Saténový koláčik

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. júla 2014

Tvarohové cesto, pikantné čučoriedky a saténovo jemný smotanový krém.

8-10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 170-200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
3 ks
1 dcl
80 g
2 štipky
Plnka:
150 g
Krém:
200 g
180 g bez príchute
2 ČL preosiaty




Postup

  1. 1

    Upratovanie chladničky či mrazničky so sebou prináša prekvapenia:-) Našla som suroviny, ktoré som podľa nájdených receptov nijako nevedela skombinovať, tak som vymyslela tento postup. Neoľutovala som, možno sa zapáči aj vám.

  2. 2

    Najprv som vyšľahala 3 vaječné bielka na hustú penu. Žĺtka som šľahala v inej miske so Salkom, bolo sladené, pridať cukor by bolo teda zbytočné.

    Saténový koláčik - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej zmesi som prisypala múku s dvomi štipkami sódy bikarbóny, na to množstvo to úplne stačí. Zapla som vyhriať rúru na 170°C.

    Saténový koláčik - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som kelímok tvarohu. Môžete použiť akýkoľvek tvaroh.

    Saténový koláčik - obrázok 4
  5. 5

    Po dôkladnom premiešaní cesta s tvarohom nasledoval sneh z bielkov. Nie naraz, po častiach a veľmi opatrne, aby nadľahčil cesto a moc sa neubil.

    Saténový koláčik - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som vyliala do vopred vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 28cm.

    Saténový koláčik - obrázok 6
  7. 7

    Korpus som piekla 20 minút. Chytal už farbu.

    Saténový koláčik - obrázok 7
  8. 8

    Teraz som naň uložila rozmrazené čučoriedky, nájdené v kútiku mrazničky:-) Dá sa použiť samozrejme ľubovoľné, najlepšie čerstvé ovocie, to už nebude treba zapekať. Mrazené však malo veľa šťavy, tak som korpus špajlou popichala a navrstvila čučoriedky aj so šťavou, zapla som na rúre horný ohrev, zvýšila teplotu na 200°C a dala ešte ovocie zapiecť.

    Saténový koláčik - obrázok 8
  9. 9

    Trvalo to asi 10 minút, okraje koláča zatiaľ pekne zhnedli, šťava nasiakla do koláča a vplyvom tepla som dosiahla, čo som chcela:-)

    Saténový koláčik - obrázok 9
  10. 10

    Upečený korpus som nechala úplne vychladnúť. Zatiaľ som pripravila krém na vrch koláča. Bolo to úplne jednoduché: celý kelímok kyslej smotany som zmiešala s trochou cukru a kelímkom neochuteného nátierkového masla. Môže sa nahradiť mascarpone alebo aj vynechať, bude menej kalórií, na chuti to moc neuberie. Niečo podobné som videla u @palokuchki a je to výborná, svieža poleva.

    Saténový koláčik - obrázok 10
  11. 11

    Natrela som ju rovnomerne- rustikálne:-) na povrch vychladnutého koláča a nechala celé ešte v chladničke, aby sa dobre schladil aj krém, na ráno ku kávičke to bolo práve vynikajúce.

    Saténový koláčik - obrázok 11
  12. 12

    recept na cesto použijem aj inokedy, je vláčne a veľmi chutné, ovocie sa vždy nájde a poleva dodá plus sviežosť. Navyše, tento koláčik je aj veľmi výživný. Pochutnajte si aj vy:-)

    Saténový koláčik - obrázok 12

Diskusia k receptu

kukulienka71
Tvarohové cesto znesie veľa druhov ovocia a ak by náhodou ovocie nebolo, viem si tam predstaviť aj akýkoľvek džem, či lekvár:-) Ďakujem, jozka2




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia