Šišky na fašiangy (a iné príležitosti)

rika111 - fotkarika111, 16. júna 2015

Ako už sám názov hovorí sú jedlom slávnostným pre zvláštnu príležitosť ale v dnešnej uponáhľanej dobe sú pre mňa aj Zobraziť celý popisAko už sám názov hovorí sú jedlom slávnostným pre zvláštnu príležitosť ale v dnešnej uponáhľanej dobe sú pre mňa aj sladkým pohladením a spomienkou na moju mladosť. Recept som ako mladá gazdinka objavila v týždenníku Pravda na weekend pretože som chcela urobiť radosť mojim dvom dcérkam a hlavne chcela som sa vyrovnať mojej svokre,ktorá bola vyhlásená kuchárka. A musím povedať,že týmto receptom som prekvapila nielen rodinu ale aj moju dobrú svokru.

Suroviny

600 g
500 ml
60 g
50 g
30 g
50 g
30 ml
štipka
5 ks
600 g (olej)




Postup

  1. 1

    Z 100 g múky, droždia, 100 ml vlažného mlieka štipky soli a 10 g cukru kryštál. pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.

  2. 2

    Zvyšok múky preosejeme, pridáme štipku soli, zvyšok vlažného mlieka, 5 žľtkov ,40 g cukru kryšt. a vykysnutý kvások. Vypracujeme stredne mäkké cesto do ktorého počas miesenia pridáme roztopené maslo a rum. Cesto považujeme za vypracované len vtedy, keď sa už nelepí na varechu.Vypracované cesto posypeme tenučkou vrstvičkou múky a necháme vykysnúť. (Malá rada- cesto dávam do misky - kysky a keď chcem aby rýchlejšie vykyslo dám misku kysnúť do teplej vody.)

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na tablu posypanú múkou a rozvaľkáme na hrúbku 1,5- 2 cm a vykrajujeme šišky. Naukladáme ich na múkou posypaný obrus ( látkovú utierku) a prikryté necháme znova podkysnúť (5-10 min).

  4. 4

    Šišky vysmážame v horúcej masti alebo oleji. Do masti alebo oleja ich vkladáme obrátene (čiže tá časť ktorá ležala na obruse bude hore).Pred vložením do oleja urobíme prstom na spodnej časti šišky jamku do stredu. Vysmážame pod pokrievkou, keď sú šišky zlatisté otočíme ich a druhú stranu opečieme bez pokrievky.

  5. 5

    Vysmažené šišky položíme na papierovú servítku na odsatie prebytočného tuku. Do jamky dáme lyžičku džemu (najlepší je marhuľový podľa môjho vnúčika Oliverka) a posypeme práškovým cukrom.

  6. 6

    Všetkým, ktorí skúsia tento recept prajem veľa zdaru a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jozka2
Recept na sisku je urcite veeelmi dobry,len si uprav gramaz cukru,lebo sa nezhoduje z popisom.Uvadzas 5 dkg a 5dkg v cukru.V popise mas 10 dkg do kvasku a 4 dkg do muky.Mne sa vidi,ze aj prvych 5+5 dkg je na 600 gr muky vela a nie este dalsie 4 dkg.Zaiste je tam omyl.
rika111
Pekný deň,ako som písala v úvode recept je z novín. Znova som skontrolovala či som sa nesekla v gramáži,ale nie. Je tam skutočne 5 dkg kryštál. cukru do cesta a 5 dkg práškového cukru na posypanie hotových šišiek. Do kvásku je 10 g nie ako píšete 10 dkg.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia