Šišky plnené jahodovým džemom fotorecept

kucharronaldKucharronald, 6. februára 2011 11:31
Ďalšie jeho recepty »

Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!

30
porcií
60 min
príprava
15 min
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
350 g
2 ks
1 dcl
3 PL
2 g
pár kvapiek
1 štipka
50 g
Kvások:
1 ks
1 dcl, vlažné
1 ČL
Pena:
2 ks
20 g
1 ČL
2 kvapky
2 kvapky
Na posypanie:
30 g
Plnka:
125 g
Na vyprážanie:
0.4 l

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Šišky obalíme v práškovom cukre.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dobrú chuť!

    Šišky plnené jahodovým džemom  (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)

ohodnoť recept:
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist