Sedliacka kapustnica s kyslou smotanou

Radovan Minárik
kuchár hotela Grand v Trenčíne, 11. januára 2015
Sedliacka kapustnica s kyslou smotanou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Polievka je základ hostiny a podľa nej sa posudzuje celý obed. Tak s chuťou a radosťou do toho! Nech každý hosť túži ochutnať z Zobraziť celý popisPolievka je základ hostiny a podľa nej sa posudzuje celý obed. Tak s chuťou a radosťou do toho! Nech každý hosť túži ochutnať z vašej polievkovej misy a potom povie: Naozaj stála za to!

6
porcií
25 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
400 g
20 g
200 g
80 g
40 g
15 - 20 g
5 - 7 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Do 3-litrového hrnca dáme pokrájanú kyslú kapustu, klobásu, vopred namočené sušené hríby, na kocky pokrájané bravčové mäso, na kocky pokrájané zemiaky a soľ. Zalejeme vodou a varíme.

  2. 2

    Uvarenú klobásu vyberieme a pokrájame na kolieska. Slaninu pokrájame na kocky a opražíme, škvarky vyberieme a spolu s klobásou dáme do kapustnice.

  3. 3

    Do masti zo slaniny dáme múku a urobíme zápražku. Hotovú zápražku zalejeme vodou, pridáme červenú papriku, dobre premiešame a vlejeme do kapustnice.

  4. 4

    Polievku necháme za stáleho miešania prevariť, ozdobíme rozšľahanou smotanou a podávame s chlebom.

Diskusia k receptu

evanaaa
No, neviem, kým sa to mäso uvarí, klobása nebude rozvarená? A zemiaky...no, asi nie, keď sa varia v kyslej kapuste. Môj postup je celkom iný, ale nevarím polievku ale kapustu - ako hlavné jedlo, bez smotany a zápražky. Zahusťujem na konci, ak je treba, postrúhaným zemiakom.
sashan
Pokiaľ varím kapustnicu so zemiakmi,tak tiež vždy zemiaky zvlášť.Zápražku nedávam ale v reštauráciách a bufetoch je kapustnica vždy zahustená múkou.Asi preto,aby bola sýtejšia.To chápem,ale doma si ju múkou nekazím.Smotanu si dávame priamo do taniera.Ináč ale,kapustnicu môžem veľmi,veľmi...
safran1
@evanaaaaa , ty tomu figu borovu rozumieš! Ty chceš radiť šefkucharovi? Ty si var, ako ty vieš a nepindaj!!!!
elalea
....zemiaky sa nikdy nerozvaria v kapustnici.neviem presne preco,ale je to tak...;-)
1x elef
alexdidi
@safran1 určite aj na Vareche je množstvo výborných kuchárov amatérov a mnohokrát lepších ako niektorí kuchári profesionáli. Keďže kapustnica sa varí na Slovensku asi v každej kuchyni/aj mnoho alternatív/ na jej varenie má každý aj mnoho skúseností. Tiež by som k tomuto receptu mala viacero výhrad.
ampara
Ja rýpem? Ty sa uvedom,veď čo také tam napísala @evanaa ,keď si takto reagovala? Ale podľa Tvojho slovníka a diakritiky začínam niečo tušiť. Ak v ďalšom texte bude veľa DDDDDD, tak sme doma, či? Pani šéfka Varechy:-)))
emov
Ja tu na varechu málo zakuknem,iba ked nieče potrebujem.Myslím si,že Evanna má pravdu a teba @safran a @kakao by mali odtiaľ vypoklonkovať.Ked tu nakuknem,tak vždy mútite vodu./viac je takých/.
@redakcia by mala také komenty ako oni uvádzajú pod receptami mazať .
boxik
Beriem to ako nápad uvariť po 12 dňoch opäť kapustnicu, za to vďaka . Nič prevratné som na tejto kapustnici nenašiel.
evanaaa
Tá prvá veta bola otázka, ďalšia konštatovanie a potom som dala len ukážku, ako varím ja, žiadne vyrývanie, nič také, lebo kto zbytočne vyrýva a reaguje aj keď nemusí ste vy dvaja, @kakao a @safran1 , a to nie je len môj názor. Práve vy tu robíte inkvizítorov. Stačí si pozrieť vaše "hlášky" aj inde. Ja som človek mierumilovný, nemám rada hádky.......
fazia
Nie je pre mňa dôležité, či autor je kuchár, alebo nie je kuchár ...mne pripravená kapustnica na tento spôsob veru chutila. A kyslú smotanu na tanier som si dala po prvý krát, a chutila pre mňa božsky. :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia