Šišky plnené džemom fotorecept

rosaneta - fotkarosaneta, 25. novembra 2014
Šišky plnené džemom (fotorecept)
Foto: rosaneta

Ponúkam svoj recept na šiišky plnené džemom. Šišky som robila presne ako moja mama. Nie sú plnené všetky . Spravila som aj Zobraziť celý popisPonúkam svoj recept na šiišky plnené džemom. Šišky som robila presne ako moja mama. Nie sú plnené všetky . Spravila som aj neplnené a z okrojkov som spravila takzvané zapletance. Tie čo sú plnené , nie sú tak , ako robievajú poniektorí , že ku koncu ich plnia tak , že ich prepichnú a naplnia. Stačí prečítať recept a popozerať fotky, ako som ich robila ja.

15
porcií

Suroviny

400 g
2 PL
2 ks
3 dl
 štipka
1 kocka
50 g
 na vysmážanie
 jablkový, slivkový
 na posypanie
1/2 ks na kôru




Postup

  1. 1

    Začneme tým , že si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v hrnčeku pridáme 1 čaj. lyž. kryšt. cukru a medzi prsty múky. Zalejeme vlažným mliekom asi tak pol dcl. Všetko zamiešame. Do misy si dáme múku, žĺtky, cukor, postrúhanú kôru z citróna, štipku soli, heru a vykysnutý kvások.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime cesto - ja som ho miesila ručne 15 minút až pokiaľ začne pukať dovtedy sa miesi. Prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť 20-25 minút.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu je už nakysnuté.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si ho dáme na pomúčenú dosku. Pripravíme si pohár - ja som použila pohár s priemerom 7,5 cm. Vykrajujeme šišky. Necháme ich chvíľu ešte nakysnúť.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si na spodnú šišku dáme džem, trošku ju roztiahneme .

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prikryjeme ju vrchnou šiškou, tiež ju roztiahneme a kraje prstom zatlačíme po celom obvode, tak ako je na obrázku .

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto má vyzerať ako je tu vyfotená.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zoberieme si pohár väčší, ako sme vykrajovali prvé šišky-ja som použila šialku s priemerom 9,5 cm. Položíme na plnenú šišku a zatlačíme tak , až nám zostanú okraje, tak ako je vidieť na obrázku, a vykrojíme ju.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotová plnená šiška má vyzerať takto. Toto opakujeme pri každej, ktorá sa plní džemom.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto spravené šišky prikryjeme ešte na pár minút, necháme nakysnúť a budú pripravené na smaženie.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do hrnca hlbokého si dáme olej - kedže ja som robila tieto šišky čo sú plnené boli moc veľké, tak som len po jednej smažila, nakoľko som mala menší hrniec.

  12. 12

    A môžeme začať smažiť. Vždy vrchnou stranou nadol dáme šišky smažiť.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Otočíme a osmažíme ju z druhej strany.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Zo zvyšného cesta som povykrajovala menšie šišky a dala som smažiť. Ale toto sú už neplnené.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Z okrojkov cesta som urobila zapletance a tie som tiež usmažila.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A takto vyzerajú zapletance. Všetky druhy šišiek, veľké menšie aj zapletance som poprášila práškovým cukrom.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Tu vidieť všetky druhy šišiek.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Plnená usmažená šiška veľká má priemer 11 cm.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    A takto ju vidieť vo vnútri - ľahučká, naozaj veľmi chutná.

    Šišky plnené džemom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Z tejto dávky mi vyšlo 5 plnených veľkých s priemerom až 11cm, 5 menších neplnených a 5 zapletaných šišiek takže spolu 15 kusov.

Diskusia k receptu

jarunka
Mam rada sisky, ale ja sa na ne asi nikdy neodhodlam. Vyzeraju krasne a urcite velmi dobre.
kukulienka71
už som videla tvoje nádhery, len sa ešte nedalo komentovať vtedy. Tak teraz ťa idem chváliť, tie šišiská plnené sú popísané tak, ako má byť. Nedávaš do cesta alkohol?
luss44
ten zapletanec by som si teraz dala ku káve :) fajné ich máš.
danielas
Robievam ich takto. Recept mam od Mudr.Secanskeho 40 rokov Este pri vyprazani doporucuje sisku hned po vlozeni do pekaca prikryt a po prevrateni na druhu stranu nechat odokryte dopiect. Su skveleeee
1x jerica
valeri
Vyzerajú fantasticky. Neviem, či ich hneď nejdem robiť, musím pozrieť droždie v chladničke. To zvyšné mlieko ide určite do cesta, či ? Nie je to veľa cesta na 400 g múky ?
jujoska
sisky su kraasne! Len ten priserny vyraz "sialka" si si mohla odpustit, to mas od Dary Rolinc? Radsej hrncek prosiim!
marienka44
@Rosaneta , aj ja robím podobne, len dávam viac žĺtkov. Asi na každých 100 g múky 1 žĺtok. Takže podľa Teba môžem aj ušetriť na vajíčkach a napiecť také nádherné šišky ako Tvoje. Krásny a zrozumiteľný popis a nádherné snímky. Veľmi oceňujem Tvoj recept a ukladám do mojej KK. Ďakujem.
sovka62
Aj naša mama robievala plnené, ale jednoduchším spôsobom. Cesto rozvaľkala, na polovicu poukladala kôpky lekváru, druhou polovicou prikryla a potom vykrajovala. Do cesta dávala rum, vraj aby nepili tuk a keď ich vložila do masti, rajničku prikryla. Druhú stranu pražila odkrytú.
rosaneta
@kukulienka71 ja nedávam do cesta alkohol myslíš rum, nie nedávam. Robím ich tak, ako je v recepte uvedené. @valeri , áno to zvyšné mlieko sa dáva postupne do cesta , keď sa miesi , zabudla som to tam napísať - prepáčte.@jujoska či šialka , alebo hrnček to je jedno , každý vie o čo ide :-)
grejsy
Nádherne šišky , postup presne opísaný , nofotené krásne je tu veľa receptov na šišky popozerala som ich , ale jedny šišky som tu našla , ktoré mi nejak nesedia , myslím úvodné foto a to isté foto je ku koncu receptu. Recept vyzerá fajn , len tá fotka sa mi zdá , ako keby boli šišky z obchodu a nie spravené doma. Šišky sú od @Tinca , ten opasok okolo šišiek je presne ako z obchodu , alebo sa mýlim ? no ved pozrite : varecha.pravda.sk/recepty/sisky/4791-recept.html...
leomax
Tiež ma napadlo v prvom momente, že by @monda "? Ale nechcem tu víriť žiadne vášne...
evanaaa
Ja vás nechápem ( @grejsy , @leomax , @registrovana ), je tu fotopostup, a to, že sú tie šišiky také vydarené, nemusí znamenať, že sú z obchodu. Predsa by si @rosaneta nedávala s tým fotením roboty, ak by to nebol výsledok jej práce. Prečo by sa jej nemali podariť ( aj s tým " opaskom" ?). Za každú cenu vyvolávate zbytočnú polemiku a potom, že kto začal........
rosaneta
@evanaaa , ale to nie je na mňa myslené , zle si si to prečítala, to mysleli na @Tinca , jej šišky , že sú z obchodu nie moje . :» varecha.pravda.sk/recepty/sisky/4791-recept.html...
babinka
@grejsy a @registrovana , nemam vo zvyku sa zapajat do diskusie pod recept komentom mimo recept, ale vas nazor na @tinca a jej sisky povazujem za velmi nevhodny, a to slovo nevystihuje presne moje pocity. Vase podozrenia nemaju ziadne opodstatnenie, ale ublizuju. Pozrite si dokladne jej recepty a posudte sami, ci ich autorka potrebuje takto klamat. Snad ste si ju poplietli s @monda , ktorej recept bol takto napadnuty a nasledne tusim aj vymazany.
alexdidi
Súhlasím s @babinka a URČITE by som neupodozrievala @Tinca , hlavne pod receptom niekoho iného, keď si to ona vôbec nemusí prečítať a reagovať. Robievam šišky veľmi často, lebo dvaja moji vnuci ich zbožňujú a vždy sú trochu iné. Výsledok závisí od mnohých vecí....opasok však majú všetky takmer vždy.
pusta1
@babinka , @alexdidi , súhlasím s vami.
vylúčená vec, aby @tinca niečo také spravila, poznám ju, ako veľmi korektnú a objektívnu čestnú varecháčku.
je to hnusné, ako ju ohovorili.
trvám na tom, aby sa @tince za toto okamžite verejne ospravedlnili!!!
2x pusta1 a rela
rela
"Stara varechacka" @tinca tu ma vela vybornych receptov, overenych dlhorocnymi skusenostami. Rozhodne sa nemusi zahadzovat fotografiami kupovanych kolacov. "Nova varechacka" @registrovana sa zaregistrovala (5.10.2014!) iba kvoli tomu, aby mohla urazat? Asi je to zavist, ze ona nic take nedokazala! :-(((
jozka2
Nerozumiem,preco @grejsy nenapises koment pod recept kde tvoja diskusia patri, ak sa ti nieco nepozdava,ale rozvijas diskusiu pod inym receptom o niekom inom.Ak sa ti @tincine sisky nepacili mala si tam napisat hned aby sa mohla branit a nie tu,bude na mieste ak budeme pokracovat v diskusii k siskam autorky @rosaneta a nie @tinca.
@rosaneta mas ich krasne,nadherne nadychane,robim presne take sama diera ale nemaju taky krasny tvar,ja ich neplnim pred pecenim preto pri vkladani do oleja ich v prostriedku natrhnem a trochu natiahnem a potom dostavaju tvar do ovalu.Tvoje su krasne.5
evanaaa
Prepáč, @rosaneta , už som pochopila, aj keď môj názor k @tinca je ten istý, ako u ostatných varecháčok.......už jej nick je zárukou kvality, ako sa hovorí.
1x rela




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia