Semizotu mezesi fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. júna 2014
Semizotu mezesi (fotorecept)
Foto: cesminaz

Dusený Portulak s mrkvou a cesnakovým jogurtom... Skvelé predjedlo,alebo príloha ;-P

20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 veľké hrste
2 - 3 ks
1 ks
1/4 ks
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Semizotu si nakrájame na cca.2-2,5cm...2 velké hrste sa počítajú už z nakrájanej rastliny..

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice dáme maslo,na ktorom zosklovatíme na kocky nakrájanú cibulu...

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..ked už je cibula usmažená,pridáme k nej nahrubo nastrúhanú mrkvu..

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..celé osolíme a necháme zakryté 8-10minut dusiť,kým mrkva dopoli nezmäkne..

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..po 10minutach pridáme nakrájaný Semizotu a necháme spolu chvílku poškvrčať...

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..osolíme,podlejeme 1,5dcl vody a necháme zakryté 15minut podusiť.

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 15ich minutách nám všetko pekne zmäklo ;-) Môžme podávať poliate cesnakovým jogurtom,ale aj bez..komu ako chutí.Hodí sa ako príloha k mäsitým jedlam,ale aj takto samotný s kúskom chleba ;-P ako lahká večera :-)

    Semizotu mezesi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia
Ja som to videla u Turka v obchode, aj na trhu, ale nevedela som co s tym. Kedze teraz uz viem, kupim to a vyskusam tvoj recept.
elixir
Prvý krát počujem o semizotu... :) Keď @frezia to už videla, možno mám aj ja šancu to zohnať. :) Je niečo chuťovo podobné, k čomu by si to vedela prirovnať?
afataga
mas plantaz? priznaj sa, neboj sa, tu sa nebonzuje :-)
cesminaz
@afataga :-))))) nie nemam plantaz,len mi uz rastie nielen medzi paradajkami a paprikou,ale uz po celej zahrade!!! A su aj vela malickych este,takze mozeme jest kazdy den ;-) ..zakazdym ked idem do zahrady,tak si len tak odtrhnem a hryziem ;-P
1x manya
safran
som si kvôli Tvojim receptom zriadila nový šuflík v KK :-)
jamarlen
miloval som portulak v záhradke, lebo jeho pestré kvietočky krásne rozkvitajú na slnku a zatvárajú sa v tieni… nevedel som, že je jedlý, tak vďaka, milá burinologička….
1x ababa
margaretka28
@jamaralen , portulaka s pestrými kvietočkami asi jedlá nebude, tiež ju sadím do skalky, u nás jej hovoríme šrucha, myslím, že to bude jej vyšlachtená príbuzná, ale počkám radšej na vyjadrenie odborníka , sama som zvedavá :-)
tiginko
že burinologička :-) ale fakt to sedí, to je úžasné, z čoho všetkého vyčaruješ jedlo @cesminaz. Zajtra idem prelustrovať kamoškinu záhradu a to bude čumieť, keď jej začnem spásať burinu :-)
1x ababa
cesminaz
@safran :-) ooh,vdaka som poctena @jamarlen ..@margaretka 28 ma pravdu..ta portulaka,co pridala link s cervenymi kvetami nie je jedla! Jedla Portulaka je ta druha pod nou "portulaca oleracea" ma drobne zlte kvietocky...v linku co pridala @margaretka sa to docitas :-) @jamarlen ano volaju ju aj Srucha,to som pisala uz v recepte "semizotu salatasi" a tam som portulaku-Sruchu riadne opisala atd. :-) @tiginko :-))))))) ..si ma dobre rozosmiala!! ..si fakt mila :-P Ale ved len kludne chod tej kamoske,bude sa tesit,ze jej precistis zahradu ;-D  www.prostezdravi.cz/antioxidanty-omega-3-vitaminy-to-je-sru...
havino
@cezminas , no čo ti poviem, len, že obdivujem, uznávam takto podanú prírodu, ked vieš a rozumieš, ja portulka- turka, na záhradke nemám, všetko plejem hned a zaraz, môj relax a teraz po prečítaní linku čo si pridala, zajtra beriem notebook ku plotu, k susede, majú viac posadené a nech mi poradí a ked jej poviem, že jej idem poplieť, to bude sranda :-), dám vedieť
1x ababa
cesminaz
@havino :-))) ..si ma rozosmiala.Ak este nema vycistenu zahradu,tak budes mat mozno stastie ;-P Ak aj velke mozno uz tam nenajdes,tak kukaj malicke-vyzeraju presne tak isto,ako velke,len s tym rozdielom,ze stonku len 1-2 a nie ako hviezdica :-) Pridam ti fotku,podla tejto hladaj ;-D

@methi :-)
kukulienka71
@cezminaz , skvele vyzerá toto jedlo, ukladám:-) vidíš, teraz ako si písala vyššie pre @havino , niekto to možno pozná pod názvom hviezdica, zvykla som to počuť.
mariamka
@cesminka skvele, ako tu propagujes zdrave papanie,, pomaly je osoznejsie pestovat buriny ako kultury :))
izabella929
úchvatné, ako všetky tvoje lúčne, záhradné a lesné recepty krásna víla...))...
elekra
Tohoto mám plný bylinkový záhon... Vytrhávam to ako burinu, nemala som ani tušenie, že je to jedlé.
cesminaz
@kukulienka ..ano,niekde to aj tak volaju :-) a podla toho nazvu aj poznaju @mariamka mila... si ma dobre rozosmiala :-)) ..hadam sa v tej zahrade najde miesto aj pre jedno aj pre druhe :-)) Preco nevyuzit "vsetko jedle" co rastie v nasej zahrade?? ..a pritom aj urobit nieco pre nase zdravie ;-P @izabelka :-) dakujem za tvoj mily komentik @elekra Mnoho ludi to povazuje a pozna ako burinu :-( a pritom nevedia,aku v zacnost to vlastne vyhadzuju ;-P
jozka2
neda mi cesminaz nepodelit sa s tebou o moj zazitok s portuliakom.S udivom som objavila na mojej mini zahradke 2 kricky presne ako na obrazku o Methi,kedze som robila prilohu cukety s paradajlou a cesnakom,tak som jeden kricok otrhala a posekala do cukety a na to som v zapati dostala navstevu,ze vraj este taku chutnu cuketu nejedli,pridala som tam aj bazalku a akurat osolila a trochu opoprila,ten portulak ked sa rozvinie je tak troche mazlavy a on stiahol stavu,ze sa nemusela ani zahustovat a nebula ani riedka.Vdaka za typ na dobre jedlo.
jozka2
sorry za preklepy,musim ist konecne premenit klavesnicu na slov,jazyk aby neblbla.
cesminaz
@jozka2 :-)) dakujem,ze si sa podelila o tvoj zazitok ;-)) si ma potesila a aj rozosmiala! Takze ta tvoja navsteva,ani nevedela co presne je.. ;-)) ..no hlavne je,ze vam vsetkym chutilo! Ano portulaka je taka mastna a mazlava :-) a chutovo kyslovkava.