Segedínsky guľáš z BB

janazjarku - fotkajanazjarku, 24. februára 2010

Na prvý pohľad celkom obyčajný ,no môj manžel, keď ho jedol prvý krát skonštatoval, že je lepší ako sex ! Keby som bola ješitná Zobraziť celý popisNa prvý pohľad celkom obyčajný ,no môj manžel, keď ho jedol prvý krát skonštatoval, že je lepší ako sex ! Keby som bola ješitná som sa mohla aj uraziť, ale pochopila som, že to bolo najväčšie ocenenie môjho láskyplného varenia :-D

6
porcií
20 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
5 ks
2 KL
1 KL
3 KL
3 ks
1 kg
0,5 l
1 dcl




Postup

  1. 1

    Najdôležitejší krok je kúpiť prerastený kvalitný bôčik /hádam ma nezavrú ak prezradím, že najlepší je krájaný z Kauflandu, lebo tam vidím ako fajne je prerastený/ Bôčik nakrájame ostrým nožom /ak nie je ostrý tak mäso našklbeme a odrazí sa to na kvalite/ na rezance asi 1,5 cm široké. Cibuľu v zásade nekrájam na "drobno" ale prekrojím na polovice a narobím len také polkolieska.

  2. 2

    Cibuľu speníme na oleji len tak do sklovita a pridáme nakrájaný bôčik. Bôčik necháme "obelieť" zo všetkých strán. Pridávanie korenín má svoj význam a tak začneme s čiernym mletým korením, chvíľku orestujeme a pridáme červenú mletú sladkú papriku to všetko za stáleho miešania pričom už znížime teplotu na stav dusenia. Nakoniec pridáme soľ a čili papričky /nie sú povinné/, soľ pustí šťavu z mäsa.Je dôležité pridávať koreniny v poradí ako odporúčam. Keď sa vydusí vlastná šťava podlejeme horúcou vodou /aby sa mäso studenej nezľaklo/ počas vydusenia si mäsko zoberie chuť z korenín. Dobre podliate mäso dusíme cca 1 hodinu /podľa veku kúpenej svinky/ . Až keď je mäso mäkké /tvári sa ako perkelt/ pridáme ocedenú kapustu /ak je dlhánska tak ju trošku nožom skrátime/ pridáme k dusiacemu sa mäsku a podusíme asi 10-15 minút. Kapusta dlhým dusením zmäkne a je mliazgavá. Na záver zalejeme smotanou na varenie, necháme zovrieť a je to ! Segedínsky guľáš v zásade nezahusťujem múkou ani ničím iným však sa zahustí knedlikom !

  3. 3

    Podávame s knedlikom, alebo s fajným čerstvým chlebíkom.

Diskusia k receptu

jozefj
20:35 V nedeľu ho vyskúšam, potom napíšem viac. Už sa teším.
vladoivan
....moje,tak tak super napísaný receptík som ešte nečítal a kebyže viem ako neviem,alebo predsa len viem ?......variť.....tak aj vyskúšam,ale aj tak sa občas pozerám či som nezmenil pohlavie ak už doma robím skoro všetko...
janazjarku
Pripomenul si mi môj stav za bývalého manžela, keď som sa furt pozerala do nohavíc či mi tam ešte nič nenapučalo :-D
hannah22
výborný recept, normálne slintám ,a hlavne pekne napísaný varievam szegedín ale Vy ste to dotiahla... tip top, poučila som sa, aj potešila ...:))
tori111222
Ženičky, pred včerom ste mi narobili chute s Koložvárskou kapustou a dnes Segedínsky guľáš??? Kto to má vydržať? A potom, že priberá celá rodina. Super napísaný recept
sovka62
Už ma celkom sfafrnili s tou zdravou výživou a cholesterolom a podobnými výkričníkmi, takže segedín varím z pliecka, ale až po dôkladnom odstránení všetkého viditeľného tuku. Príprava mäsa mi pripomína vysokoškolské cvičenia v pitevni, keď sme mali za úlohu vypreparovať jednotlivé svaly, šľachy a pod. Ale keď čítam tento recept, asi neodolám a pôjdem hľadam ten prerastený bôčik. Hádam nás bôčik raz za 10 rokov nezabije, a keby aj, aspoň umrieme pekne napapaní.
jaroslava31
Neviem, či to niekto tak robí, ale ja s kapustou pridávam aj dobrú domácu údenú klobásku nakrájanú na 1/2 cm kolieska. Ta údená chuť povzdvihla môj segedín, ktorý mám mimochodom v chladničke na vyšší level.
Všera som pridala aj konzervu krájaných šampiónov a verte mi, že ani tie mu neublížili. To som len chcela byť inovatívna. Fajnový výsledok.
janazjarku
Tak klobáskový segedín som robievala vždy raz v roku , keď sa robili domáce klbásky, ale robila som ho z klbások neudených čas prípravy sa výrazne skrátil, ale tá chuť , no proste fajnô. Lenže môj otec už tie klbásky robiť nevládze a ja v mojej kuchyni o rozlohe 1,5x1,5 m nemám šancu :-)
brigita
Kedysy dávno, ked´som ešte jedla maso tak som robila segedím z BB a moje deti ho milovali vôbec sa im nezdal mastný, mali vtedy okolo 10 rokov a teraz ho varia pre svoje rodiny tak ako kedysi ja, je to už tradícia a iný ani nechcú pripravovať.Je výborný ďakujem za oživenie pamäti. Ja ho teraz pripravujrm pre seba zo sójového masa , ale veď aj vegetariani môžu jesť segedín.
rakuta100
ku segedínu sa najviac hodia parené knedle.
Inač dík za recept, perfektný
janazjarku
Jasné, že knedle sú celkom najlepšie aj keď ja tento môžem kľudne len tak bez ničoho ! Mňam :-D
kutala
Podobne robím aj ja.Namiesto bôčika dávam plecko.
duschko
Segedinsky mam velmi rad a uz aj idem dat rozmrazit bocik. Uz viem, co bude zajtra na obed.
duschko
Segedinsky robim skoro tak ako autorka receptu Janazjarku, len na zaver nepridavam smotanu do hrnca. Tu si da kazdy sam do segedinskeho, ked uz je na tanieri podla chuti. Uz si tak moji stravnici zvykli.
mamina4876
recept je dobrý - ale určite nie bôčik ale stehno (nie je tak mastné ), určite klasickú smotanu a máličko aj dohustiť. Knedľa je predsa príloha, nie na zhustenie.
egreska
Janka ,dnes som robila podla teba a tvoj manžel mal pravdu :-) aj deti sa zalizovali až za ušami...dakujem
sisinka131
Ja ho robím tiež z pliecka, ale snažím sa z takého mastnejšieho a určite na bravčovej masti, dávam šľahačku a pol kyslej smotyny a zahustím troškou solamylu - práve som ho dovarila, superný
sisinka131
Ja ho robím tiež z pliecka, ale snažím sa z takého mastnejšieho a určite na bravčovej masti, dávam šľahačku a pol kyslej smotyny a zahustím troškou solamylu - práve som ho dovarila, superný
violetacamorova
Dnes ho robím podľa tvojho receptu už druhý krát, je z prerasteného škótskeho bôčika a je to výborný recept, tvoj manžel má pravdu, teraz už len čakám , kedy mi konečne vykysne cesto na knedle a bude bašta!
klarysa
keď segedín, tak len Váš recept :) ... ďakujem pekne
baya94
no moj drahy mi uz 2 zo 4 mesiacov co sme spolu omiela o hlavu segedin a ja mu omielam o hlavu ze ho neviem robit... tak mu idem spravit prekvapko no :) ale pouzijem asi bravcove masko z reznou, lebo bocik je az moc mastny namna... kebyze to robim pre seba tak uz tam supnem sojove ale tak... uvidime mno :) Vdaka za receptik :)
ibanka
presne takýto robí aj moja mamina a dnes sa oň pokúšam prvý krát aj ja tak držte palce :)
baya94
@viera1 nemam tlakovy hrniec.. vyskusam tuu krkovicku teda :) lebo nakoniec som ho minule nerobila :)
1peto40
Je tu asi 30 receptov na Segedín,ale tento vyzera najlepši....
marianne
mam svoj osvedceny recept,ale ked vravis,ze lepsi ako sex,tak ho idem spravit cez weekend.Ale ak nie,tak Ty,Ty,Ty...:-)))
Teraz vazne: robime skoro rovnako,len davam trosicku menej cibule a bez chillli papricky,moja dievka by asi hundrala,ze pali...vcera som kupila masko,tak sa tesia,miluju segedin,6l hrniec za 2 dni zladuju...
zola
výborný rcp, robila som ho z pliecka
paella
Viem, že v BB nerozprávate práve najspisovnejšie.
Preto guláš je podľa Vás "guľáš". ---UPRAVENÉ REDAKCIOU---.
Dať do gulášu "bôčik" je ako dať do Čokoládových palaciniek cesnak!
---UPRAVENÉ REDAKCIOU---
leaela
@paella ty musis byt dakeho mladsieho datumu narodenia,ked pises taketo hluposti....za "byvaleho rezimu" bolo bezne dostat v roznych vyvarovniach "segedin" a "segedin special".jeden bol z bocika(lacnejsi) a druhy z pliecka(tusim),ten stal trosku viac Kcs....
altyn
MT to skrátil, chcel som vedieť čo máš proti dobrému bôčiku? A nie len pri tomto recepte, ak varíš segedín z chudsieho mäsa, nechcel by som u teba obedovať. :-)
leaela
@paella a do @janky sa nenavazaj,poznam sa s nou osobne,je to jedna vtipna a uzasna pani,ktorej ty iste nesiahas ani po paty,usudzujem z tvojho nahlupleho a urazliveho komentaru!!!
altyn
A ešte dotaz, čo znamená "musíte byť poriadne s...e..."Zaujíma ma konkrétne to s...e :-)))
paella
Na bývalý režim sa môžeme všetci vy...ť. Našťastie je za nami.
Bôčik je svinstvo a kto ho kupuje...
V kulinársky civilizovaných krajinách (F,E,I) zabíjajú svine, keď dosiahnu 80 kg váhy.
Na Slovensku, keď sa im od váhy zlomia nohy (200 a viac kg).
Akú časť váhy predstavuje masť?
To je to svinstvo - bôčik.
Altyn:
Ani Ťa nepozývam, určite máš aspoň 130 kg!
paella
altyn:
Panenka je len jeden:
Najlepší a najslávnejší československý futbalista,
ktorého meno v Nemecku nemôžu vysloviť, lebo ich ponížil, ako nikto v histórii. Brankár skončil v blázinci a ostatní u psychiatra (včítane trénera). Hlavne, že si to zaslúžili.
Mäso je bravčová sviečková.
altyn
@parlamentu divím sa že si im unikol, myslím tým psychiatrom ktorý ostatných našli, určite si patril k nim a nejakým zázrakom sa ti podarilo zostať medzi zdravými ľuďmi. P.S.: mám presne 67 kg a výšku 173 cm. Stačí... :-)))
altyn
Pardon, MT mi prepisuje slová a tak ti prepísal aj tvoj NICK. :-)))
altyn
A vieš čo,chcel som ti napísať aký si ubožiak, no došlo mi že doma asi musíš šuchať,nohami a tak si svoju frustráciu vybíjaš tu, kde ti nik nedá do nosa. Ale to ťa neoprávňuje urážať iných. :-(((
1x kakao
paella
Nemám najmenší záujem niekoho urážať.
Ty sa najprv nauč pravopis, pretože si na prepadnutie!
V dvoch posledných komentároch máš 8 (OSEM!!!)
pravopisných chýb.
O tých predchádzajúcich ani nehovorím.
A to nie je urážanie, to je skutočnosť!
janazjarku
@Paella síce neviem kto si , ale dovoľ mi aby som varila čo sa rozhodnem sama, suroviny si tiež slobodne vyberiem a ver mi, že ja tvoj výber určite komentovať nebudem :-) Tvoj názor som si prečítala nuž a veru Segedín budem naďalej variť ako ja chcem. Tvoj prejav voči diskutujúcim mi dostatočne stačí nato, aby som viac nereagovala, lebo ako sa vraví vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá..a ty veru nie si moja vrana :-D @leaela .-) @altyn ďakujem
marcel83
@Paella (17.1.2016 15:10)

A "najprv" je tiez urcite pravopisne spravne?

@Janazjarku Dobry segedin. Z rovnakeho masa robim aj ja. ;-)

P.S.: Dufam, ze sa nam nevratila pani /ktorej meno/nick sa nesmie vyslovit/ ako @Paella . ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia