Seitan s paprikou fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 29. mája 2012

Suroviny

1 kg
500 ml
1 kg
6 strúčikov
1/4 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Z múky a vody pripravíme cesto. Ja ho robím v pekárničke na chlieb, program rezancové cesto. Cesto preložíme do misy a zalejeme vodou. Necháme hodinku odpočívať. Po hodine cesto hnetieme vo vode, čim sa z neho vyplaví škrob. Keď je voda príliš škrobová, vymeníme ju. Postup opakujeme kým voda nezostane číra (5-10 minút). V mise nám zostane čistý lepok. Nakrájame ho na plátky.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci privedieme do varu vodu so soľou a celým čiernym korením. Nakrájané plátky vložíme do vriacej vody a varíme cca 15 minút.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Seitanové plátky vyberieme a osušíme medzi dvoma utierkami.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si cesnak. Ošúpeme ho a roztlačíme v lise.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do nádoby dáme vysušené plátky seitanu, cesnak a olivový olej. Premiešame a odložíme bokom.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Umyjeme si papriku a nakrájame ju na menšie kusy.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plátky seitanu rozložíme do hrnca (použila som keramický) a na silnom plameni opražíme. Olej do hrnca už nepridávame.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je seitan na povrchu chrumkavý,

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vložíme do hrnca papriku, osolíme a zomelieme čierne korenie. Pridáme citrónový tymián. Zľahka premiešame a prikryjeme pokrievkou.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dusíme cca 15 minút.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som toto jedlo podávala bez ďalšej prílohy. Ak by som si predsa len musela niečo vybrať, bola by to zemiaková kaša.

    Seitan s paprikou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

julica
No nádhera, zirafninka. Tvoj seitan vyzera velmi chutne.
micanela
Info pre lenivých - hotový seitan sa dá kúpiť v bioobchodoch.
hahaias
@zirafinka1 zaujímavý recept, ale presne, ma napadlo, či ten seitan nemôžem kúpiť hotový. @micanela mi odpovedala, ale aj tak Tvoj recept ukladám, veď aj keď kúpiš hotové domáce je domáce, no nie???
1x zahra
medovnicek
vyzerá to úžasne, ale nikdy som sa s ničím podobným nestretla, recept ma veľmi zaujal
evusik
tak seitan som ešte nikdy nerobila ani nejedla, aj keď som sa s ním tu, na stránkach Varechy už stretla... @zirafninka keď ty to vieš tak lákavo podať, že by som si hneď dala, tie fotky sú proste úžasné a jedlo na nich určite tiež, možno niekedy naberiem odvahu a vyskúšam, už len preto aby som zistila čo by na to povedal ten môj mäsožravec, ktorý je ochotný tak maximálne tofu aj to len raz do roka :-)
medovnicek
vyzerá to úžasne, ale nikdy som sa s ničím podobným nestretla, recept ma veľmi zaujal
sherin
vyborny, chutny recept, uz si ho vkladam do mojej kucharky, gratulujem :)
enss
Parádny recept. Ja občas robím zo seitanu "držkovú" polievku, ale tento recept je pre mňa inšpirácia.
simka40
super recept, určite si ho urobím v piatok na obed
sovka62
@zirafninka1 , seitan ováram v ochutenej vode, soľ, sójová omáčka, zázvor, čierne korenie. Má oveľa lepšiu chuť ako varený v čistej vode, je už vpred ochutený.
@evusik , zvyčajne ho pripravujem podľa niektorého z čínskych receptov, teda pokrájaný na rezance. Dokonca ho chvíľu marinujem (aj keď možno zbytočne, keďže ho varím v tej ochutenej vode). Môj mäsožravec veru vôbec nezistil, že neje mäso a asi by pri tomto spôsobe úpravy na to neprišiel ani ten tvoj.
1x zahra
sjuz
vyzerá to ako kuracie prsia, už dávno sa odhodlávam to skúsiť - pripravovať sa to dá asi ako mäso, však - na veľa spôsobov...
@sovka62 - prosím - akú konzistenciu pri jedení to má:)?
haston
@sjuz - je to husté ako chudé mäso. dajú sa z toho robiť rezne dusené na hubách a cibuli, vyprážať v trojobale, ale aj perkelt či paprikáš. kto si robieva "čínu" (ja nie), tak si to nakrája na rezance a pripraví vo woku.
1x zahra
mata3636
@marienka44 - seitan môžeš aj zamraziť. daj do sáčka toľko kúskov, koľko zješ na jednu porciu a šup do mrazáka :)
sjuz
@haston , ďakujem:), asi si to viem aj predstaviť...:), asi fakt skúsim:)
sovka62
@sjuz , ja som po prvý raz robila čínu, podľa receptu na bravčové s paprikou a so zemiakmi a tak chutila, že vlastne som vždy robila podľa čínskych receptov. Vyprážaný "rezeň" skúsila priateľka, ale veľmi s ním nepochodila, ale asi je to otázka chuti a vkusu.
zirafninka1
@micanela tak tak.. da sa kupit. ale ja som to skusila len 2x. mne nechuti. @marienka44 urcite zamies z toho kila múky. Ja zvyknem aj z 2kg naraz. ked uz miesim, premyvam tak nech mam aj do zásoby. Vyvarim a co nepouzijem zamrazim. a pozeram , ze presne to ti radi aj @mata3636 :) @sovka62 aj ja vacsinou pouzivam pri ovarani viac korenin. Podla toho co z neho bude. ale tu som chcela aby seitan chytil az potom tu paprikovu chut. aby sa chute velmi nemiesali. A mas pravdu. Da sa pripravit tak, ze stravnici ani nezistia, ze to nie je maso. Ale jedla (teda ochutnala) som uz aj zly seitan, ale velmi zly. Moje dielo :) Stava sa. Inak ja robim zo seitanu casto rolady. foto pridam dole @sjuz ano moznosti je vela. Ja mam seitan velmi rada. Len sa ho snazim nejest prilis casto. Neviem ci je cisty lepok prave to co nase telo potrebuje :) To asi tazko.@haston jaj rezniky na hubach.. to si mi spravil chut :) a este raz @sovka62 ja som jedla take seitanove rezne.. nenormalne dobre. Ale ja si uz asi nepamatam , ako maju chutit rezne. Tak mna netreba brat vazne :)) A dakujem vsetkym za komentare.




irenaw
cez víkend idem na to. a teším sa, lebo moje experimentátorské chúťky sa opäť ozývajú. ale čítala som, že seitan je výborný, keď sa dobre pripraví. znamená to ochutenie, alebo samotnú prípravu seitanu? ako zistím, že som ho pokazila? v tom prípade ho ani neposuniem rodine, nech potom nebojkotujú druhý pokus :-D
michsamant
Seitan ma nikdy nelakal kvoli jeho vzhladu, ale tieto tvoje dielka tak krasne vyzeraju, ze ja sa na to dam a skusim ho urobit... pridas recepty aj k tym fotkam, co si vlozila do komentara?
zinnajdha
Sejtan robím často, lebo ho máme veľmi radi. Preplachujem vo vode vo väčšej mise aj pol hodinu, čiže aspoň 20krát vymením vodu (čím stúpa na hodnote). Potom ho varím vcelku alebo už nakrájaný na rezne vo vode ochutenej nielen rôznym korením, ale dám do vody aj huby ale niekedy dám aj zelerovú a petržlenovú vňať.
Dá sa pripraviť množstvo jedál- ako z kusa mäsa. Sejtan na hrášku a pod., ale veľmi chutí vyprážaný rezeň.
Skúsila som kúpiť hotový, ale nedal sa jesť. Nečudujem sa, že @micanele nechutil. Myslím, že ak ho chcú predávať určitú dobu, musia použiť nejakú chémiu a to má už inú chuť.
zirafninka1
Dakujem Vam. @michsamant k tym uz recepty nepridam. robila som ich len tak od oka a bez zapisovania surovin..Ale ked budem nabuduce robit nejaku roladu tak si vsetko zapisem. @zinnajdha boli casy ked som tiez prepkachovala seitan 20 -30 minut. ale uz som sa naucila hniest cesto vo vode tak, aby to bolo rychlejsie. zbytocne by som dalsich 10 minut preplachovala, ked tam uz ozaj nemam skrob. @irenaw ako to zistis? neviem moj proste zle chutil. i jed vyzeral dobre.
irenaw
@zirafninka tak sa asi podaril, lebo chutil veľmi dobre ;-) (chcela som vložiť foto, ale nejak mi to nejde) moji stravníci najprv mysleli, že niečo sójové im servírujem (neboli doma, keď som ho robila) a súhlasili, že si to môžeme robievať. tvoj seitan vyzerá kompaktne a môj mal trošku póry. keď som pozerala na internete, niektorí ho mali úplne ako špongiu, mne sa po chvíli miesenia zase spojil, ale trošku pórovitý zostal, mala som ho ešte ďalej miesiť?
zirafninka1
@irenaw aj moj ma pory.len to na tej fotke, kde je vymieseny nie je vidno. Tie rolady nemaju len preto, ze su najprv chvilu parene vo folii aby sa zacelíi a nemaju dost miesta aby sa nafucali. Bezne mavam seitan aj porovity. A nikdy nie rovnako :) riadna spongia sa zvykne spravit,ked taky porovity seitan vrie prilis prudko. Ja mam radsej hustejsi, varim na slabsom plameni, po uvareni susim tlakom medzi utierkami.. A tak..
1majkas
najskôr ma zaujal obrázok ... veľmi pekne nafotené, ale po prečítaní už aj ukladám :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia