Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Sekerková polévka

klukodvody - fotkaklukodvody, 28. decembra 2017

Proč sekerková polévka? V jedné pohádce Honza vaří lakomé selce sekerkovou polévku. Vezme vodu, dá do ní sekerku a ochutnává. Selce říká, co by Zobraziť celý popisProč sekerková polévka? V jedné pohádce Honza vaří lakomé selce sekerkovou polévku. Vezme vodu, dá do ní sekerku a ochutnává. Selce říká, co by ještě do polévky měl dát a ona mu to nosí. No a tak nějak jsem vařil já, jen jsem si to nosil sám. Znáte to. Na svátky nakupujeme, vaříme a pečeme, jen aby bylo dost. Po svátcích nevíme co si dát. Chodíme od ničeho k ničemu a dumáme. Do ledničky koukáme jako na televizi a nic nás nenapadá. Tak jsem chodil a různě nacházel. No a vzniklo tohle.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 väčšie ks
2 veľké ks
podľa chuti
1 ks
 (ak vám ostane)
2 -3 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky a dáme vařit. Nesolíme, protože je nalijeme do polévky i s vodou. Zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl měsíčky. Česnek utřeme se solí a asi dva stroužky jen nasekáme. Houby si dáme také vařit. První vodu po krátkém varu slijeme a druhou už si necháme do polévky.

  2. 2

    Dáme si ohřívat vývar. Nemusí být uzený, ale takový jaký máte. Já měl uzený. Na pánvi si rozpustíme sádlo a dáme na něj postupně orestovat zeleninu, přidáme cibuli, přidáme nasekaný česnek, přidáme čili a když to vše krásně voní a není to spálené, přidáme do vývaru.

  3. 3

    Mezitím se uvařili brambory a houby, tak to do toho základu nalijeme také. Přidáme chilli, osolíme, možná opepříme, to je na tom jak moc ostrou polévku chcete, přidáme utřený česnek, ochutíme, přivedeme k varu a vlijeme rozšlehaná vejce s bílkem a stáhneme var. Když nemáte bílek, přidejte jedno vejce. petrželku můžete dát buď do polévky při vaření a nebo posypat.

  4. 4

    Než umyjeme pánev, dáme ještě jen tak na potěšení trochu sádla a opečeme si chléb na krutony. No a máme polévku co jsme kde našli, co nám zbylo a jako večeře to docela jde. Zasytí, ale určitě nebudeme přejezení.

    Sekerková polévka - obrázok 4

Diskusia k receptu

evelynba
Výborné, hneď som dostala chuť. Je to taká syntéza polievok, ktoré robím dosť často - jednak zemiakovú so sušenými hubami (alebo ak mám, tak mrazenými), jednak tzv. strúhanú - my ju tak voláme - z nahrubo strúhanej zeleniny. Ukladám pre inšpiráciu.
1x zizazi
haji
Vidím, že už jsi zase na svém! Mrška sekerka, chybí v surovinách i postupu. Nojo, tajemnství Mistra šéfkuchaře, respektuji! Krásný den!
klukodvody
@Haji (29.12.2017 10:16)
Jituško milá. Ta sekerka je jen v pohádce a polévka zase taková pohádka není. Moc Tě zdravíme.
1x haji
sovka62
Sekerková! Tú rozprávku milujem, neznášam lakomcov a teším sa, ak sa ich podarí prekabátiť. Polievočka vyzerá prudko jedlá. Hádam by som aj ja mala vykonať inventúru a zo zvyškov stvoriť niečo nové, len tak rozmýšľam v čom. Pre našu veľkú rodinu treba chystať veľa (len aby niekto hladný neostal). Tak dumám, že by som na tú sekerkovú potrebovala 60 litrový zabíjačkový kotol, len čo potom s ňou, rodina sa rozišla do svojich domov a my sami dvaja by sa v nej hádam mohli okúpať, lebo zjesť by sme ju nevládali. A to si každý rok sľubujem, že chystať budem "přiměřene, přiměřene......"
jack
Veľmi dobre ste navarili.Aj zo zvyškov sa dá."Co dúm dal".Také sú najlepšie,nevieme čo s toho vznikne,ale.výsledok milo prekvapí;-)Pozdravujeme a pekný deň prajeme.Aj keď u nás upršaný:-(
1x zahra
boxik
Vynikajúca polievka ,mám rád presne takéto ,aj keď tá tvoja nie je pravá , kde je sekera ?
PS: veľa šťastia a zdravia v novom roku.
klukodvody
@Sovka62 (29.12.2017 11:05) Totéž co u vás doma si slibujeme také a nakonec cukroví taháme z mrazáku ještě o velikonocích. Děkuji za krásný komentář a přání a moc zdravíme.

klukodvody
@Jack (29.12.2017 11:20) Já jsem naučený neplýtvat s potravinami od dětství, kdy jsem zažil dobu že nebylo co jíst. Proto se snažím využít vše, pokud to není hazard. Moc zdravíme a přejeme šťastné vykročení do Nového Roku.

klukodvody
@Boxik (29.12.2017 12:06) No jak jsem psal @Haji ta je jen v pohádce a navíc ne každý má doma sekerku a kvůli jedné polévce ji nepůjde kupovat. Tak je jen v názvu. Děkujeme za přání a přejeme také, hlavně aby nebyl horší než letošní.

monty469
Tak taketo polievky su najsamlepsie ;-) Tvoju by som hned okostovala.
Pozdravujem vas oboch a prajem vsetko dobre v Novom roku. Hlavne vela zdravia a to ostatne si uz zaobstarame
1x slamca
klukodvody
@Monty469 (29.12.2017 12:53) také přejeme z celého srdce jen a jen to nejlepší a hlavně zdraví, protože to ostatní je sice důležité, ale když není zdraví tak ani kopa peněz nestačí. Třeba si někdy něco společně navaříme.

torticka
Klukovody, mne sa zda, ze ste mali asi doma zlodeja. Sekeru nie a nie v recepte najst.:-P
kukulienka71
:-)) super si ju stvoril aj pomenoval. Práve nedávno som ju čítala malej a dobre sme sa pobavili. Vojak v nej použil síce kameň, ale to je vlastne jedno, čo rozprávka, to iné "suroviny", hlavná je pointa.
Dnes som hútala podobne ako ty, veľmi dobre si popísal povianočné stavy:-)) u nás ale nakoniec nebola nijaká polievka, len pečená hurka - jaternica.
Pozdravujem.
siisa
Polievka vyzerá skvelo. Naozaj polievka každej chuti. Páčia sa mi v nej hríby. Chcem Vám obom popriať v Novom roku veľa zdravia, pohody a lásky :)
marienka44
Práve polievočku varím. Pridala som do vývaru (použila som hovädzí bujón v kocke) aj bobkový list a huby som najprv povarila, vodu vyliala a neskor som ich po dalšom vare pridala k zemiakom, lebo vlastne polievka sa varí v 3 hrncoch, vrátane panvice. To vajíčko s bielkom pridám na záver a vypnem plameň. Tešíme sa na ňu. Ako zahusťovadlo som dala variť k zemiakom asI 1 PL jačmených krúpkov- lámanka. Hádam som to tým nepokazila.
klukodvody
@Torticka (29.12.2017 14:47) Milá naše já tam budu muset tu sekerku přidat. Ale zželelo se mně těch, kteří sekerku nemají a tak by ani nemohli polévku uvařit. Přejeme krásné dny.

klukodvody
@Kukulienka71 (29.12.2017 14:51) Zdravíme, ale mám problém já tam budu muset tu sekerku přidat. Ale Ty zase máš vojáka s kamenem a tak nevím. Ale ona snad vyjde i tak. Krásné dny plné lásky a pohody přejeme.

klukodvody
@Marienka44 (29.12.2017 15:55) Určitě nic nepokazíš, tady to jako v té pohádce můžeš jen vylepšit další surovinou. Tak ať se vydaří a dej prosím vědět. Srdečně pozdravujeme.

evanaaa
@Klukodvody , to bude sýta polievočka, čo láka očká :) a viac iné ani netreba. Inak, vidím, že sekerku si vytiahol z nej skôr ako sa dovarila. Mimochodom, ja túto polievku poznám ako klincovú, kde bola baba lakomá a varil ju vojak, keď dal do nej všetko, čo baba mala, klinec vytiahol a ona sa čudovala, akú dobrú polievku z jedného klinca navaril, presne, ako ty zo sekerky. A klince má dúfam doma každý :-)
45678
@Kimlo (29.12.2017 18:05)

Jeee! @kimlo ,to bude výdatná polievočka,samé železo pre chudokrvnych:-)) @klukodvody , moja krvná skupina,všetko treba schosnovat,po novom recyklovať a vznikajú nové výborne recepty.
haji
@Kimlo (29.12.2017 18:55)
Železo může být stredoveké, ale topůrka svítí novotou, jsi je oživoval, přiznej první pomoc.
1x kimlo
45678
@Kimlo (29.12.2017 18:55)

Pekne zberateľské kúsky, poriskam by svedčalo pretiahnuť :-)sadzovou handrou...zbieras také?
1x kimlo
bubaya
Nemám sekeru, len starý vojenský bajonet. Môžem z neho tiež uvariť polievočku? Železa je tam veľa.
klukodvody
@Evanaaa (29.12.2017 17:41) Sytá je opravdu dost, a než zase začne ještě jedno šílení, ideální. Sekerku jsem vyndal dříve, aby nebyla moc sytá. Krásné dny přejeme.

klukodvody
@Izabella929 (29.12.2017 17:47) Čím jsem starší, tím mám pohádky raději a teď si užívám. Krásné dny ve štěstí přejeme.

klukodvody
@Siisa (29.12.2017 15:01) Teď jsem zjistil, že jsem nějak minul Tvůj komentář a krásné přání. Z celého srdce přejeme také štěstí a radost ze života.

klukodvody
Přátelé moji milí, tak jsem zjistil, že se tu pomalu ztrácím v odpovědích. Všem moc a moc děkuji za komentáře a pozdravy a přání. @Kimlo děkuji za sekyrky, je vidět, že už jsi také vařil polévečku, topůrka už jsou vyvařená. Prosím teď dám ještě jeden komentář úplně pro všechny tu na vareche.
klukodvody
Přátelé naši milí. Ani nevíte, jakou velikou radost jste mně udělali tím, že jste tento recept pojali tak, jak byl myšlený. Uvolnit atmosféru, pobavit a potěšit. Polévka není špatná, ale dobrá nálada, pohoda a radost ze života je mnohem lepší. Tak nám prosím dovolte všichni, abychom Vám všem popřáli, aby nám tu bylo dobře, abychom se ze všech receptů buď potěšili a nebo si jich třeba nevšímali a nebo přidali dobrou radu bez zloby. Všichni to děláme pro radost a třeba inspiraci. To bude asi všechno. Měli bychom do Nového Roku přání abychom se třeba s někým setkali a popovídali.
Děkujeme redakcii za veškerou pomoc a podporu a za to, že je vždy vše v pořádku.
Přejeme všem klid, pohodu, lásku a pochopení. Vaši přátelé na Moravě.
sonulienka
@Klukodvody tak to je naozaj fantázia. Ak si bližšie určite by som sa Ti nasáčkovala či by sa Ti páčilo alebo nie. Je to naozaj vidieť, že si pán kuchár a vieš všetko spotrebovať. Pozdravujem a prajem veľa zdravíčka do nového roku tak Tebe Tvojej rodinke ako aj všetkým VARECHÁČOM.
sovka62
Nedalo mi, musela som ju uvariť. Viac ako receptu som sa držala obsahu chladničky a podarilo sa. Chladnička si vydýchla, ja tiež a sekerková prevoňala celý dom. Popoludní čakáme návštevu, mám pripravené iné pohostenie, ale ak by im sekerková zavoňala, bude dosť aj pre nich. Vonia tak, že manžel nemohol počkať do obeda, musel si naložiť hneď.


1x jerica
marienka44
@Klukodvody (29.12.2017 16:55)

Vydarila sa nad očakávanie. Dcérka-fajnšmeker si ju pochvaľovala s krutónmi, ja bez vzhľadom na moju nadváhu. Ďakujem a prajem Vám obom len to najlepšie v novom roku, hlavne zdravie. Oceňujeme ho až vtedy, keď ho stratíme. Ako ja, keď som si pri páde na zľadovatelom povrchu asfaltového parkoviska Kauflandu 1.12.17 zlomila ľavé zápästie, 2 kosti a teraz 28.12. mi dal p. doktor dolu sádru. Ruka je veľmi opuchnutá , aj prsty nedovriem a nič s ňou pre bolesť nedokážem spraviť. :-(
klukodvody
@Remcula (30.12.2017 00:17) Ahojky Jano srdečně zdravíme a třeba se potkáme až pojedeme ke švagrové do Suché. Vše nejlepší do Nového Roku Ti přejeme a Tvému manželovi uzdravení.

klukodvody
@Sonulienka (30.12.2017 09:59) Tak to bychom brali a na tu Tvoji stranu jezdíme, když jedeme na naše oblíbená místa pod Chopok. Krásné a pohodové prožití Silvestra a jen a jen to nejlepší do Nového Roku.

klukodvody
@Sovka62 (30.12.2017 11:19) No vidíš a o tom ty moje recepty jsou. To není zákon, ale nápad a potom každý podle své chuti. To je to co stále říkám. Nejsou dva kuchaři, kteří vaří stejně. Krásný Nový Rok a plnou nůši pohody a štěstí přejeme.

klukodvody
@Marienka44 (30.12.2017 12:02) Šikovná i s poraněnou rukou. Jsem rád, že se vydařilo a chutnalo. Přejeme aby jsi šla do Nového roku s nadějí na brzké a úplné uzdravení a hlavně zdraví aby zůstalo a abychom se alespoň tady ještě dlouho setkávali.

jerica
@klukodvody nech je to v starom roku "dokonané" musím povedať, či napísať, inšpirácia ako na zavolanú. Spravila som s malým rozdielom, zeleninku spolu na kompletku (aj cesnačik!) podusila, jedine hríby som dala variť, z hríbov vodu zliala, tak hríby dala ku dusenej zeleninke, mala som vodu (vývar) čo som robila domácu udenú krkovičku na pare, v tej vode pod krkovičkou, cesnačik,bobkový list, korenie, dva ks. hrebíček, a to som mala super vývar, a tá zmena, nedala som vajíčko ako je v recepte, ale som spravila malé krupicové halušky. Polievočka ako lusk, len "zaťat" do nej poriadnu lyžičkosekerku :-) A tá vôňa, parádne pošteklika nos ! Ďakujem za sekerkovú lakocinku .
Prajem Tebe a celej rodinke, v novom roku , zdravia , nech nás všetko zlé obchádza,nech v novom roku nám to v zdraví dobre varí :-)
klukodvody
@Jerica (31.12.2017 01:39)
Děkuji za krásnou fotku polévky a jak už jsem psal, moje recepty nejsou zákon, ale jen taková inspirace a každý udělá podle sebe a v tom je ta radost z vaření, také přejeme jen to nejlepší zdraví a jak s oblibou říkáme že přejeme jen to, co přejeme sobě, tak přejeme i Tobě. Krásný nový rok.
gordonko
Chválim experimentátora , taky zkouším kde co ...... pohádku poznam od otca ,ako žobrák s kameňom lakomú sedláčku prekabátil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia