Šarlota fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 6. mája 2013

Tento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený Zobraziť celý popisTento zákusok vznikol kombináciou dvoch receptov z časopisu. Upiekla som ho k 19. narodeninám mojej vnučky. Preto kominácia dvoch receptov, lebo recept na roládu uvedený pri zákusku obsahoval veľa cukru.

10
porcií
2+8 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto na roládu:
4 ks
5 ks
120 g
80 g
40 g
2 PL
1 ČL
Plnka:
250 g
250 g
250 ml
50 g
2 ks
6 ks
z 1 citróna
200 g (svieže jahody)
1/2 sáčku (mix lesného ovocia)




Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme roládu z uvedených surovín. Bielky vyšľaháme s 2 PL studenej vody na sneh, postupne pridáme cukor. Žĺtky opatrne postupne zapracujeme do snehu. V druhej miske zmiešame múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva. Pridáme do snehu sypkú zmes a cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote asi 200 stupňov 10 minút. Treba sledovať, každý pozná svoju rúru. Ja som piekla v el. rúre za použitia ventilátora. Po upečení roládu vyklopíme na pocukrovanú čistú utierku a zvinieme aj s papierom. Po čiastočnom vychladnutí rozvinieme, stiahneme papier, natrieme ribezľovým džemom alebo iným. Ja som použila malinový džem z Lidla od firmy Maribel. Znovu stočíme roládu a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Príprava plnky: Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Mascarpone, tvaroh, citrónovú šťavu vymiešame ručným mixérom. Ak máte radi sladké, doporučujem cukor pridať podľa chuti. Nakoniec do tuha vyšľahať šľahačku s vanilínovým cukrom a pre istotu som pridala malý, už načatý sáček stužovača. Nemusí byť. Spolu všetko ľahko zamiešať. Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu. Ja som ju následne rozpustila na vodnom kúpeli v druhej nádobe. K rozpustenej želatíne pridáme 1-2 PL tvarohovej zmesi a spolu vmiešame k zbytku tvarohovej zmesi. Tým docielime homogénnosť plnky. Nakoniec zľahka pridáme pokrájané svieže ovocie a rozmrazené, odkvapkané ovocie. Podľa časopisu má sa použiť len 100 g kandizovaného ovocia alebo sušeného ovocia.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vhodnú misu vystelieme potravinovou fóliou / dala som do kríža 2 pásy/. Ja som na fóliu najprv zabudla, ale včas som nato prišla. Takže som musela uložené roládky vybrať a začať znova, lebo vyklopenie Šarloty by nemuselo byť úspešné. Misu vyložíme plátkami džemovej rolády asi 1 cm hrubými. Začíname na dne a pokračujeme natesno až hore po stenách.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohovú zmes so želatínou nalejeme do pripravenej misy a uzavrieme zvyšnými plátkami rolády. Ak máme málo, pomôžeme si okrúhlymi piškótami z obchodu. Prekryjeme fóliou a necháme min. 8 hodín v chladničke.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí vyklopíme na drevený podnos a odstránime fóliu.

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A môžeme krájať:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a podávať nedočkavým konzumentom:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte jeden záber pred uložením vrchnej vrstvy roládok:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšia porcia:

    Šarlota (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marta23
Ohromné, dala si si záležať. Tvoje recepty sú inšpiratívne. Určite je to veľmi dobré. KK
tiginko
@marienka44 krásna sa ti podarila. Ja nie som veľmi na torty a zákusky, ale kombinácia tvaroh+mascarpone+ovocie ma zvykne presvedčiť. Už len namiesto smotany na šľahanie pochúťková smotana a bola by som nakoniec v siedmom nebi :-)
radost
@marienka44
vzťah vnučky a starej mamy-že výborný je-to fakt je známy...niet sa čo čudovať-ved s takýmito maškrtami má práve stará mama čas sa hrať...tak nech vám to aj nadalej ladí...stále sa majte všetci v rodine radi...:-))
denyany
už som niečo podobné jedla a bolo to fantastické. podľa použitých surovín aj tvoja šarlota je skvelá a hneď by som okoštovala. krásne sa ti vydarila. isto aj ja vyskúšam, len roládu som ešte nerobila, tak sa mi to, dúfam, podarí.
marienka44
@Denyany , rolada je najjednoduchejší zakusok. Ked ju upecenú po naplnení budes stacat, vopred odrež jednym tahom kratšie strany a tie vloz na plnku /lekvar/ po dlhsej strane. Rolada bude ako slimak pekne zatocena s peknym stredom. Obycajne tieto kratsie strany byvaju suchsie a takto sa zuzitkujú.
Ja peciem rolady na papieri a na plechu s otvorenym jednym krajom. Lahsie sa vysupne rolada z plechu von.
Ďakujem za všetky komenty, velmi ma potesili.
tothka
Šarlotu robievam, ale zo šľahačky, žltok a želatíny. Tvarohovú som ešte nerobila, tak možno vyskúšam aj takúto alternatívu, tá tvoja vyzerá pekne.
jerica
@marienka44 krásne, vydarené, perfektne foto s popisom, samé fajné suroviny :-)pozdravujem a gratulujem vnučke k narodeninám, moja mala 19 v januári :-)
elixir
Moc krásne, sú tam chute, ktoré mám rada... dala by som si hneď. :)
medovnicek
Šarlotu som ešte nikdy nepiekla, ale stále ma to láka vyskúšať, tá tvoja vyzerá výborne, vďaka za výborný postup
ancicka
Ja som ju tiež ešte nerobila,hoci som uvažovala niekoľko ráz,no zatiaľ k tomu nedošlo.Príde na rad.Dopíš si (fotorwecept)
selmapuma
krasna...ja robievam nieco podobne ale davam puding a aj tak mojim chuti :-)
kika1212
@marienka44 máš ju veľmi peknú, výborné suroviny. Ak mi môžeš prezradiť, akú veľkú misu si použila? Ďakujem za rcp. aj za radu. Pekný deň.
marienka44
@Kika1212 ,misu som teraz odmerala. Horný vnútorný priemer je 22 cm, dole 11 cm, výška 8cm. Misa je z francuzskeho varneho skla. Nech sa Ti podarí. Pekny den.
klaudia968
Máš ju naozaj peknú, robievam podobne , ďakujem za pripomenutie a vyskúšam podľa teba s mascarpone
klaudia968
Odteraz robím len podľa tvojho receptu, chutila nám viac, len sa za ňou zaprášilo. Pozdravujem do Hlohovca moja mama pochádza zo Sasinkova.
marienka44
Klaudia968 , to ma potešilo. Ale recept je z casopisu, tiez som vyskusala a nevedela som, do coho idem. Dakujem za pozdrav. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia