Cestoviny s baklažánom
Cestoviny s baklažánom

Sicílska Pasta alla Norma fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 24. júla 2017
Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept)
Foto: stanci11

Po príchode zo Španielska ma chytila chuť na trochu Talianska pre zmenu... Cestoviny som dlho nemala, tak som zvolila jednoduchý recept z východnej Sicílie Zobraziť celý popisPo príchode zo Španielska ma chytila chuť na trochu Talianska pre zmenu... Cestoviny som dlho nemala, tak som zvolila jednoduchý recept z východnej Sicílie a možno sa zapáči aj vám - ako to už Taliani vedia: ľahké, rýchle a farebné jedlo čo poteší každý jazýček.

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g
1/2
1 ks
2 ks olúpané
 čerstvá
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pred varením som si nachystala plátky baklažánu - nakrájala ich na cca 1 cm hrubé plátky, z oboch strán osolila a nechať vypotiť zhruba 15-20 min.

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som si nadrobno nakrájala cibuľku, sparila paradajky - ošúpala - nakrájala na drobno a zmiešala s domácim paradajkovým pretlakom.

  3. 3

    Po vypotení som baklažán opláchla a utrela do sucha. Zľahka som ho poprášila z oboch strán celozrnnou hladkou múkou...

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... a opiekla na troške oleja (tá múka zabráni, aby sa príliš napil oleja, lebo veď to vieme, baklažán je potvora ako špongia). Keď bol opečený do zlata z oboch strán, vyložila som ho na lopárik a po schladnutí nakrájala na menšie kúsky.

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici som orestovala dva strúčiky cesnaku - tak ako vidíte v šupke, len rozpučené dlaňou. Po minútke - dvoch som pridala aj cibuľku a restovala spoločne do zlatava.

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne som prihodila nasekané paradajky aj so šťavou a s domácim pretlakom - zvýrazní chuť, lebo priznávam že paradajky boli zo supermarketu a no, nie je to to pravé "rajčinové". Veru, musím skočiť na trh uloviť krásne voňavé rajčinky, ale cez víkend nebolo kam...

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto som spolu orestovala, až kým sa neodparila časť vody... Cesnak som vyhodila a prisypala som nakrájaný baklažán.

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasledovalo asi 5 minút podusenia baklažánu v paradajkovom základe. Ten som musela podliať troškou horúcej vody (v ktorej sa medzitým varili cestoviny) a zľahka osoliť. Restovala som, až kým sa niektoré kúsky baklažánu nedali rozpučiť vareškou, aby vytvorili "omáčku".

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Následne som na panvičku prihodila uvarené cestoviny, spoločne prehriala, pridala natrhanú bazalku a trošku kozieho syra. Originál v recepte sa používa údená ricotta, ktorú som teda nezohnala a ako náhrada je odporúčaný balkánsky syr. V chladničke som mala kozí syr balkánskeho typu, takže poslúžil ten, a neľutujem ani za mak ;)

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Všetko som spolu prehriala, naservírovala na tanier, pridala ďalšiu bazalku (tej nie je nikdy dosť, všakže? :)) a zasypala som to troškou syra na ozdobu. A ako sa hovorí "nebíčko v papuľke". Proste Taliani vedia variť a nie je nič lepšie ako si trošku tej ich kuchyne skúsiť pripraviť doma ;) Tak kto má doma baklažán a nevie čo s ním, možno by to stálo za pokus, hm?

    Sicílska Pasta alla Norma (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

stanci11
@Mitzy pohodička, náhodou kamaráti mi sem-tam povedia "Stančiči",takže ma to moc nezaskočilo :D...a zahraniční kolegovia bežne "Stanis" :D lebo Stanislava je moc dlhé ...

1x haji
haji
Haha, dobře jste mě obě pobavily! Bezva receptík, takové dobroty mám ráda. Díky za sdílení, milá @Stanci11 - ci či?! haha Krásný, pohodový den přeji!
mitzy
hah nie :) Stančiči tak malo byť. ale ta veta...ta veta! toto krasny recept. bez ->je<- ouuu je...
stanci11
@Haji a @Mitzy , ja sa tiež riadne usmievam :D tá veta nám milá @Mitzy spravila deň,,,či? :D inak ďakujem za pochvalu, som rada že sa vám recept páči :)
afataga
Ale ti ide karta, paradny rcp, ja by som supla aj trochu oregana a pozdrav Normu :-)
kukulienka71
Pekný a osožný recept, mám dve porcie zvyšných cestovín, bude to super večera tuším.
A komentár od Mitzy ma rozosmial, takže vďaka, baby:-))
stanci11
@Kukulienka71 jeeeeej, krásne sa ti to podarilo ;) to som rada že chutilo, a veru riadne rýchlo si sa do toho pustila :D

@Afataga , ďakujem moc :) nejako mi po tom cestovaní chýba domáca strava toš varím o dušu :D
klukodvody
Tak já se do toho pustím zítra, jen vyměním ten sýr protože nic kozího nemohu ani cítit. Je to takový blok z dětství. Vypadá to skvěle a určitě to bude tak i chutnat. A mimo jiné Stanislava je krásné jméno pokud nemá ještě dlouhé příjmení. Proto říkám manželce jen Saša jinak celé s příjmením má 22 písmen a nikam se s podpisem nevejde. Krásný večer
stanci11
@Klukodvody vyskúšaj a daj vedieť prosím, budem ozaj rada :) inak samozrejme viem, že kozí syr nie každému "vonia" ale ja ho milujem....ale podobný blok ako ty mám z detsva s mliekom, od kravičky nemôžem, kozie vypijem...inak s tým menom, ono si človek po čase zvykne :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia