Moja prva Sarlota a na prvy krat sa mi vydarila len je tam dost kremu tak odporucam kombinovat s ovocim ja som dala banan.

Suroviny

Roláda:
4 ks
4 PL
4 PL
1/2 bal
Plnka:
200 g
200 g
1 ks
150 - 200 g
Ďalej potrebujeme:
1 ks
podľa chuti
1 kl
2 kl




Postup

  1. 1

    Najprv si urobime roladu: bielky si vyslahame, pridame si preosiaty pr. cukor miesame a postupne pridavame zltka a ako poslednu zamiesame uz rucne muku zmiesanu s pras. do peciva. Cesto vylejeme na plech s peciacim papierom a dame piect do vyhriatej rury na 10-15 minut, vyberieme cesto prelozime ho na vlhku utierku aj s peciacim papierom zrolujeme ho a dame vychladnut.

    Šarlota - obrázok 1
  2. 2

    Zatial si pripravime plnku: Natierkove maslo si vymiesame s 3-4 pl pras. cukrom zo smotany a stuzovaca si vyslahame slahacku. Do vymiesaneho masla si zamiesame tvaroh a slahacku a plnku mame hotovu. Urobime si instantnu kavu 1 kl inst. kava a 2 kl cukru si zalejeme vriacou vodou. Cesto na roladu si odbalime odstranime z nej papier na pecenie a natrieme ju hrubsou vrstvou lubovolnym lekvarom a stocime, nakrajame na tensie kusky. Pripravime si okruhlu misku vylozime si ju potravinovou foliou a od dna si zacneme ukladat vedla seba nakrajanu roladu na tesno ak mame misku vacsiu nie az po okraj ale asi tak mimo dna 2 rady.

    Šarlota - obrázok 2
  3. 3

    Zoberieme si plnku a nalejeme si asi tak do stvrtky zarovname ju a poukladame si na plnku nakrajany banan na kolieska zatrieme ich plnkou tolko aby nam ich nebolo vidno a potom si namacame piskoty v kave a ukladame ich na plnku vydutou castou dolu troska stlacame a na vrch dame ostatnu plnku.

    Šarlota - obrázok 3
  4. 4

    Na zaver poukladame na vrch nakrajanu roladu ak Vam neostalo ako mne :) tak bud urobime do tortovej formy z trosky cesta piskotove cesto len take tenke alebo ja som dala keksy kakaove alebo mozeme dat piskoty. Dame to do chladnicky do druheho dna. Potom si Sarlotu vyklopime na dosku alebo tacku a nakrajame si ju ako klasicku okruhlu tortu prajem Vam dobru maskrtu :)

    Šarlota - obrázok 4

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Mne sa veľmi páči, najbližšie vyskúšam, akurát nedám šľahačku, ale kyslú smotanu ...o výsledku poinformujem :)
marikafil
podľa obrázka som myslela, že to je tá, čo som ešte s mojou mamkou robievala na júnové rodinné oslavy. recept som zrejme pri sťahovaní niekam "odložila". ale nie je to tá istá - pamätám si, že sme robili žĺtkový krém so šľahačkou a želatínou. keď ešte boli, používali sme do plnky jahody - veľa jahôd. no ale bolo to pred viac ako 40 rokmi, supermarkety neboli a a tak neboli ani jahody, keď sme ich potrebovali. viem, že sme skúšali aj aj ríbezle, ale v kombinácii so sladkým krémom to nebolo ono.
tatranka
Vždy som sa na ňu chystala,že ju urobím a stále som akosi pozabudla.No ty si mi ju pripomenula a je najvyšší čas,aby som svoj plán premenila na skutok. Máš ju peknú a vydarenú.
zuzanka1367
Tak a je odskúšaná... do krému som dala kyslú smotanu namiesto šľahačky a rozdelila na polovice, do tej druhej som primiešala horkú čokoládu, do vanilkovej plnky som dala jahody a do čokoládovej višne, trochu skoro som ju krájala, lebo som nedočkavá, za recept ďakujem

bambulkaaa
Nemas zac som rada ze recept posluzi dalej :) Mas ju moc peknucku a urcite aj mnamky vydarila sa Ti super ,,zuzanka 1367,, :)
smajliqa
ahoj Bambulkaaa, pisala som ti aj spravu, prosim,, miesto vanilkoveho tvarohu, mozem pouzit normalny a pridat vanilkovy cukor?? za odpoved budem vdacna,,,, dakujem :)
nefertity62
marikafil ... neviem, či myslíme na ten istý recept, ale podobá sa na ten môj, ktorý som pred cca 30 rokmi dostala od svojej kolegynky. Moji synovia tento dezert nazvali "korytnačka". Doteraz je to ich najobľúbenejší dezert. Keď podrástli do veku, že zjedli aj "šróby" musela som ich upiecť minimálne dve, aby sa ušlo každému. Nebol to len ich obľúbený dezert, ale aj celej mojej rodiny. Keďže podľa nich s ním bola piplačka, robila som ju len ja. A boli mi za to všetci nesmierne povďační a po vyložení na stôl po desiatich minútach už nebolo čo dávať späť do chladničky. :D. Moja nebohá maminka túto "korytnačku" priam zbožňovala. Pre istotu tento recept mám zapísaný a uložený asi na piatich miestach aby sa mi nestratil. :) Takže tu je: Upečieme piškótu, natrieme džemom (najviac sa osvedčil marhuľový), stočíme a po vychladnutí nakrájame. Misu z jenského skla vyolejujeme alebo vyložíme fóliou a vyložíme nakrájanou roládou. Vymiešame 3 žltky s 15 dkg pr. cukru a uvaríme v 2 dcl mlieka. V 2 dcl mlieka rozpustíme 7 mokka lyžičiek želatíny. Vyšľaháme 2 šľahačky, vmiešame vychladnutý krém zo žľtkov a taktiež želatínu. Je dobre, keď všetko má približne rovnakú teplotu, vtedy sa to nezhrčkavie. Pridáme ovocie (najlepšie sú jahody, ako si písala, ale také zo súkromnej záhrady, nie z nejakého obchodného reťazca - tie nemajú žiadnu chuť ani vôňu) a vlejeme do misy na roládu. Po stuhnutí vyklopíme a nakrájame. Dobrú chuť. :)
bambulkaaa
Omluvam sa ze odpisujem az teraz no predsa ,,smajliga,, mozes kludne dat obycajny tvaroh bez prichuti s vanilkovym cukrom ja v tom problem nevidim len si potom odsleduj ci mas plnku dost sladku teda ako mate radi doma :) A dakujem za tvojich 5* si zlata :)