi , ale niekoho to moze mylit .


  • elisticka, 7. februára 2011 o 09:24
    Rony krasne sisky ulozim si ich a vyskusam podla teba no pochybujem ze by niekto vydrzal na ne cakat hahahahha ani ja veru nie ja hned z panvice horuce lubim az mi spali jazyk:-)))


  • evanaaa, 7. februára 2011 o 16:57
    Rony, tebe závidím, ja by som sa na ne nezmohla. A ešte tá pena, aj by som si také šiištičky dala . Mimochodom , šišky a fánky nie je to isté, ako si tu videl, ty si robil šišky, fánky ( Božie milosti aj u nás), sú ploché útvary.


  • kucharronald, 7. februára 2011 o 20:46
    Dakujem za pripomenutie- v surovinách opravím, inde som už písal správne... hlavnu fotku som už zdobil šľahačkou, lebo pena sa mi dovtedy minula :)


  • marienka44, 8. februára 2011 o 03:12
    Robila so sisky /pampúšky / v sobotu uz druhykrat v krátkej dobe.Cesto vykyslo v pekarnicke. Do cesta som len tak pridala aj trochu kysleho mlieka okrem dalsich surovin /4 zltka, muka kvasok.../ Mozno preto boli tak dobre a samá diera po zahryznutí. Robil to uz tak niekto?


  • marienka44, 8. februára 2011 o 03:13
    @Kucharronald ,ten dzem bol asi domáci. Kupovaný vytecie pri tepelnej úprave, lebo obsahuje petozu.


  • kucharronald, 8. februára 2011 o 08:38
    @marienka44 , ja tak ešte nie, mohla by si pridať recept :) áno, džem bol domáci, a bol spravený na takéto ,,koláčiky"...ten dávam aj do pečených buchiet a tak....ale do tohto som použil aj lekvár, bol riedši, a ten je na piškóty....a nevytiekol.....


  • aja1616, 8. februára 2011 o 09:05
    Tak, klobúk dolu. Mne by, isto iste, džem vytiekol. A ešte k tomu, tak jednoducho zlepované. Nedá mi nevyskúšať. Ja takýmto spôsobom robím buchty, ukladám ich na plech blízko seba, tie mi nevytiekli, odvtedy ako som si našla vhodné vykrajovátko, ktorým je mierka (pohárik) od domácej pekárničky. Je to oveľa rýchlejšie, ako klasické zlepovanie a nestihnú pri tom bolieť kríže. Ukladám a otestujem.


  • anka541, 13. februára 2011 o 21:19
    Mňaaam musím urobiť fááájne vyzerajúúúúúú a eštéé dobréé chutííííááá :D



Pridanie komentáru:
Ďalšie komentáre sa k tomuto receptu momentálne nedajú pridávať. Pretože autor receptu buď tento recept vypol (zmenil na skrytý), alebo v ňom autor robil úpravy a recept čaká na schválenie administrátormi.

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.

Šípky – krásne a liečivé zároveň
V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 47/2014: Cesnaková kuchárka Cesnaková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 21. novembra v denníku Pravda.


TOPlist