Sirup z petržlenovej vňate

eldina - fotkaeldina, 6. mája 2012
Sirup z petržlenovej vňate
Foto: eldina

petržlenová vňať obsahuje terpény,ktoré blokujú rast nádorových buniek,blahodárne pôsobí na vaječníky,močové cesty,obsahuje vitamíny A a C,vápnik,železo,kyselinu listovú,chlorofyl.Neutralizuje cesnakovú či cibuľovú pachuť v žalúdku. Sirupu Zobraziť celý popispetržlenová vňať obsahuje terpény,ktoré blokujú rast nádorových buniek,blahodárne pôsobí na vaječníky,močové cesty,obsahuje vitamíny A a C,vápnik,železo,kyselinu listovú,chlorofyl.Neutralizuje cesnakovú či cibuľovú pachuť v žalúdku. Sirupu sa netreba "báť",chutí výborne..:)

Suroviny

2 hrste
5 ks
20 g
3 l
3 kg




Postup

  1. 1

    Citróny umyjeme a nakrájame na kúsky,ak sa dá tak zomelieme/čím menšie kúsky,tým bude intenzívnejšia chuť/,petržlenovú vňať umyjeme a očistíme od stonky.taktiež nakrájame na drobno./môžme všetko spolu zomlieť/ -------------------------- tu je tip,ako umyť chemicky ošetrený citrón/či pomaranč/-/citróny dobre umyjeme,a dáme na noc do slanej vody.Opäť vyumývame/v dvoch vodách/,utrieme a ošúpeme.

  2. 2

    Masu z citrónov a vňate dáme do hrnca,pridáme vodu,kyselinu citrónovú,necháme 24 hodín pôsobiť a medzitým pár x premiešame.................... ---------------------------------------------------------------------------- po 24 hodinách scedíme,pridáme cukor,ked zovrie-variť ešte 5 minút/na slabom ohni/,medzitým odstraňujeme vzniknutú penu,aby bol sirup čistý.

  3. 3

    Umyté a suché fľaše zohrejeme v trúbe/na 100-110 stupňoch/,nalejeme do nich horúci sirup a uzavrieme ich vrchnákmi namočenými v alkohole. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ked sirup vo fľašiach vychladne,uložíme ich do vysokého hrnca,kde sme si na dno dali kuchynskú utierku.Dávame pozor,aby sa fľaše nedotýkali. -------------------------------------------------------------------- Do hrnca vlejeme toľko vody,aby bola od vrchnákov cca 2 cm.Pomaly zahrievame,ale nevariť...ked voda začne "šumieť",necháme ešte asi 10 minút v tej teplote.Potom už len vypneme sporák a necháme tak vychladnúť /vo vode/..

Diskusia k receptu

paveva
Eldina a to sa používa rozriedené do vody ako malinovka?, ešte som taký sirup nerobila.
eldina
@paveva ano,ako malinovka...:) neboj,ten cukor a citron to istia...:) ale je to zdravá malinovka......a myslím,že na Slovensku nie si sama,čo taký sirup nie že nerobila,ale ani nepila.:)
damisa
a ani nepočula, určite urobím som zvedavá na chuť...
ubka
@eldina , zaujímavé receptíky vkladáš, vidno, že sa zaujímaš o prírodné zdroje, len mna trošku mätie ten biely cukor, ktorý treba dávať ..možno by bolo dobré, zaujímať sa o adekvátnu náhradu..
nechcem Ťa tým kritizovať, rada si pozriem Tvoje recepty :-))
eldina
@ubka máš pravdu,ale môže byť aj hnedý cukor...je to na každého vôli......len som to tam nevkladala,že taký alebo taký cukor..:) ja osobne veľa nesladím,takže mám doma len hnedý..ale vieš čo?minule som čítala,vraj hnedý je nezdravší,lebo práve biely je vymytejší od škodlivín..:)) nuž,tak teraz čo?steviou sa asi nedá robiť sirup,tak neviem...:)
julica
Mňam, to môže byť super, akurát tých vitamínov po varení veľa nezostane!!
eldina
@julica ved si tam hod už do hotového ešte zopár hrstí vňate..:))ved vieš,že sirupy sa musia prevariť..:)) a lepšie toto ako tie lacné sladké žbrndy,čo ľudia kupujú..:)
havino
môže byť dobré,len málo vitamínov a zbytočný príjem cukrov, ale ja si dam denne hrsť petržlenovej vnate do polievky,alebo na zemiačky,plus ligurček a ked to ani každý den nebude nič sa nestane, cukor nemusím, ani nesmiem a citron , aj dva si denne vytlačím do minerálky a mám istotu, že mám vitamíny v sebe,ako sa patrí
eldina
@havino súhlas,ale ide leto a pár sirupov na osvieženie mať doma je fajn..:) ja napríklad robím roky veľa bazového sirupu,vydrží aj roky,a každá návšteva je unesená,ked im im ponúknem malinovku zo sirupu+ citron a ľad...nemusím mať doma nič iné....a každý híka,že jééééj,baza,ale urobiť si-sa nechce nikomu..:) takže toto sú skôr len tipy na leto,len tak mať doma,na osvieženie,nie ako lieky..:)
zenfira
Zaujimavy sirupcek. Ja to poznam ako "limonadu" - teda rovno sa da petrzlenova vnatka s citronom a s cukrom do mixeru, pomixuje, zaleje vodou a sups - zdravy osviezujuci napoj je tu. A chuti to naozaj prekvapujuco vynikajuco ;-)
hahaias
dobrý nápad - ide leto, prázdniny a deti toho vypijú...
eldina
@hahaias @miskam sú to všetko suroviny,ktoré sú cenovo dostupné ,tak prečo neskúsiť?..:))potom zreferujte,prosím,ako chutilo..:)
stacy77777
tak som si prezrela tvoje recepty a máš tu toho naozaj veľa dobrého, ale aj netradičného a zaujímavého,určite sa k tvojej stránke budem vracať častejšie
eldina
@stacy77777 dakujem,ale mám aj dosť odporcov...:)...ale snažím sa dávať netradičné recepty,čo nie sú bežné "kombinácie",tak dúfam,že niečo aj vyskúšaš a pochutíš si..:)
1x martau




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia