Púpavový sirup

Sirup z kvetov púpavy (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Predstavujem Vám spôsob prípravy sirupu ako ho robím ja. Je výborný cez zimu do čaju. Bez chemikálii a konzervantov.

10 l
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja nepočítam kvietky, jednoducho ich nazbieram do 5 litrového vedierka do plna.
  2. Púpavové kvety som zberala v mori púpav.
  3. Potom kvety vsypem do veľkého 10 l hrnca, zalejem vlažnou vodou a nakrájam umyté citróny. Zamiešam ich medzi kvety, hrniec zakryjem a nechám do druhého dňa vyluhovať. Zberala som kvety poobede a na druhý deň ráno som postupovala v práci.
  4. Prichystám si druhý hrniec s cedidlom a gázou.
  5. Hrniec s kvetmi, ktoré sa luhujú, postavim na pec a keď začne vrieť, nechám 5 min povrieť. Vyluhované a ešte horúce kvety precedím a dobré vytlačím. Vyluhovaný kvet zahodím.
  6. Precedenú vyluhovanú vodu z kvetov postavím hneď na pec, pridám cukor
  7. a lemonku-citrodeko a miešam, kým sa cukor nerozpustí. Keď sirup začne vieť, 15 minút sa varí.
  8. Ešte vriaci sirup vlejem do pripravených zavarovacích fliaš, uzatvorím
  9. a pekne ho pozakrývam a nechám do druhého dňa pekne odpočivať, až vychladne.
  10. Ked som už dozberavala, tak pribehol ku mne náš Ťapko.
  11. Kvety som zberala za našou záhradou a takto Vám predstavujem aj výhľad na Spišský hrad.
  12. Z druhej strany je pohľad na Spišskú Kapitulu. Keď si všimnete obr. 1,11 a 12, tak je to úrodná pôda, na ktorej kvitne púpava, čo je mi ľúto, že je to tak nevyužitá, zatrávnená.
  13. No a záverom, aj kozičkam chutí púpava, máme zdravé mliečko.