Šišky
Šišky ako robím ja (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Je tu už veľa receptov na šišky, tak pridám jeden aj ja.
60+29 porcií |
80 minút príprava |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Klasicky si urobíme kvások a vypracujeme dobre cesto. Je redšie, ale to nič, trochu si pomúčte ruky pri pracovaní a ide to. Ja som miesila strojom, takže ruky som si pomúčila, len keď som cesto prekladala.
Necháme kysnúť 1 hodinu.
- Cesto vykysnuté.
- Preložíme si ho na pracovnú dosku a prekrojíme ho na polovicu. Z jednej polovice hneď pracujeme a druhú si necháme ešte podkysnúť.
- Cesto vyvaľkané a začíname vykrajovať.
- Povykrajované.
- Ešte trochu necháme podkysnúť a dáme vyprážať do rozohriateho oleja.
Do oleja kladiem šišky vrchom ponorím do oleja. Aby som nemala šišky veľmi mastné, si očistím jednu mrkvu a ku každej várky pridám 4 - 5 kusov tenkých koliesok.
- Najprv vyprážam zakryté a keď ich pretočím, už nezakrývam.
- Ja som robila polovicu nenaplnené. A tu už sú vypražené.
- Mala som ich na dvoch táckach vykrajovala som o priemere 5 cm a spolu ich bolo 70 kusov.
Toto sú plnené makovou náplňou. Tie som vykrajovala s priemerom 6 cm a bolo ich 29 kusov.
- No a tu sú na tácke neplnené.
- A tu sú plnené na tácke a takto vyzerajú dnu.
- Na vrch som len pocukrovala. Manžel nechcel ani penu ani lekvár. Jemu stačia naplnené makom a ja tiež nemusím veľa sladkého.
Vrelo odporúčam ich vyskúšať, vôbec sú nie mastné sú fakt výborné.