Sedliacka fašírka so zemiakovým prívarkom

Jozef Ševčík
šéfkuchár reštaurácie Pulitzer U zlatého jeleňa v Bratislave, 4. mája 2015
Sedliacka fašírka so zemiakovým prívarkom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
4 ks
50 g
150 g
10 g
10 g
100 g
Zemiakový prívarok:
300 g
10 g
10 g
1 kg
10 g
10 ml
400 ml




Postup

  1. 1

    Mleté mäso dochutíme koreninami, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a roztlačený cesnak, dobre premiešame.

  2. 2

    Potom pridáme vajcia a strúhanku podľa potreby. Opäť premiešame, dochutíme a necháme aspoň hodinu v chladničke.

  3. 3

    Po vybraní opäť premiešame, nakoniec ešte dochutíme. Strúhankou vystelieme pekáč alebo formu na srnčí chrbát, vložíme fašírku a upečieme pri 200 °C.

  4. 4

    Prívarok: Cibuľu urestujeme s korením, zalejeme vodou, pridáme zemiaky a varíme domäkka. Ochutíme soľou, octom, cukrom a zjemníme šľahačkou na varenie.

Diskusia k receptu

motyka
Robím skoro tak isto. Výborná klasika a nám chutí všetkým. Už dávnejšie som nerobila, musím to napraviť.
bebetko
Jee dneska som robila na obed len trochu viac pochutin dávám ale lubime :) niet nad klasiku :)
jarunka
Mala som to na plane v sobotu, ale odlozli sme to na dalsiu sobotu, do privarku niekedy davam aj kopor
redakcia
Posledné štyri komentáre k tomuto receptu boli pre urážlivosť vymazané. Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme.
1x lakey5
tassiedevil
pán šéfkuchár sa možno urazí za môj komentár, ale je rozdiel medzi fašírkou a fašírkou, či je už sedliacka alebo nie...v prvom rade by bolo dobré pridať podrobnejší popis receptu, ako napr. akou riečicou pomlieť mäso, lebo nie je jedno či mäso melieme na 3 mm riečici alebo 12 mmm a pod., 50 g cesnaku na 600 g mäsa...? a 4 vajcia, načo? od tých vajec to len zostane tvrdé, najmä ked použijeme len chudé mäso, strúhanka, tiež zahusťuje, prečo nepoužiť kvalitné žemle namočené do mlieka? profesionáli kritizujú amatérov, tak prečo amatéri nemôžu kritizovať profesionálov...myslím, že je to férové...nie?
redakcia
@tassiedevil , nie je problem s kritizovanim receptu. Vas komentar z dnesneho dna 10:13h, v ktorom recept kritizujete, je zverejneny bez akychkolvek zasahov z nasej strany.
Komentare, ktore boli vymazane, urazali uzivatelov.
Detailnejsi postup pripravy receptu skusime zistit.
1x lakey5
gabriele
vyborne jedlo...do tejto "fasirky" casto pridavam rozne zelene dobroty...petrzlenovu vnat, ligurcek, zihlavu, sibirsku cibulu, pupavovy list, atd...co momentalne ponuka zahrada...a podobne aj zemiakovy privarok obohatim troskou zelene ...
evanaaa
Inak, @tassiedevil má pravdu, ja dávam na pol kila mäsa jedno vajce.....ale každý robí inak, zdá sa, aj profesionál.
evanaaa
No, a prečo sedliacka? Asi preto, že všetci, čo ju robíme, sme sedliaci:)) Podľa mňa je to klasická sekaná, do nej nedávam ani ja pečivo, len do fašírok.
klukodvody
Prosím promiňte ,zařekl jsem se ,že nebudu pod tyto recepty dávat žádné komentáře .Ale tohle je ta nejobyčejnější sekaná kterou bych si nedovolil dát ani na meníčko ,které i s polévkou dáváme za 70.-Kč .
gabriele
@klukodvody ...no vidis to...pre Teba podradny šuviks...a v niektorych castiach vychodneho Slovenska je to neodmyslitelna velkonocna pochutka...akurat ju nevolaju sekana ani fasirka, ale drobenina...
klukodvody
@gabriele nepochopila jsi co jsem psal .Je opravdu velký rozdíl mezi selskou sekanou a tím co je tady prezentováno .Pokud se podíváš na mé recepty ,tak to není nějaké hýření penězi a spotřebuji vše co se spotřebovat dá ,ale nebudu tomu dávat název ,který k tomu nepatří a věř ,že vím o čem mluvím.
Jen mně mrzí ,že jsem se k tomu vůbec vyjadřoval .Už opravdu nebudu komentovat výrobky pánů šéfkuchařů .A tímto pro svoji osobu uzavírám jakoukoliv diskuzi o tomto výrobku .
zivestriebro
Ak to nie je terminus technicus... tak si myslím, že "sedliacka" v názve má napovedať, že to bude jednoduché a z lacných surovín. Lebo inak fašírka či sekaná je skrátka mletá surovina, môže byť z čohokoľvek. Aj z drahej jahňaciny, alebo ryby, z drahej zeleniny alebo s drahou exotickou zeleninou, ktorá nie je inde exotická, ale domáca... môže byť fašírka z lososa a vnútri kúsky manga a pod.
marienka44
V rozpise surovin na zem. privarok nie je uvedený ziaden tuk a cibulu máme urestovat s korením...Tak aký je postup?
engie
@Tassiedevil (5.5.2015 13:06)

Takto to robim aj ja, na 500g masa (moze byt aj chude) 4 vajcia a struhanka, nie rozky a fasirka (sekana) je vyborna, makkucka, vobec nie je od vajec tvrda. Skus to najprv spravit a potom hodnot, nie iba teoretizuj.
1x lakey5




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia