Silvestrovská pochúťka

boxik - fotkaboxik, 27. decembra 2012
Silvestrovská pochúťka
Foto: boxik

Predovšetkým upozorňujem , nech tento recept neštudujú vegetariáni a dietári.U nás ho pripravujeme pre početnú rodinu vždy na nejakú príležitosť pri ktorej sa predpokladá Zobraziť celý popisPredovšetkým upozorňujem , nech tento recept neštudujú vegetariáni a dietári.U nás ho pripravujeme pre početnú rodinu vždy na nejakú príležitosť pri ktorej sa predpokladá väčšia spotreba vína , ktoré milujeme. Doteraz sa pri takýchto udalostiach toto jedlo vždy stretlo s úspechom.Napriek zdanlivo veľkej spotrebe pikantných ingrediiencíí , paprika , korenie, jedlo neštípe a je len malinko pikantné.

15
porcií
1 a3/4 hod minút
na 180 °C

Suroviny

2 kg neúdená
1,3 kg
0,5 kg
3 ks veľká
250 g
12 g
1 polievk. lyžicu
 na vymastenie pakáča




Postup

  1. 1

    Maslom vymastíme dostatočne veľký pekáč

  2. 2

    Mäso neúdené pokrájame na plátky a uložíme prvú vrstvu. Mäso údené tiež pokrájame na plátky a urobíme druhú vrstvu. Nakrájame polovicu cibule na väčšie plátky a zakryjeme ňou mäso. Anlickú slaninu nakrájame na tenké plátky a zakryjeme ňou vrstvu cibule

  3. 3

    Teraz nasleduje zlatý kliniec , pretože toto je to tajomstvo tohoto receptu.Paradajkový pretlak zmiešame s pálivou paprikou a čierným korením.Polovicou tohoto ekrazitu potrieme anglickú slaninu. Pokačovanie je jednoduché , presne rovnakým spôsobom navrstvíme najskôr neúdené mäso, potom údené mäso cibuľu a anglickú slaninu, ktorú opäť potrieme druhou polovicou pretlaku. Poslednou vrstvou je už len jedna vrstva neúdenej krkovičky.Túto poslednú vrstvu jedinú, pretože slanosť jedlu dodáva údenina, mierne posolíme prípadne trošku okoreníme čiernym korením.

  4. 4

    Pekáč zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 180 stupňoch cca 1,5 hodiny.Potom odkryjeme alobal a nezakryté dopečieme asi 10 minút , aby bola vrchná vrstva pekne pripečená. My, ako prílohu používame varené zemiaky , ale hodí sa aj ryža či chlieb.

Diskusia k receptu

boxik
Upečené žiaľ už prešlo dolu hrdlom ani som nestihol fotiť. Ale odporúčam , dávky si samozrejme možno upraviť aj pre menej jedlíkov.
erikao
fííííha :e) ale predpokladám, že stredné vrstvy sú málo "pripečené" ale skôr udusené... ?
boxik
Veď to je práve tá kvalitka , mäsko je mäkučké zo slaniny a mäska sa vytvorí fajnová šťava a to 10 minutové pripečenie slúži viac na efekt. Je to niečo , ako keď pečieš mäso v celku akurát , že tu je to vylepšené cibuľou a koreninami.
radulienka
Super, tak toto urobím na Silvestra, robievam z tých istých ingrediencií okrem toho pretlaku podobné, len sa to skladá vedľa seba kolmo, ale spravím takto, bude to iné, vďaka za recept @Boxik ...
rajnica
Približne takýto recept máme úspešne vyskúčaný na hajlochu - grilujeme alebo pečieme v pahrebe. (chlieb, červené víno)
Kto to nevyskúšal, nech banuje! p.f. boxik.
orchidea
keďže nie sme vegetariáni a našťastie ani dietári...:) určite tvoje parádne vyzerajúce jedlo vyskúšam...pekný receptík
45678
Konečne niečo jedlééé :-))) @Box ík vie čo je dobré a podelil sa s nami -vďaka.
malina
Tak to je něco pro nás masožravce :-).Dobrá inspirace.
izabella929
veru tak, ako píše@helca103 , je to veru poriadna kopa mäsa)....pre veľa hostí...zpravidla toľko naraz nerobievam, aj keď robím hostinu...ak bude výbor pripravená, nemá chybu.-)
sovka62
Skvelý nápad pre veľa ľudí. Keď sa plech nedá roztiahnuť do výšky a do šírky, tak sa spraví viac vrstiev a všetkým sa ujde. Ukladám.
sonijamt
fíííha, inšpirácia dobrá, predpokladám že nič by som nepokazila, keby som to robila aj z polovičnej dávky, keďže my nie sme taká početná rodina:-) zaujímavý recept, najmä chlapom sa človek ním zavďačí určite:-) ukladám, ďakujem
anajka
PRUDKO JEDLÉ !!!!!!! Robievam niečo podobné, ale bez pretlaku. Takáto variácia sa mi páči a preto ďakujem a ukladám.
nonka
vyskusali sme a vyborne to bolo! a naozaj to bolo len trosku pikantne, jedli to aj deti :)
boxik
nonka ďakujem , teší ma že chutilo
medulienka122
ako mi len mohol ujsť taký super recept - a kdeže to bývaš????:-)) Aj my milujeme väčšiu spotrebu vína (dobre ťa citujem?), xixi
eviana
Tak to už áno... to je parádna papanica, pre mňa mäsožrúta prechádzka rajskou záhradou, všetko čo mám rada si tam dal... veľmi chválim :)
rulik
@box ík len taká drobnosť, netreba ani kvapku podliať, pustí dosť štavy?aby neprihorelo...
boxik
Netreba , tej šťavy je viac než dosť . Ďakujem za záujem a prajem veselého Silvestra s dobrým jedlom.
motyka
Tak ja skutočne neviem, ako som mohla prehliadnuť tak vynikajúci recept na párty. Tak toto určite vyskúšam pri nejakej oslave - väčšia "sešlosť". Výborné, najmä v prípade nepriaznivého počasia, keď nie je možné grilovať. Dakujem za recept.
boxik
@ aandulka ,@ motyka teší ma , že aj po dvoch rokoch je môj recept pre niekoho inšpiráciou , nech vám chutí.
tetrisss
Noo, hotova dieta a este po sviatkoch, vyzera to uzasne, veru, na nejaku rodinnu paradu ako stvorene, ulozim a niekedy pride narad, perfektne.
boxik
@Helina (18.8.2017 09:30)

Veľmi ma teší že ešte po rokoch sa nájde niekto kto ocení recept na poctivé jedlo ,takže želám dobrú chuť a k dobrému vínku ktoré k tomu pasuje či dobre vychladenému pivu „na zdravie“
igipap
Paráda! Konečne som našiel niečo, čím pohostím kopu gratulantou k mojej 60-tke. Bude nás trochu viac, tak toto sa hodí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia