Šišky plnené jahodovým džemom fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 6. februára 2011

Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, Zobraziť celý popisFašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!

30
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
350 g
2 ks
1 dcl
3 PL
2 g
pár kvapiek
1 štipka
50 g
Kvások:
1 ks
1 dcl, vlažné
1 ČL
Pena:
2 ks
20 g
1 ČL
2 kvapky
2 kvapky
Na posypanie:
30 g
Plnka:
125 g
Na vyprážanie:
0.4 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Šišky obalíme v práškovom cukre.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dobrú chuť!

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)

Diskusia k receptu

dorisa
VEĽMI PEKNE SA TI VYDARILI, PEKNE A PODROBNE MÁŠ SPRACOVANÝ FOTORECEPT, PODLA NEHO TO ASI UKLOCHNÍ KAŽDY.
kucharronald
Chcel som, aby sa začiatočníci nezľakli od tohto receptu :)) A tieto šišky ani nevytekajú! :)
babidka
Velmi pekne Rony , naozaj je to zrozumitelne aj pre zaciatocnika :-) . Jazykovi puristi mozno budu namietat , ze slahacka sa robi zo smotany...mozno by si mal pridat pridavne meno napr. "bielkova slahacka ". Mne osobne to nevadi , ale niekoho to moze mylit .
elisticka
Rony krasne sisky ulozim si ich a vyskusam podla teba no pochybujem ze by niekto vydrzal na ne cakat hahahahha ani ja veru nie ja hned z panvice horuce lubim az mi spali jazyk:-)))
evanaaa
Rony, tebe závidím, ja by som sa na ne nezmohla. A ešte tá pena, aj by som si také šiištičky dala . Mimochodom , šišky a fánky nie je to isté, ako si tu videl, ty si robil šišky, fánky ( Božie milosti aj u nás), sú ploché útvary.
kucharronald
Dakujem za pripomenutie- v surovinách opravím, inde som už písal správne... hlavnu fotku som už zdobil šľahačkou, lebo pena sa mi dovtedy minula :)
marienka44
Robila so sisky /pampúšky / v sobotu uz druhykrat v krátkej dobe.Cesto vykyslo v pekarnicke. Do cesta som len tak pridala aj trochu kysleho mlieka okrem dalsich surovin /4 zltka, muka kvasok.../ Mozno preto boli tak dobre a samá diera po zahryznutí. Robil to uz tak niekto?
kucharronald
@marienka44 , ja tak ešte nie, mohla by si pridať recept :) áno, džem bol domáci, a bol spravený na takéto ,,koláčiky"...ten dávam aj do pečených buchiet a tak....ale do tohto som použil aj lekvár, bol riedši, a ten je na piškóty....a nevytiekol.....
aja1616
Tak, klobúk dolu. Mne by, isto iste, džem vytiekol. A ešte k tomu, tak jednoducho zlepované. Nedá mi nevyskúšať. Ja takýmto spôsobom robím buchty, ukladám ich na plech blízko seba, tie mi nevytiekli, odvtedy ako som si našla vhodné vykrajovátko, ktorým je mierka (pohárik) od domácej pekárničky. Je to oveľa rýchlejšie, ako klasické zlepovanie a nestihnú pri tom bolieť kríže. Ukladám a otestujem.
anka541
Mňaaam musím urobiť fááájne vyzerajúúúúúú a eštéé dobréé chutííííááá :D



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia