Šišky

Šišky ako robím ja (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Je tu už veľa receptov na šišky, tak pridám jeden aj ja.

60+29
porcií
80 minút
príprava

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Klasicky si urobíme kvások a vypracujeme dobre cesto. Je redšie, ale to nič, trochu si pomúčte ruky pri pracovaní a ide to. Ja som miesila strojom, takže ruky som si pomúčila, len keď som cesto prekladala. Necháme kysnúť 1 hodinu.
  3. Cesto vykysnuté.
  4. Preložíme si ho na pracovnú dosku a prekrojíme ho na polovicu. Z jednej polovice hneď pracujeme a druhú si necháme ešte podkysnúť.
  5. Cesto vyvaľkané a začíname vykrajovať.
  6. Povykrajované.
  7. Ešte trochu necháme podkysnúť a dáme vyprážať do rozohriateho oleja. Do oleja kladiem šišky vrchom ponorím do oleja. Aby som nemala šišky veľmi mastné, si očistím jednu mrkvu a ku každej várky pridám 4 - 5 kusov tenkých koliesok.
  8. Najprv vyprážam zakryté a keď ich pretočím, už nezakrývam.
  9. Ja som robila polovicu nenaplnené. A tu už sú vypražené.
  10. Mala som ich na dvoch táckach vykrajovala som o priemere 5 cm a spolu ich bolo 70 kusov. Toto sú plnené makovou náplňou. Tie som vykrajovala s priemerom 6 cm a bolo ich 29 kusov.
  11. No a tu sú na tácke neplnené.
  12. A tu sú plnené na tácke a takto vyzerajú dnu.
  13. Na vrch som len pocukrovala. Manžel nechcel ani penu ani lekvár. Jemu stačia naplnené makom a ja tiež nemusím veľa sladkého. Vrelo odporúčam ich vyskúšať, vôbec sú nie mastné sú fakt výborné.