Segedínsky guláš s domácou knedľou

olinecka - fotkaolinecka, 8. februára 2015
Segedínsky guláš s domácou knedľou
Foto: olinecka

Takúto dobrotu sme mali na obed.

60 minút
príprava
20-50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1
podľa seba
na podliatie mäsa
300 - 400 ml
 na zahustenie
trocha
Knedľa cesto:
1 kocka
2-3 PL
500 g
2 dcl




Postup

  1. 1

    Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, štipku soli a rozdrobené droždie na kvások.Do misy preosejeme polohrubu 250g ,hladkú múku 250g pridáme vajce ,soľ na chuť podľa seba ,olej a kvások.Varechou vypracujeme vlačné cesto,ktoré sa musí odlepovať od varechy ,vtedy je dobré.Necháme na teplom mieste kysnuť asi 3/4hodiny, prykryjeme utierkou.Vykysnute dáme na pomučenu pracovnú dosku a vytvoríme knedľu dáme nad paru zakryté na 20 minút .Po vybrati pomastime vrch maslom ,aby bola knedľa dlhšie mäkka.

    Segedínsky guláš s domácou knedľou - obrázok 1
  2. 2

    Mäso oplachneme pod tečúcou vodou a nakrajáme na kocky.Do misy pokrájame nadrobno cibuľu,ktoru spenime na troche oleja do sklovita pridáme mäso,korenie,soľ podľa seba a dusíme .Občas podlejeme teplou vodou kým mäso nezmäkne .Mäso sa urobí za 50-60 minút.

  3. 3

    Kapustu si premyjeme pod tečucou vodou a dáme do misy podlejeme trochou vody a udusíme do mäkka.Keď je hotová pridáme udusene mäso a zahustime smotanou a hladkou múkou,ktorú rozhabarkujeme v smotane,necháme prevrieť a odstavíme.Potom sa už len tešíme z dobrého obeda .DOBRÚ CHUŤ!!!!

Diskusia k receptu

izabella929
@olinecka , dnes som veľmi uvažovala na tomto jedle, lebo ho mám veľmi rada, ale lenivá nadomnou zvíťazila a som si to uľahčila špagetami s ušiačikom...tvoj segedín vyzerá veľmi chutne..)
denyany
Plánujem segedín urobiť niekedy cez týždeň, aj knedľa bude. Dúfam, že sa mi vydarí ako tebe, lebo to na tanieri vyzerá na zožratie.:-)
aroooo
dala by som si, robím podobne, len z " úsporných"dôvodov -lenivosti, robím v jednom hrnci najprv mäso /zabudla si na ml.červ.papriku/, keď je tak do polomäkka uvarené pridám nepremitú, trochu prekrájanú svoju kyslú kapustu z pohára, prípadne podľa potreby ešte podlejem, dovarím a nakoniec ako ty smotana s múkou.
hubata
@aroooo - sme z jedného cesta, ani mne sa nechce zbytočne hrnce umývať. Segediňák patrí ku klasike, takže s domácou knedľou je to vynikajúci obed.
babkamt
ja som varila v sobotu segedín. Dávno sme ho nemali. Tvoj vyzerá dobre.
olinecka
Varechačky ďakujem za pozitivne komentáre,prajem pekný dník!!!!!!
boxik
Vďaka za tip už viem čo budeme zajtra variť ,segedín môžem vždy.
torticka
My už segedín jeme tretí deň. Vôbec ho neviem uvariť v malom množstve. Zajtra spravím pečienku a segedín dojeme v stredu. Knedľu máme domácu.
jujoska
@torticka ked uvaris vacsie mnozstvo segedinu, skor nez das do neho smotanu (popripade s mukou), cast uplne horuceho/vriaceho ponakladaj do zavaraninovych poharov a hned uzavri. Takto falosne zasterilizovany ti vydrzi v chlade niekolko tyzdnov. Nemusis sa bat, mam to odskusane uz velakrat.
evanaaa
Segedín som nerobila od minulého leta, ale čo nebolo, môže byť. Len ja, tak, ako aj ostatné tu, keď už mám mäso skoro mäkké, pridám doň kapustu a tak to spolu dovarím, lepšie sa tie chute spolu prelínajú. A od @jujoska dobrý nápad, ja som tak zavarila vianočnú kapustu, len neviem prečo, posledné dva poháre ma akosi skysli, a to som ich ešte aj sterilizovala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia