Foto: kucharronald
Fašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, Zobraziť celý popisFašiangy sú tu, klopkajú na dvere :) Určite poznáte tento recept. Niekde ich volajú šišky, fánky, pampúchy,v Čechách Božia milosť, v Maďarsku Kepviselő fánk, ... U nás nie je rok, aby sme nespravili tieto super šišky. Zvykne ich u nás piecť babka, ale trošku iným spôsobom. Tento rok som vyskúšal aj ja, a výsledok bol vynikajúci!!!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
2 ks |
|
1 dcl |
|
3 PL |
|
2 g |
|
pár kvapiek |
|
1 štipka |
|
50 g |
|
Kvások: | |
1 ks |
|
1 dcl, vlažné |
|
1 ČL |
|
Pena: | |
2 ks |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
2 kvapky |
|
2 kvapky |
|
Na posypanie: | |
30 g |
|
Plnka: | |
125 g |
|
Na vyprážanie: | |
0.4 l |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny/ingrediencie.
-
2
Pripravíme si kvások z cukru, vlažného mlieka a z kvasníc.Všetky ingrediencie zmiešame, potom pridáme vykysnutý kvások a vytvoríme nelepkavé cesto. Cesto poprášime hladkou múkou a necháme jednu hodinu kysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
-
4
Z cesta spravíme jeden veľký bochtík.
-
5
Z jedného bochtíka spravíme dve a necháme 20 minút kysnúť.
-
6
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec alebo obdĺžnik.
-
7
Potom na ceste vyznačíme slabučko polovičku strany. Na jednu polovičku pridáme džem.
-
8
Druhou polovičkou cesta džem zakryjeme.
-
9
Vykrajujeme šišky s pomocou vykrajovátka alebo pohára. Šišky kladieme na tácku alebo dosku, a necháme 15 minút kysnúť.
-
10
Vykysnuté buchty pečieme v rozpálenom oleji do zlata z obidvoch strán.
-
11
Upečené buchty necháme ,,odpočinúť" okolo 30 minút.
-
12
Zatiaľ si na tácku preosieme práškový cukor.
-
13
Šišky obalíme v práškovom cukre.
-
14
Dáme ich do väčšej misy, ktorú potom prikryjeme a necháme odpočinúť ďaľších 30 minút. Takto budú šišky mäkké.
-
15
Zatiaľ si pripravíme penu alebo šľahačku na šišky. Bielka vymiešame na tuhý sneh, pridáme citrónovú šťavu, rumovú esenciu, práškový cukor a džem. Miešame ešte raz na tuhý sneh.
-
16
Potom šišky ozdobíme šľahačkou a môžeme podávať.
-
17
Dobrú chuť!
-
18
Tip od Rony: Šišky môžeme poliať čokoládovou polevou. :)
Diskusia k receptu