Sirup z bazy (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Sezóna bazy je pomaly preč a tak je najvyšší čas na domáci sirup, ktorý je nielen výborný, voňavý ale aj zdravý.

Postup

  1. 2 litre vody uvaríme, vylejeme do väčšieho hrnca, alebo nádoby a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme 40 kvetov bazy, kyselinu citrónovú a umyté a pokrájané citróny.
  2. Nádobu prikryjeme pokrievkou alebo utierkou a necháme na chladnejšom a tmavšom mieste (podlaha v špajzke) odstáť 24 hodín. Občas premiešame.
  3. Po 24 hodinách precedíme cez sito, kvetinovú hmotu vyžmýkame - ja som cedila 3x a posledný krát cez celkom husté sitko, môžeme aj cez gázu. Potom pridáme cukor a miešaním ho rozpustíme - nevaríme. Naplníme do fliaš až po okraj a odložíme najlepšie do chladu. Z tohto množstva urobíme 3 litre sirupu. Ja som robila z dvoch dávok.