Šípkový lekvár

sovka62 - fotkasovka62, 20. januára 2014

Recept vysielali v relácii Postav dom, zasaď strom v túto sobotu. Netuším prečo teraz, keď šípky síce na kríkoch ešte sú, ale niekoľko razy Zobraziť celý popisRecept vysielali v relácii Postav dom, zasaď strom v túto sobotu. Netuším prečo teraz, keď šípky síce na kríkoch ešte sú, ale niekoľko razy zmrznuté a rozmrznuté sú nepoužiteľné. Zaujalo ma, že šípky netreba čistiť od zrniek a chĺpkov, ani sa mi nechce veriť. Tak recept pridám, hádam sa ozve niekto, kto s ním má skúsenosti a do jesene rozhodneme, či sa takto dá, či nedá navariť dobrý lekvár.

Suroviny

1 kg
1 l
1 l
1500 g




Postup

  1. 1

    Šípky zomelieme, pridáme 1 l vody, privedieme do varu a varíme 8-10 minút. Precedíme. Ja by som asi cedila cez plátno, nech na ňom určite zostanú všetky tie chĺpky, ale to v recepte nepovedali. K precedenému pridáme liter vody a opäť varíme 8-10 minút. Pridáme 1500 g cukru, uvaríme do zhustnutia a naplníme do pohárov. Hotovo. Zdá sa to neuveriteľne jednoduché, ale aký bude výsledok? Máte to niekto odskúšané?

Diskusia k receptu

daguska
No ako dlho varit tuto zmes?Netrvalo by to prilis dlho? My sme ako decka chodili s dedom na sipky,potom ich poctivo cistili,vyskrabovali s babkou semienka,a lekvar bol nadherne zamatovy,bajecny. Neviem ci by sa dosiahla taka kvalita,ale isto sa oplati vyskusat. Ak budem mat taku moznost, urcite to overim. V jeseni,samozrejme.
sovka62
Aj ja som odhodlaná vyskúšať. Naoberám viac, jedno kilo spravím presne podľa receptu, ak sa mi bude zdať riedke, pri ďalšom kile skúsim ubrať vody a aj cukru (v rovnakom pomere) a uvidíme. Hádam sa niekam dopraujem, teda dúfam, že po dobrý lekvár, hehe....
radost
@Sovka62
videla som to a som veľmi rada-že si to môžem uložiť..
už tu bolo viac receptov-a niekde v komentári žienka písala - že len takto jednoducho robí-a chlpky necíti..neverila som..neskúsila..ak si spomeniem - v jeseni takto skúsim..pripomeňte potom včas..
manka1
Milé dievčence - ja som túto jeseň odskúšala. Trochu som sa v minulosti tiež bála množstva práce, a možnosti, že to neurobím dobre, a budú tam chĺpky. No tento rok som si povedala - a idem na to. A ako hovorievate niektoré - aby to nezostalo len v diskusii - odfotím vám jeden pohárik - a pridám ako recept - zajtra - v utorok. Dnes poviem len, že po takomto postupe - ako je opísaný - som chĺpky cítila. Tešte sa na recept - tam to popíšem.
sovka62
@manka1 , ďakujem, že si sa ozvala a teším sa na recept. V okolí našej chalupy je šípok až až, ale lekvár som nikdy nevarila, chýbali skúsenosti a trpezlivosť na takú šipľavú prácu. Ale zato taká šípková omáčka, tá by sa mi páčila.
mony19
Náš sused robieva šípkový lekvár.a tiez cedí cez gázu.jeden aj mám od neho a je vynikajúci...
strapanka
Tento rok som aj ja uvarila šípkový džem.Trikrát som ho pasírovala,ale chĺpky cítim ešte aj teraz.
marta5
Dávali nám ho v materskej škôlke,ale to pichanie v ústach si viem aj teraz predstaviť,hoci už mám svoje vnučata.Stierali sme ho z chleba prstom ,aby to nikto nespozoroval. Ak by sa dal uvariť,aby tie chlpky nebolo cítiť,iste by som ho vyskúšala.Dobrý je aj šípkový čajik.
tatranka
Je príliš jednoduchý a rýchly,aby som uverila tomu,že bude taký dobrý,na aký som zvyknutá.Lenže s tým mojímlekvárom je toľko roboty,že si to vždy dobre rozmyslím,či ho budem robiť.
Takže @sovka vďaka ti.Kým nevyskúšame,nebudeme vedieť výsledok.Takže o rok !!!
garanco
Moja krstná mama varievala šípkový lekvár tak, ako píšeš - poctivo vyškiabkavala jadierka a chĺpky. Svatka mi zas hovorila, že ich babka robila tak, ako je v recepte, cedila cez plátno, ale presný pomer surovín neviem. Ostáva nám len počkať do ďalšej úrody šípok a vyskúšať. (...tento postup by sa mi páčil, ale za žiadnu cenu by som ich i nevyškrabovala - stačí mi, keď ich očistím na čaj:-)) ...)
slebodka
Ja robievam šípkový lekvár a je výborný. Šípky treba zbierať, keď ich ošľahne prvý mráz - ja ich len očistím od stopiek a okvetia - poumývam a dám variť do zmäknutia. Potom ich rozmixujem - len treba pridávať stále prevarenú vodu, lebo masa je veľmi hustá - a potom prepasírujem. Na záver ich ešte raz precedím cez silonovú gázu - cez to vám tie chĺpky neprejdú. Šípky majú svoju charakteristickú sladkú chuť, tak ich netreba veľmi sladiť. Ja po pridaní cukru ochutnám ale nedávam ho veľa - na 1 liter asi 150-200g a potom už len varím v menšom hrnčeku na cestičku. Je to síce babračka, ale výsledok stojí zato.
Teraz je tiež ešte dosť šípok nepozbieraných - možno by to išlo ešte lepšie, lebo to vnútro by teraz vyšlo asi samo. Treba len vyskúšať ..
tangua
Robil som ho na jeseň. Okvetnú chrastičku a stopku som odrezal. Varil som ho temer dva dni aj s chĺpkami. Ale poctivo som ho prepasíroval. Najprv na hrubšom site kvôli zrnkám a potom na jemnom kvôli chĺpkom. Ale tá chuť stojí za to. Je to kráľ lekvárov. Možno ešte drobná rada, vlastne dve. Pri rozváraní som pridal na radu manželky, trochu octu aby sa nepripálil a druhá rada od sestry, zahusťovanie sa skráti, keď sa zahreje do bublania, odstaví, nechá vychladnúť a opakovať to až do želanej hustoty.
sovka62
Ďakujeme za dobré rady, všetky použijeme a hádam sa toho kráľa dočkáme. Už sa teším, stále mám na jazyku chuť lievancov, ktoré mi starká robievala v nedeľu popoludní a zlepovala šípkovým lekvárom.
evanaaa
Odborníčka na šípky je @arasidka , ak by sa ozvala, vedela by odpovedať na otázky a dala by svoj postup, lebo ona každý rok varí nielen lekvár, ale myslím že aj šťavu, teraz nie som si istá, možno má vo svojich receptoch nejaký dobrý návod. len asi má starosti s mamou, lebo tu už tak často nie je.
arasid
Dievčence moje, som tu, ale len na jednu noc. Evka, máš pravdu, teraz bývam u mamy, domov chodím " na návštevu" a moji dvaja chlapi chodia navštevovať mňa aj babku jednu moju radostnú.Takže na počítač chodím zriedkavo , lebo od januára som u mamy, zmenilo mi to celý život, som ako likavský väzeň, ako havinko, ktorého občas vyvenčia, aby neobhrýzal doma všetko, čo sa mu do huby zmestí. Táto situácia mi však dovoľuje venovať sa tomu, na čo som nemala čas - plátno,bavlnky,kraslice.
Čítam, že máte záujem o šípkovú dreň, ako na to a podobne.Nuž, je to drina, vyžaduje veľa času, opakovaných činností a hlavne - trpezlivosť.
1. nazbierať šípky,snažiť sa ich šikovne zvrtnúť, aby nezostali na nich stonky.Oberať zdravé, ak majú čiernu bodku, fľak, sú červivé, a to je nanič.
2. Doma šípky prebrať, vytriediť, uložiť do debničky tak, aby mali dosť vzduchu, teda nie navysoko.
3. Šípky potrebujú trošku odstáť, aby trochu zmäkli. Ak by ste ich robili z tvrdých, ktoré ešte nie sú mäkšie, potrebovali by dlhší var vo vode, a to je viac na škodu.
4. Ja ich každý deň preberiem, nasypem na stôl, mäkké nachystám na pasírovanie, medzitým sa ešte nájdu medzi nimi červivé, tie vyhodím.
5. Keď mám dostatok mäkkých, tak ich ešte očistím, odrežiem čierne hlavičky, potom ich poriadne vymyjem vo vode a do kastróla dám variť vodu, ak vrie, nasypem do vody určité množstvo a nechám chvíľku zovrieť, potom scedím, v nádobe ich pomágam, a potom jemne rozmixujem.Upozorňujem, že pri šípkach sa nevyhneme tomu, že do rozmixovanej dávky musíme priliať máličko vriacej vody, vlastne jedine u šípok platí, že potrebujú máličko vody. Ale pozor, kvalita drene sa hodnotí podľa toho, či je hustá, alebo len taká šťava. Vodou šetriť, opakujem MÁLIČKO - lebo by sme mohli lekvár variť aj dva dni :))) Na pasírovanie máme špeciálne upravené sitá, ktoré položím na veľký "šáfik", podotýkam umelý, masu nalejem na sito a v gumenej rukavici to pasírujem. Aby som dreň prečistila od chĺpkov, dreň prejde tromi sitami, ktoré sú v troch vyhotoveniach, posledné je najhustejšie, neprepustí ani chlp. Moja mama vravieva, že kde je chlp, tam je chuť, ale v šípkovej dreni nie je vítaný. Takto prepasírovaná šťava - teda dreň, lebo jej hustota sa rovná asi ako paradajkovej dreni , alebo kvalitnému kečupu , je vlastne pripravená na varenie lekváru.
6.Na 1 liter hustej drene dávam 4O Dkg cukru, zamiešam a varím. A tu, pri varení sa ukáže, kto ako šetril vodou. :)) Liter šťavy uvarím asi za 2O minút,lekvár je akurátny. Ak chcem lekvár na buchty, tak pridám cukor na 5O Dkg a varím trošku dlhšie. Nikdy nepridávam žiadnu chémiu. Keď poháre zaviečkujem, poistím ich sterilizáciou - asi 5 - 10 minút ich nechám v hrnci pod parou.
7. Ak máte chuť na šípkovú dreň, môžete si ju zamraziť. Používam ju v zime, rozmrazím a trošku prisladím a maškrtím. Alebo , ak máte formu na kocky ľadu, naplňte ju, zamrazte a keď budete mať návštevu, tak v zime uvarte čajík, vytiahnite červené ľadové kocky, naplňte misku a môžete si jeden-dva kúsky pridať do horúceho čaju. Je to chutné, zdravé a hlavne - nemusíte fúkať čaj jak metelica :)))
Nuž, viac nemôžem napísať, kto chce, musí to skúsiť.
Verte mi, že keď končím "šípkovú sezónu", ledva sa teším, že ju vymením za "oplátkovú".
Vždy sa smejem a vravím, že oplátky,šípky a bavlnky boli jediným dedičstvom po starých a prastarých rodičov, ktorí nás tomu učili so slvoami:" Ket dónde nejaká bída, pomóže vám to prežit ju, lebo hora má - hora dá, len treba vedzet a scet...". A tak je to aj s oplátkami, čo si pamätám, som štvrtá v rade našich predkoch , ktorá sa toho drží a tajné rodinné recepty skutočne drží pod zámkou :)) Keď príde čas, štafeta prejde do rúk niektorému z mojich potomkov !!
1x lipka
arasid
Ešte dodávam, ak zbierate šípky dobre dozreté, hovoríme im "už sú lekvárové", tak ich opatrne oberte, doma preberte, očistite a premyte a môžete ich trošku obariť vodou a robíte ďalej tak, ako som písala.Moji starí rodičia ich najradšej oberali po prvom mraze, keď prišli domov, na druhý deň pasírovali. Bratislavské paničky ich na centrálnom trhovisku netrpezlivo čakali.
sovka62
Anička moja, veľmi pekne ďakujem za cenné rady. Hádam ich využijem na jeseň, v blízkosti chalupy nám šípky rastú, nikto ich nezbiera, len ja si občas odrežem konárik s tými červenými kráskami na aranžovanie (máme tam aj drienky a trnky, na dvore vŕbu s pokrivenými konárikmi, to sa potom ľahko robí jesenné aranžmán).
Do práce už chodí len ráno, niekedy na dve, niekedy na päť hodín, tak budem mať na šípky čas. Skúsim teda v malom množstve, na viac spôsobov a uvidíme výsledky.
Prajem vám všetkým veľa zdravia, hlavne mamička nech sa cíti dobre, potom sa budeš dobre cítiť aj ty.
elka21
ja ho robím metódou mojho bývalého šéfa - to je metóda " žaves" - čiže žádne veľké strachy / je to moravák/. šípky po nazbieraní očistím / odrežem zbytky po kvietku a stonku/ a preberiem - trvá to približne tak dlho ako zber samotný. Po očistení ich rozložím na plechy na pečenie v tenúčkej vrstve a nechá týždeň postáť na mieste v byte kde na ne svieti slniečko. šípky dostanú sýtu červenú farbu a zmäknú.
Potom ich dám do hrnca, zalejem vodou asi 2cm nad šípky a dám prevariť - nechám ich vrieť asi 10min. Potom nechám kus vychladnúť a roztlačím ich ako zemiaky. A teraz príde to hlavné - na ruky natiahnuť latexové rukavice a cez nové silónové ponožky po kuse túto zmes popretláčam. Nie je to ťažká robota, ide to ako s ríbezlím. No a keď už mám šťavu, pridám cukor - 30dkg na 1 liter a povarím lekvár. Ako vravím - žádne veľké strachy - výsledok je výborný.
1x lipka
sovka62
Veľmi sa teším, že som sa rozhodla pridať sem ten recept, poschádzalo sa tu toľko nápadov, až oči prechádzajú. Jedno je isté, túto zimu určite budeme mať aj šípkový lekvár, už sa mi naň zbiehajú slinky.
marika21
Ak budú mäkké a dala by som ich do odšťavovača , dalo by sa to takto spraviť? Ríbezle, maliny som takto odšťavila- zrnká vyšli úplne suché, oddelené. Nemá niekto takú skúsenosť zo šípkami? Čaj sme si varili pčas tejto zimy, bol skutočne dobrý, chutil nám. Len som málo nazbierala.
marika21
Aj lekvár sme z mamou varievali, keď sme boli deti, ale pichalo to , moc nám to nechutilo. V krku nás to pichalo ešte poriadne dlho. No tie postupy, ktoré som tu čítala by som musela vidieť ,aby som sa do toho dala. Musela by som mať ozaj zaručený, presný recept, aby tam neboli tie chľpky.
marika21
Sovka ďakujem, vyskúšam podľa @arasidka. Dnes som ich všetky, čo som našla prečítala. Onedlho už bude na šípkový džem čas na oberanie.
marika21
Bolo by dobré, ak by sa ozval, kto robil v konzervárni, aby nám poradil,ako si to uľahčiť. Hlavne tie chĺpky, ako najlepšie odstrániť.
cernan
Netreba čakať kým šípky zmäknú - odstopkované a umyté zaliať vodou 2 cm na úrovňou šípok je hladina vody.Nechať zovrieť a prykryté stáť do druhého dňa.Rozmixovať ponorným mixérom, priviesť do varu. Prepasírovať na nerezovom pasiráku - keď je hmota na site hustá, pridať 1 lyžicu vriacej vody-pasírovať,kým na site neostanú len zrnká. Prepasírovanú hmotu za stáleho miešania zovrieť -pozbierať "šuminy" /penu/ v ktorej sú chĺpky -/ nevyhadzovať - hodí sa do omáčok - zasterilizovať zvlášť do pohárika/. Keď penu pozbierame - pridáme cukor podľa chuti - odpor.1/2 kg cukru na 1 l hmoty a pridať Gel-fix- povariť ešte 5 minút,nalievať vriace do pohárov.Poháre zatvoriť,dať do papierovej krabice a prikryť dekou a nechať vychladnúť.Netreba už sterilizovať.Kto nechce dať Gelfix - musí dlhšie povariť,ale potom lekvár nie je krásne červený ale tmavý a už naozaj nemá vitamín C, ale antioxidanty a pektín tam určite ostane.
Týmto spôsobom sa dá dosiahnuť z 1 kg šípok najmenej 1 pohár lekváru /7 dl/.
sovka62
Fíha, ďakujem. Tento víkend sa nám na šípky nepodarí vybrať, ale hádam na budúci, potom vyskúšam.
cernan
Odporúčam pasirák na ovocie nerezový okrúhly s troma vymeniťeľnými sitami - na nerezovom site sa neničí vitamín C - napr. LEIFHEIT Pasírovač PROLINE 23050,alebo Tescoma Pasírovač HANDY (643580)- tento máme už 20 rokov - používame napríklad na čierne ríbezle - zo šťavy robíme sirup a šupky z ríbezlí vysušíme a v zime použijeme na čaj - je to vitamínová bomba zvlášť vhodná pre
chudokrvných.
1x pata99
julanda
Robievam každú jeseň, teraz som ešte nestihla. Pasírujem cez to paradajkové korýtko a potom ešte cez také husté sito - riečicu. Nepoužívam želírovací cukor ani gel-fix, neznášam chémiu. Ale varím ho potom do nemoty, zabijem s tým celý deň. Cukor dávam odoka, chĺpky necítiť, celkove som s týmto spôsobom spokojná.
cernan
Julanda,to je otročina, na paradajkovom korýtku nepasírujem ani paradajky. To ide strašne pomaly.A ešte raz na hustejšom? Nerád robím reklamu, ale na pasiráku vyššie spomenutom na najhustejšom site to stačí 1 x. Šípky sa ešte stále dajú zbierať - hlavne na južnom Slovensku - ešte neboli také silné mrazy, aby boli všetky šípky mäkké.
jozka2
Krasne hodnotne komentare.Vdaka sovka,ze si tuto diskusiu rozvinula.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia