Sečenica - Сеченица fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 28. apríla 2014
Sečenica - Сеченица (fotorecept)
Foto: alex37

Tento recept mám od Bulharskej blogerky, ktorá sa inšpirovala blogerkou zo Srbska až sa takto dostal až k nám na Slovensko, aby som sa Zobraziť celý popisTento recept mám od Bulharskej blogerky, ktorá sa inšpirovala blogerkou zo Srbska až sa takto dostal až k nám na Slovensko, aby som sa s vami podelila, a ja to s radosťou urobím.

60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
100 ml alebo smotana
600 g
1/2 kocky
3 ČL
60 g
8 PL
350 g (feta)




Postup

  1. 1

    Do trošky vlažnej vody dáme rozdrobené droždie. Zbytok vlažnej vody s jogurtom vymiešame, ja som dala do pekárničky, pridala som 600g hladkej múky, vysypeme na vodu, spravíme si otvor do ktorého dáme droždie, a na druhú protiľahlú stranu nasypeme 3 lyžičky soli. Pekárnička vymiešala krásne vláčne cesto.

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    bez kysnutia vyberieme spravíme šúlček

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šúlček rozdelíme na 10 rovnakých dielov /aspoň sa posnažíme/

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú jednu guľočku rozmiesime a rozvaľkáme na 20 cm priemer. Robíme to postupne a to tak, že si spravíme jednu placku, potrieme rozpusteným maslom a na ňu položíme ďaľšiu placku. Dostaneme 5ks dvojvrstvových placiek. Plech natrieme maslom a dvojitú placku vyvaľkáme na veľkosť plechu priemeru 28 cm. Uložíme na plech, potrieme dvoma lyžicami kyslej smotany a posypeme rozdrobeným balkánskym syrom, pokračujeme ďalšou vrstvou až do piatej placky na ktorú už nedávame syr.

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    veľkosť placky, ktorú natierame maslom v porovnaní s plechom

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    toto je 5 dvojičiek-placiek, ktoré sa vyvaľkali z desiatich kúskov

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a takto tú dvojvrstvovú placku krásne rozvaľkáme na veľkosť plechu, pre porovnanie som ich uložila vedľa seba..

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto uložené na plech a natreté 2 lyžicami kyslej smtany

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    posypané syrom

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poslednú vrstvu potrieme maslom a narežeme na štvorce a necháme kysnúť 20-30 minút. Ak nekysne, zapnite rúru na najnižšiu teplotu a pri otvorených dverách krásne nakysne.

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pečieme na 18°0-200°C, 30-40minút

    Sečenica - Сеченица (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
@alex37 , tak toto je niečo pre mňa - fajné slané s kyslou smotanou a balkánskym syrom - milujem túto kombináciu. A celé sa mi to veľmi popačuje, toto musím vyskúšať a obávam sa, že veľmi skoro. Som fakt veľmi rada, že si sem tento recept dala, srdečná vďaka Ti zaň ♥
afataga
trochu mi to pripomina burek, tvarohovy na slano som uz robila, ale toto je ine cesto a miesto tvarohu feta, co tiez moze byt vyborne
jozka2
nooo,toto je recept dna,tak to je secenica ci burek ale je to vyborne.
alex37
@izabella929 , dakujem krasne za pristavenie :-)
@eviana , Evka moja mila, som rada ze som ulahodila tvojim chutkam, odporucam vyskusat, je to celkom vydarený slaný koláč :-)
@afataga , cesto podla tohoto rcptu bolo fakt dobré, naozaj vláčne a ta pekaren teda to je vymysel, sama pracovala :-)
@tetrisss , dakujem za pristavenie :-)
@jozka2 , niekde mozno secenica, inde burek, ale je fajn :-) dakujem za hodnotenie ;-)
denyany
Určite vyskúšam, slané koláče sú u nás veľmi obľúbené. Vďaka za recept.:-)
sovka62
Fíha a jehooooo...... Toto bude niečo pre mňa, milujem koláče, aj sladké, ale slané sú pre mňa tie naj...
Čosi podobné sme si kupovali kedysi v Juhoške pod názvom banica. Bolo to síce z lístkového cesta, ale aj v tejto podobe by to malo chutiť rovnako. Ukladám, ďakujem a už sa naň teším.
anina6
zaujímavý koláč, aj mne sa pozdáva. väčšinou pečiem koláč sladké, ale tento určite vyskúšam. uložený, pripravený na premiéru.
kukulienka71
Alex37,veľmi chutne vyzerá tento slaný koláč,páči sa mi aj technológia,rada sa hrám s cestom:-)ukladám a onedlho sa ozvem,ako nám spríjemnil spoločné posedenie s rodinkou,vdaka zaň!
alex37
@denyany , ďakujem, slaný koláč veru chutí aj u nás a s pojedať s bielym
jogurtom a s ayranom, nemá chybu :-)
@sovka62 , ano banica je čosi podobné len iné cesto :-)
@anina6 , teším sa na tvoju premiéru :-) ďakujem
@kukulienka71 , dúfam že som to napísala dosť zrozumiteľne :-) hlavne netreba šetriť s tým syrom, v kauflande predávajú chutný vážený slaný balkánsky syr aj v dobrej cene :-) dúfam, že bude chutiť :-)

ela77
Vyzerá to veľmi lákavo, len to narezanie na štvorce @Alex37 , to mám pochopiť, že iba naznačiť na vrchnej vrstve alebo to prekrojiť až dolu ku dnu?
alex37
ela77, prekrojiť až ku dnu, ono to este kysne na plechu takže sa to teoreticky prepojí a po upečení sa krásne oddeľuje :-)
babkamt
Koláč sa mi páči. Takže, ak dobre chápem , z cesta vytvorím dva takéto plechy? Dnes mám na pláne upiecť slaný koláč. Láka spraviť tento tvoj.
alex37
@babkamt , dakujem za koment :-), takze toto mnozstvo cesta a tychto vyslednych 5 placiek je len na jeden okruhly plech 28cm.
havino
jezus maria, @alex , 5 x som čítala postup a nie a nie do hlavy dostať, už som sa tu išla pýtať, že mi nedochádza, nááá šak nemladnem, naopak už, no ale zopakujem, lebo takéto na väčších párty u nás idú, na slano a veľmi sa mi páči, takže, 10 placiek, dve spojiť potreté maslom len, potom tieto dvojité, ukladať na seba a vrstviť už smotanou a syrom, tak? ukladám a bude jeden koláč, že?
alex37
zabudla som poznamenat ze z "desiatich" placiek v konecnom dosledku vznikne "päť" placiek.
alex37
ano, presne tak rozvalka sa jedna na priemer 15cm, natrie sa maslom - rozvalka sa druha na 15cm a položí sa na tú prvú. Toto sparvíme 5x, potom každú jednu "dvojičku" ešte rozvaľkáme na 28 cm čo je veľkosť plechu. Uložíme prvú na vymazaný plech, natrieme smotana, posypeme syrom NEŠETRIŤ, a zopakovať... už lepšie???
eviana
@havino , navrhujem aby sme si na prvú koštovku a prezentáciu odbehli k samotnej @alex37... bo mne vždy viac chutí, keď mi niekto navarí, ako keď varím ja... a v našom veku už nechcem riskovať, že recepis nepochopím a niečo dodr... bo toto vyzerá fakt úúúžasne, sa neviem dočkať, kedy opáčim :)
alex37
..vo štvrtok ráno alebo v stredu večer môžete prísť, spravím vám prezentáciu s bulharským výkladom pre lepšie pochopenie :-), :-), :-)
eviana
@havino , kukaj kukaj... slová "do bitky" od @alex37
Tak mne by sa taká prezentácia veľmi páčila... a keď dačo popijeme, tak budem v bulharčine aj komunikovať, ja sa rýchlo chytám :)
frezia68
Vo štvrtok mám voľno,môžem aj ja prísť?Lebo prezentácia by sa mi páčila.....:-)
babkamt
@alex37 ty si ale čertica. Dnes som robila tento koláč podľa tvojho receptu.Podotýkam , že kysnuté cesto robím počas svojho 45 ročného manželstva často. Išla som presne podľa tvojho receptu. Na štyri 250 ml poháre múky mi bolo 250 ml vody a 100 ml jogurtu málo. Cesto sa nedalo vypracovať. Tak som postupne pridávala vodu , žiaľ, neodmerala som množstvo , ktoré som pridala. Skontroluj prosím ťa , či je to naozaj tak , ako píšeš v recepte. Mladá neskúsená gazdinka by si asi nevedela poradiť.Najprv som si myslela , že som si zle opísala recept. No recept som si opísala správne.
alex37
@babkamt , dakujem za upozornenie, pozriem doma ten moj pohar pre istotu, ale niekde ze by bola zrada?? este dobre ze si to bola ty...aspon si vedela veru ze co mas robit, naozaj keby to bol niekto kto este kysnute nerobil, by som mala pruser co ??? :-)
alex37
...odmerané, ten potvorsky pohar ma 220ml - robí to 158 gx4 to vychádza cca 632g múky... opravujem, aby som niekomu nenarobila starosti...
janger
@alex37 , tak aj do dalsej krajiny postupi, aj ja si tento tvoj receptik ukladam, paci sa mi :-). Len pockam, kym tam tu chybicku opravis v tych mnozstvach, aby som to mala ulozene presne :-).
gubics
Vyzerá ten recept fantasticky, musím ho vyskúšať.
alex37
@babkamt , chcela by som sa ti ospravedlniť ak som ti spôsobila problémy, aby sa náhodou takýto problém nevyskytol aj niekomu inému, rozhodla som sa zopakovať sečenicu zajtra zase a skontrolovať tú múku aby sedela na 100%. Ostatných prosím o strpenie do zajtra :-)
@janger , dakujem za doveru, dufam ze to po zajtrajsku bude v poriadku :-)
@gubics ,dakujem, poprosim ta pockat este pre istotu do zajtra :-)
salinka
Takže ja sa k tebe hlásim na zajtra večer.... vo štvrtok by sa mi už nemuselo nič ujsť:-))) Koláč sa mi veľmi pozdáva:-)
alex37
@salinka , nech sa ti páči, miesta je dosť, dneska aj tak robim repete rcpt, aby som pre pripadnych zaujemcov, mala 100%-né miery.... :-)
salinka
Aha... z toho prvého už nič neostalo? To verím, že sa rýchlo minul:-)
alex37
ten prvy sa minul ešte v sobotu :-) ráno spravený do večera zjedený :-)
medovnicek
veľmi zaujímavý recept, ktorý si aj hneď ukladám, určite sa zavďačím synovej priateľke:)
alex37
@V ŠETCI ČO MAJÚ ZÁUJEM O SEČENICU : PRE POKOJ V DUŠI DNES 2X V PRIEBEHU 7 DNI SEČENICA /MOMENTÁLNE V ŠTÁDIU KYSNUTIA/, ABY SA VÁM VŠETKÝM ČO SA NA ŇU CHYSTÁTE PODARILA MÚKA 600 GRAMOV PRESNE ODVÁŽENÁ, CESTO SA MI ZDALO REDŠIE AKO BOLO MINULE TAKŽE ASI ZNESIE AJ TÝCH 638 GRAMOV. NAKOĽKO MIESIM V PEKÁRNIČKE NEVIEM URČIŤ ČI SA MIESILO INAK AKO MINULE. SPRAVILA SOM EŠTE NEJAKE UPRESŇUJÚCE FOTKY K POSTUPU, NESKOR PRIDÁM. KĽUDNE MOŽETE SEČENICU UPIECŤ /NEBUDE PROBLÉM/
orchidea
Aj ja pridávam pochvalu k tým všetkým...zaujímavý a určite výborný recept. Už ho aj ukladám a urobím.
alex37
@orchidea , dakujem pekne aj tebe.
RECEPT V MOMENTÁLNEJ PODOBE JE DOBRÝ, PRIDALA SOM AJ NEJAKE NOVE FOTKY PRE JEDNODUCHŠIU PRÍPRAVU PRE VŠETKÝCH :-)
mariamka
vyzera nadherne tato Sečenica :) aj ked, neviem, co ten nazov znaci :) mne evokuje nieco sekane, mlete, skor masove @alex da sa to nejako prelozit? len zo zaujimavosti :) slane kolace a syry mame radi, pre mna super inspiracia, KK a 5 pomyselnych :)
alex37
@mariamka , na sečenicu veru som preklad nenašla, ale koláč je výborný, už je 2X odskúšaný aj na mojich stravníkoch :-)
eviana
@alex37 , srdco, dnes Ti ďakujeme za skvelý obed:



Ukázala som ráno môjmu chlapovi, že aha, toto dnes bude na obed... a jeho ten recepis tak nadchol, že sa chopil cesta a miesil, valkal, zliepal... ja som mala len funkciu interaktívnej kuchárskej knihy - s hlavou v NB a Tvojom recepte... a potom ešte mazača natierača a sypača syrového. Všetko ostatné spravil môj chlap :)
Ja nemám taký úžasný pekáč ako Ty, tak som dala na Tvoju radu a capli sme to do tortovej formy, 28 cm priemer. Bála som sa, že by bolo cesta do formy priveľa, tak som upravila suroviny, dala som len 400g múky, takže sme spravili len 4 ks zdvojených placiek. Chuť výborná, cesto ľahučké ako vatička, ten syr vo vnútri nemá chybu, nesmierne nám chutilo. Chlap prikusoval k fazuľovej mliečnej polievke, ja len tak samé vychutnávala. A už ten môj vymýšľa ďalšie variácie... ako prvé mu svitlo že cesnakové, on cesnak miluje, takže vďaka Tebe sa Sečenica dostala do našej rodiny a mám taký silný pocit, že natrvalo... Ďakujeme. Všetkým veľmi doporučujem vyskúšať. Top medzi slaným pečivom u mňa jasný :)
A ešte foto v reze:


alex37
@eviana , Evka moja milá, tak som nesmierne rada,že si sa odhodlala a že vám aj chutilo. Tvoja sečenica je veru ukážková :-) teší ma veru každý jeden varecháč čo sa inšpiruje mojim receptom z varechy a ešte keď sa dielko takto vydarí, moja radosť je dvojnásobná :-) pozdravujem aj tvojho pomocníka, veru chlapov čo sa z cestom radi hrajú zriedkavo nájdeš. Takže pochutnajte si aj za mňa :-) A ešte raz veľká vďaka za krásne fotky :-)
eviana
@alex37 , potešenie ochutnať túto lakocinku je na našej strane. Presne tak to vnímam aj ja... nie je pre mňa prvoradé za každú cenu zvyšovať počty zverejnených receptov, ale tá radosť, keď niekto podľa môjho receptu niečo pripraví a chutí mu... tá je neopísateľná.
Chlapovi pozdrav aj pochvalu odkážem, isto ho to veľmi poteší. Aj ja sa chvíľami čudujem čo všetko sa v ňom skrýva... keď sa mu chce, vie byť neskutočne šikovný :)
Evulienka, ďakujem Ti, aj vďaka ľuďom ako Ty chodím na Varechu rada a teším sa na ďalšie inšpirácie... aj z bulharskej kuchyne ♥
alex37
aj ja ďakujem tebe :-) aj ostatným, pre ktorých je varecha inšpiráciou ako pre nás :-)
marika21
Krásne pochvalné slová na tvoj recept. Čo je dobré sa chváli samo. KK*****
motyka
Tento receptík je až veľmi na chuť našej rodiny. Určite vyskúšam.
Nepíšem pri jednotlivých receptoch, ale je čo čerpať z Tvojej stránky.
Pre mňa inšpirácia. Díky.
zdenkaa




@alex37 no neviem ani ako, ale sa mi konečne podarilo pridať obrázky huráá.
Takže tu je moja verzia tvojej sečenice. Cesto tak ako Eviana len zo 400 g múky pridaná 1 PL žitného kvásku a zarobené z 260-270 ml kyslého mlieka. Mala som len 200 g balkánskeho syra tak som pridala zvýšenú domácu bryndzu z ovčieho mlieka vidno na predchádzajúcom obrázku. No čo ti poviem skvelé ,ďakujem 5 *****
alex37
@zdenkaa , tak teda patrí ti obrovská vďaka za námahu na vloženie fotiek ;-) dielko sa podarilo krásne, dúfam, že bolo aspoň tak dobré, ako pekne vyzerá. Ešte raz vďaka za námahu a pozdravujem... :-)
kukulienka71
Trocha viac roboty, ale výsledok je veľmi chutný, cesto ako páperie, smotana, maslo a feta spolu v ňom super. Až teraz som sa k nemu dostala, ďakujem pekne, @alex37 :-)








SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia