Sedliacke bravčové pliecko fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. októbra 2014

Pomalá príprava tohoto mäsa prináša skvelý gurmánsky zážitok. My doma sme si ho dopriali pri príležitosti jarmoka Šimona-Júdy.

8
porcií
10 minút
príprava
210 minút
na 220-130 °C

Suroviny

2 kg
1 PL
1,5 PL
 čerstvo mleté
2 ks veľká
7-8 strúčikov
1 ks
3-4 lístky
6 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Zadovážime si pekný kus bravčového pliecka s kožou. Umyjeme, osušíme ho a poriadne ho ponatierame čerstvo mletým čiernym korením a drvenou rascou.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kožu narežeme do štvorčekovej vzorky, režeme veľmi ostrým nožom až do tukom obrastenej časti v hĺbke asi 2cm. Korenie poriadne povtláčame do zárezov. Necháme odpočívať, kým si zahrejeme rúru na 220°C a veľkú panvicu s lyžicou bravčovej masti.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso na panvici rýchlo z oboch strán opečieme, dvojkilový kus mi dal pri otáčaní poriadne zabrať:-)

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hneď ho preložíme aj s výpekom do vhodného pekáča, osolíme z oboch strán a nezakryté vložíme do rozhorúčenej rúry piecť na pol hodiny. Nepodlievame žiadnou tekutinou.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pol hodine pečenia znížime teplotu na 130°C a pekáčik prikryjeme vrchnákom. Takto budeme pomaly mäso dusiť asi hodinku a pol.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým očistíme a nakrájame cesnak, cibuľu a jablko narežeme v strede po celom obvode až po jadrovník.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    k takto pripraveným surovinám pridáme bobkové listy, celé nové korenie, klinčeky a naukladáme to na spodok pekáča k mäsu, ktoré sme predtým obrátili. Necháme pod vrchnákom dusiť ďaľšiu hodinku. Za ten čas som postavila variť zemiaky v šupke.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso po troch hodinách už nepotrebuje veľa k úplnému zmäknutiu, cibuľa, cesnak a jablko sa rozpadli v šťave, nechala som ešte 15 minút dusiť. Čas potrebný k zmäknutiu závisí od hmotnosti mäsa, menšie mäso bude hotové skôr. Zemiaky uvarené v šupke som očistila, pokrájala na hrubšie plátky a rýchlo opiekla na panvici s trochou bravčovej masti. Z pekáča som odstránila vrchnák, teplotu zvýšila na 220°C a posledných 10 minút som dopekala mäso takto, aby bola koža pekná červená a chrumkavá. Po vytiahnutí z rúry treba nechať mäsko ešte odpočinúť asi 10 minút, nie je vhodné ho hneď krájať.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso vcelku som uložila na veľkú misu, obložila opečenými zemiakmi, sladkokyslými uhorkami, čalamádou, štipľavou almapaprikou, pečenou červenou paprikou, cibuľou a zelerovou vňaťou. Ešte by boli bodli malé zavárané kukuričky, vyzerajú na takýchto misách skvelo:-) už každému doma tiekli slinky:-))

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som mäso nakrájala na porcie, bolo mäkkučké ako masielko

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Šťavu mi zatiaľ prepasíroval manžel

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A mohla som nakladať na taniere. Všetci stravníci boli veľmi spokojní. Budem rada, ak vás inšpirujem, je to naozaj výborné jedlo, podávať sa môže aj s knedľou a dusenou kapustou.

    Sedliacke bravčové pliecko (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Ach jaj už to tu nesmiem pozerať na noc potom mám ťažké sny. Len sa mi sníva o takýchto dobrotách. Už teraz by som nemal takéto maškrty jesť lekári sú tvrdý na mňa no ale uznaj no neurob si to keď to vidíš a sníva sa mi celú noc o tom. Máš moje sympatie s týmto jedlom a 5*. No prosím a ja som si robil len suchu kuracinu.
radox1
vyborne-5*,vypek odporucam este dorazit na platni do hneda,odobrat tuk,vyredukovat,scedit a na zaver uz bez varu zaslahat studene maslo obalene mukou.
elalea
Perfektny receptik 10*;-)...a Šturovsky jarmok som par krat zazil na "vlastnej koži",vino tieklo potokom...:-D...krasne spomienky....;-).neviem,ci este funguje restika Casablanca v rohu namestia,lebo to tam uz mate poprerabane a vybudovane a hlavne"zjednosmerkovane",ale diky za pripomenutie krasnych spomienok z mladosti.....aaaach...;)
kukulienka71
V prvom rade sa ospravedlňujem všetkým, ktorým som zvýšila v túto večernú hodinu slinotok:-P Taktiež sa chcem poďakovať za slová uznania, veľmi si ich cením. @brambora , :-D, @salinka , to som rada,
@babkamt , tak, tak:-)) @mesiar50 , som rada , @zuzanka1367 , nie je to tak ďaleko;-)@pusta , teším sa:-) @patroveczkypitrs , takže pekné sníčky:-P @lba , ja som tiež objednávala, nie je problém @ancicka , @jamarlen , dobre padne:-) @frezia , nech ti chutí!@radox1 , pochvalu od takého odborníka si veľmi vážim a radu vezmem, to bude už najvyšší level potom;-) @radost , @medovnicek , ste milé:-) @lencsejani , potešenie na mojej strane;-) @elalea , čo nepovieš?!:-)) aj víno a hlavne burčiak tu zvykne tiecť prúdom:-DD Casablanka funguje, celkom dobre si udržiava povesť(stará čašnícka škola;-), som rada, že si si spomenul.@sracz , to orosené sa hodí k takejto lakocinke najviac, veľká pravda:-) vďaka za milý pozdrav:-)@havino , @medulienka , fotky vedia nalákať:-)) @alex37 , tak ty vieš, čo to obnáša;-))@jozka2 , spokojný bol nadmieru, na Jarmoku sme sa nie raz sklamali, tak už len doma si dobré navaríme-napečieme :-) @eviana , chrumkavá koža a pod ňou to trasľavé, lepkavé šťavnaté...veru neodolateľné! Ešte raz vám všetkým ďakujem!!
marcel83
Vyzerá to solídne. "Okoštoval" by som.

Ak pečiem veľký kus mäsa /celé stehno, koleno, pleco/, napácujem 12 hodín pred pečením /čierne pivo, korenie, soľ, cibuľa, cesnak, môžu sa dať aj klinčeky.../

Ak narýchlo, tak varím v osolenej vode+cibula+cesnak. Potom pečiem.

Takto len pečené by som solil z nakoniec.
1x alimi
zolik
Vyslovujem Ti poklonu a "tichy uzas". Uz je v KK. Urobim pre najblizsiu navstevu, lebo takyto uzasny kus pliecka sa oplati robit pre viac stolovnikov.