Guláše
Segedín prvomájový v AZ (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ctených ortodoxných konzumentov „segedínu” vopred prosím za odpustenie, že som si
dovolil túto, aj na Slovesku
obľúbenú, špecialitu uvariť podľa seba. Teda podľa dostupnosti potrebných
ingrediencií. Ale na toto „zimušné” jedlo
som presne 1. mája dostal neodolateľnú chuť. Skôr asi zapracoval náš dedičný
„syndróm” po praslici, ktorý sa traduje
po „nénike Maňi” z Bušoviec pri Spišskej Belej a jej „zachcivaňom”. Tzn., že ak naň
nereagovala, mať niečo na čo mala
chuť v tej sekunde, tak skolabovala.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- ono ani tak nejde o vstupnú zostavu potrebných ingrediencií, ako o pohľad na pohár na ľavej strane, na ktorom „tróni” zemiak. Je v ňom totiž šalát z kyslej kapusty so šampiňónmi. Doniesol som si ho ešte z Des Moines. Prišiel mi vhod, pretože sa mi už minuli zásoby domácej kyslej kapusty a pochybujem, že v podmienkach tunajšej klímy, ho budem v jeseni pripravovať. Ale prítomnosť šampiňónov v kyslej kapuste zvýraznila jej chuť aj vo finálnom diele!
- kúpil som dobré kilo pekného bravčového pliecka, ktoré som umyl, osušil a pokrájal na kúsky podľa želania mojej „prišahanej” ½ i mojej dcérky Bábiky Angeliky, t. j. nech je do čoho kusnúť
- medzitým som nechal vyškvariť slaninu, na ktorej som orestoval postrúhanú väčšiu cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku
- a na tomto základe som nechal „zatiahnúť” kúsky bravčového pliecka,
- ktoré som následne posypal mletými paprikami, čiernym korením a borievkou, drvenou rascou a jemne prstami posolil; po premiešaní som nechal všetko tak 5÷7´ podusiť, len než som
- pokrájal paradajky i
- papriku s jalapeño a pridal ich k preddusenému mäsu,
- zalial horúcim vývarom, ale pokojne ju sem-tam nahradzujem horúcou vodou, a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka
- a necelú hodinku nechal uvariť do mäkka, kedy sa tekutina zredukovala
- teraz som tento bravčový „perkelt”, zahustil postrúhaným stredne veľkým zemiakom a nadstavil mixom mlieka a kyslej smotany (1:1)
- a mohol som podávať, samozrejme s parenou knedľou a pohárom orosenej „Plzně”!