Šípkový lekvár z čistených šípok fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 16. októbra 2015
Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept)
Foto: rennatte

Šípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Zobraziť celý popisŠípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Tento je ten tradičný a prácnejší na čistenie, ale zachová si svoju krásnu vôňu, chuť a farbu.

120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Tento spôsob prípravy je tradičný a prácnejší tým, že šípky sa po zbere nechajú voľne vysypané v širokej krabici alebo na site pri izbovej teplote, aby troška zmäkli. Potom sa vyzbrojíme trpezlivosťou, rukavičkami, nožíkom a škrabkou na zeleninu. Každú šípku nožíkom prekrojíme a škrabkou vydlabeme zrniečka a chĺpky, odrežeme čierne končeky a očistené vkladáme do misy.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené šípky zalejeme vodou a necháme vyplávať zvyšné chĺpky, vodu zlejeme.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oplachujeme toľko krát, kým sú šípky úplne čisté bez chĺpkov

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oprané šípky preložíme do hrnca a zalejeme vodou zarovno šípok a dáme variť. Keď sú šípky rozvarené, to znamená, že máme kašovitú zmes a šupky, hrniec odstavíme.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes prepasírujeme cez sitko, alebo rozmixujeme a prepasírujeme.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šípkovú zmes dáme do širokého kastróla, toľko aby výška nepresahovala 10cm, to je asi 600ml, záleží na šírke kastróla, ale ide o to, aby zmesi nebolo veľa a dáme variť. Zmes začne vrieť, troška peniť a za stáleho miešania varíme a odparujeme prebytočnú vodu cca 15 minút.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes sa mení na lekvár a hádže husté bubliny, vtedy pridáme 100 až 150g cukru a ešte 5-10 minút povaríme. Na okrajoch hrnca vidno ako sa lekvár zredukoval.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pre toto potrebujeme variť v tenkých vrstvách a nie naraz, aby sme videli na dno hrnca a ak nastane takáto hustota, že prejdem vareškou a ostane mi cestička a vidím dno hrnca je lekvár hotový.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nalejeme do pohára, zaviečkujeme a pokračujeme ďalšou dávkou v tom istom hrnci, až kým neminieme všetku šípkovú zmes. Všetky naplnené poháre zasterilizujeme, ak máte skúsenosti s otáčaním horúceho lekváru, tak stačí na pár minút otočiť hore dnom, aby chytilo viečko.

    Šípkový lekvár z čistených šípok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
mravenčia práca..
ale opláca sa..
bo tá božská chuť..
pracantka-pozdravená buď..!!
janealli
Obdivujem božskú trpezlivosť, ktorú treba pri príprave tohto lekváru. Šípky som zbierala za svoj život asi dvakrát ako dieťa (pred desaťročiami) aj to len na čaj, výsledkom boli doškriabané ruky i tvár, preto mám k nim určitý odstup. Človek, ktorý šípky nazbiera, počistííííííí a uvarí túto dobrotu, tomu vzdávam úctu!
katka78
Ani neviem, či som šípkový lekvár kedy jedla, nepamätám. Ale surové šípky sme ako deti ľúbil žuť :-). Každopádne ti chcem vyjadriť svoj obdiv za odvedenú prácu, je to piplačka, práca pre trpezlivého človeka.
dorisa
je to piplačka, že??? krásny recept, dávam ti 5 hviezdičiek a že vyhráš!!!!
alena45
posledné dva roky robím presne takto. Dovtedy som varila celé šípky, zbavené stopky a okvetia, lenže to pasírovanie bolo nekonečné a tiež som mala pocit, že je tam veľký odpad. Radšej si nájdem nejaký seriál na nete, sadnem k šípkam a krájam a čistím, a krájam a čistím do nemoty.
No ale nad šípkový lekvár nie je, takže tá piplačka stojí za to. Fajn, že si to nafotila, lebo mnohí pýtajú recept, mne sa nechcelo pridávať ďalší šípkový lekvár, hoci s iným postupom.
1x siskam
kukulienka71
krásny recept, mám chuť ho po tebe robiť. A to som lenivá na také piplačky:-)5*, KK
siskam
Moja stará mama takýto lekvár robievala, ako deti sme ho milovali. Chodili sme ku ním dosť čast do Bratislavy a vždy nás nabalila týmto vynikajúcim lekvárom, aj keď trošku štípal v ústach, milovali sme ho. Až teraz vidím, koľko práce s ním mala. Ja som si ho kúpila hotový, len nie je do proste domáci. Krásne foto a postup.
farbuska
Máš moju úctu a obdiv. Snáď sa do toho raz aj ja pustím, lebo šípkový lekvár nesmierne ľúbim.
cesminaz
Fantazia.. :-) vyzbrojila si sa ako chirurg na operaciu :-)) Velmi si sikovna a trpezliva.Krasny recept a istotne vynikajuci vysledok ;-P
mariamka
asi raz sme to robili u mamky v kuchyni, a pichalo to este mesiac..., ale ta chut! clovek to potom je po mikrodavkach, je za tym kopa prace, zazitkov, treba si vazit tie prihody, pribehy, a zber sipok,, povinny, to uz malokto pameta :)
frezia68
Teraz ma napadlo,že v detstve sme šípkový lekvár volali heče-peče.Poznáte niekto ten názov?Ale to bolo tak dávno,keď ešte po vojne chodili po ulici drotári a upozorňovali na ponuku práce:"hrnce plátať,drôtovať".Lebo vtedy sa nič nevyhadzovalo,len opravovalo a aj na hrnce sa našla záplata.Prepáč @rennatte za spomienku,Ty si heče-peče nemôžeš pamätať :-)
tiginko
keď som bola mladšia, tiež som chodila s deťmi na šípky a potom som presne takto piplavo vyrábala džem. Je síce naozaj výborný, ale už mi za tú robotu nestojí. Jednak už džemy u nás takmer vôbec nejdú a jednak je toľko skvelého ovocia, z ktorého je to menej pracné. V každom prípade, kedže viem, čo to obnáša, ti patrí obdiv @rennatte
tiginko
oukej, oukej... zabudla som, že tu sa musím vyjadrovať presne, nechala som sa uniesť... my voláme všetky "lekváre" džem, okrem slivkového - ten je lekvár :-) Ospravedlňujem sa, polepším sa, sľubujem :-)
havino
úžasná práca, šípky len suším a meliem na čaj, na toto by som nervy nemala, ale obdivujem trpezlivosť
tinca
presne takto varila šípkový džem aj moja starká, ešte teraz mám jeho chuť na jazyku.Ale vtedy tých šípok aj bolo, dnes neviem kde by som na ne išla. Dostal ma aj tvoj úvodný obrázok, je krásny a perfektný postup,chválim.
onika
@frezia68 k tomuto krasnemu receptu len tolko som chcela tebe ze moj manzel ho vola tiez hece pece. Ale on je z Rumunska ja som to nikdy nepocula u nas. My sme zvykli zbierat sipky do skoly na liecive rastliny. Sme sli cela trieda po skole, super sme sa zabavili vzdy. Och spomienky....
elekra
@Rennatte , ja som nazbierala z 3 kríkov na chalupe, mala som odstopkované a odkvetinované 2 kilá a čistila som ich tri hodiny. Varila som ich celé, rozmixovala a pasírovala. Aj tak je to najlepší lekvár na svete :-) . Ale máš môj obdiv :-)
strkole
Po dlhom čase som nazbierala vyše pol igelitky šípok. Nevážila som ich, čistila od jadierok, vyumývala, krátko povarila, pasírujem. Zhruba ako tu recept. Len ja hmotu ešte pretláčam cez ľanovú látku, aby som sa celkom zbavila pichľavých chĺpkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia