Šári rezy (Sári kalács)

eviana - fotkaeviana, 5. októbra 2013
Šári rezy (Sári kalács)
Foto: eviana

Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho Zobraziť celý popisTento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :) Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike. Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)

25
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Biskvit:
200 g
4 ks
6 PL
200 g
1/2 ks
štipka
Čokoládový krém:
250 g
4 PL
2 PL
2 ks
Orechový krém:
250 g
150 g
100 ml (um, tuzemák...)




Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme biskvit:
    Kryštálový cukor, 4 žĺtka a 6 PL horúcej vody vymiešame do peny. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame do hladka. Vyšľaháme si tuhý sneh zo 4 bielkov a štipky soli a ten potom jemne vmiešame do žĺtkovo-cukrovej masy. Dáme piecť na jemne vymastený, papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme cca 12-15 minút na 180°C (podľa typu rúry). Hneď po upečení ešte horúci obrátime "hore nohami" a stiahneme z neho papier (keď je horúci ide to najľahšie). Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Kým biskvit chladne pripravíme si čokoládový krém:
    Do vačšej misy si dáme maslo, cukor, kakao a žĺtky - vymiešame do hladkej čokoládovej peny. Natrieme na vychladnutý biskvit. Na tento čokoládový krém pôjde vrstva orechov, aby sa ľahko rozotrela, zvyknem celý plech dať na 10-15 minút do mrazničky.

  3. 3

    Pripravíme si orechový krém:
    Zomelieme si orechy, pridáme práškový cukor a rum, zmiešame do kompaktnej masy. Túto orechovú masu rozotrieme na stuhnutý čokoládový krém.

  4. 4

    Na záver zákusok polejeme čokoládovou polevou (ako ju pripravujem ja mám uvedené vo svojich receptoch), necháme stuhnúť, nakrájame a dezert skvelej chuti je na svete :)

Diskusia k receptu

archaa
woooow, Evulík! Krásny koláčik, lákajúci...dávam 5* a KK :)
sracz
Nádherná práca, milá @eviana aj bez fotopostupu! Cením si vysoko Tvoju iniciatívu, lebo vidím, že si piekla naozaj obetavo, pri svetle lampášika, ako svätojánska muška! -:))) ... a tak sa, aj pri skrate elektrickej energie, zrealizoval krásny rcp "sršiaci" hviezdičkami!
sovka62
Pekávam ho, je naozaj výborný. Orechovú plnku dávam rovno na biskvit, tam sa rozotrie bez problémov a až na ňu potom maslovú plnku. V podstate je to jedno, lebo aj ja ho dávam chladiť, predtým ako ho polejem. Tak či tak, jeden z najlepších zákuskov aké poznám a jeho príprava je celkom jednoduchá, nepokazí ho ani začiatočník.
A k názvu: @jerica s manželom nás raz pozvali na špeciálne miesto v Maďarsku. Je v Dunakiliti a volá sa Sári csárda (Šari čárda). Veľmi pekné miesto s atmosférou, výborná kuchyňa, zaujímavý jedálny lístok, celkom by som verila, že sa tam mohol podávať aj tento zákusok.
pusta
to je super zákusok, úhľadne nakrájané, perfektné foto, o chuti ani nehovorím, vyhrala si sa s ním za 5*****
pripomína mi Rezy žerbo podľa autora pána Gerbeaud, len je tam iné základné cesto, ale orechová plnka je identická s plnkou v zákusku Opitý Izidor :-)))
zdenka1009
tento zákusok mi padol do oka, plnky sú podľa mojej chuti čokoládová,orechová to je moje...dala som5 hviezd...určite si upečiem :-)
eviana
@archaa , ďakujem za pochvalné slová aj hviezdičky Slávuška... je naozaj výborný :)
eviana
@sracz milý, no bez elektriny by som to nezvládla, mám totiž elektrickú rúru (aj keď sa mi v nej vypálila žiarovka :) Tak som si pre istotu aspoň lampášik zapálila. Ďakujem za Tvoje milé usmievavé slová, potešili si ma ako vždy :)
eviana
@lidia3 , prečítaj si aj text pod fotografiou k tomuto zákusku... presne o tom tam píšem, že je podobný Opitému Izidoru, preto som nevložila celý fotopostup.
eviana
@sovka62 , ďakujem za Tvoje slová uznania, som rada, že aj u Vás má tento zákusok svoje čestné miesto, veru si ho zaslúži :)
O Sári csárde viem, aj keď som tam zatial ešte nebola, ale veľa skvelých referencií som na ňu počula, takže sa tam niekedy chystám
. Ale odtiaľ isto tento zákusok nepochádza, pretože moja svokra ho mala napísaný na starom zažltnutom papieriku, takže keď vznikol ešte o Sári csárde asi ani nesnívali :) Ale nie je to zlý nápad, pokojne by ho tam mohli podávať k tým svojim fajnotkám, čo majú na jedálnom lístku :)
eviana
@pusta moja milá, ďakujem za pochvalu od tak skvelej kuchárky a cukrárky ako si Ty ♥. Som si aj Tvoj recept na jemne modifikovaného Izidora naštudovala a veru dospela som k záveru, že to budem musieť vyskúšať - vyzerá prudko žravo a neodolateľne :)
eviana
@izabella929 , bola som presvedčená, že Ty ho budeš poznať pod týmto menom, v pôvodnom znení, aj bez tituliek :)... Ďakujem za pochvalné slová ♥ spravila si mi radosť :)
eviana
@zdenka1009 , som rada, že sa Ti zákusok páči, ak vyskúšaš daj mi prosím vedieť ako chutil, budem veľmi rada :)
pusta
@eviana , môj najlepší priateľ si odo mňa zaslúži len to najlepšie :-)))
vyskúšaj, je prudko žravý a neodolateľný :D ten zákusok.
dakujem.
havino
dobrý zákusok si upiekla @evka , zo dva roky som ho nepiekla, ale chuť poznám dokonale, ja čokoládový krém robím inak, mám tak napísaný, masla, ako orech, 2 žltka, kakao,vanilkový cukor, 2 PL mlieka a nad parou urobím čokoládovú masu a tú potom zmiešam s vyšľahaným maslom s cukrom a tiež naopak dávam, orechy a na to krém, ale to je ozaj detail, ked sa zahryzne je jedno, či sú orechy hore alebo dole, máš 5 * a odporúčam kto nepozná, neviem či aj džem tam nemám nenapísaný, že potrieť piškotu, neviem veru už
ywett
krásny zákusok a kde sú orechy a čokoláda, tak to je výborné a chutné, dala by som si teraz ku káve :)...kk
elysa
aj mne chute v tomto zákusku chutia, kk...
torticka
ten rumstein sa mi páči. Ten ide aj do vnútra tela? a bude z toho teľa?
eviana
@havino , podobný je Opitému Izidorovi, tam sa plnka nad parou mieša. Ja som tento uviedla v pôvodnom znení, tak ako som si ho odpísala od svokry. Tam nejde žiadny džem, ten sa dáva v Izidorovi. Inak tiež som ho včera po dosť dlhej dobe piekla, zvykneme si v rodine navzájom vymieňať zákusky na sviatky - potom máme všetci viac druhov a tento väčšinou robieva moja maminka. A včera taaaak dobre padol ku káve, aj o chviľku sa naň chystám :)
Ďakujem Ti za Tvoj komentár aj hviezdičky Tánička :)
eviana
@margaretka28 , ďakujem Ti, veru orechové nikdy nesklamú, obzvlášť keď je v nich aj kus čokolády :)
eviana
@ywett , ďakujem za slová uznania, veľmi ma potešilo, že Ťa zákusok zaujal... ku káve je ideálny :)
eviana
@torticka , ten rum ide iba do orechov v množstve 100 ml, ale komu sa máli pokojne môže aj celú fľašu naliať aj na biskvit - ale pôvodny recept to neuvádza :)
anka246
koláčik napísaný, lebo vyzerá fanovo.. orechov máme tohto roku hojne, tak sa bue vypekať.. ďakujem za receptík..
milad
Fajn, že je recept tu, aspoň ho nemusím zakaždým hľadať v mojom zošite...toto nesmie chýbať u nás na Vianoce, deti si ho žiadajú, akurát do kakaovej plnky nedávam cukor. Je hnusne horká a nedá sa od nej vylízať misa. No v spojení s orechovou vrstvou je famózna. Rumu dávam od oka, aby sa ľahko natierala- viac. A mám ho pod názvom Nugátové rezy- neviem prečo, tak som ho zdedila.
kala
podobné rezy mám aj ja,ale pod názvom nugatové
eviana
@anka246 , som rada, že sa Ti koláčik páči, ak máte orechov veľa, bolo by hriechom nevyskúšať ho... potom daj vedieť ako chutil... ďakujem :)
eviana
@milad , som rada, že som pomohla ohľadom hľadania receptu :)
Každý zákusok sa dá prispôsobiť tak, aby nám chutil. A je jedno ako sa volá, ja ho poznám pod týmto menom, preto som ho sem aj tak dala, tak som ho zasa zdedila ja :)
eviana
@kala , detto ako pre @milad - ja som ho zdedila, spoznala pod názvom Šári rezy, recept minimálne 30 rokov starý to je ... ono asi všetko tu už bolo :)
eviana
@kala , @milad , nasla som tu tieto:  varecha.pravda.sk/recepty/nugatove-rezy-fotorecept/21204-...

Vyzeraju fakt podobne ako Šári rezy a volajú sa nugátové... ale keď pozriem recept dôkladne, tak sú to úplne iné rezy, ale iste tiež výborné :)
PS: nedalo mi sa tu trošku nepohrabať, aby ma náhodou niekto neobvinil z toho, že "kradnem" recepty iných a vydávam ich za svoje, to by ma veľmi mrzelo.
eviana
@stacy77777 , ďakujem za Tvoje milé slová... budem rada ak vyskúšaš, tá kombinácia čokokrému a orechov s rumom je naozaj famózna :)
medovnicek
páči sa mi to spojenie orechovej plnky a čokoládového krému, recept si ukladám
pralinkaa
piekla som ich par krát podľa tohto receptu a rezy sú vynikajúce. trochu som upravila pomer pridala som trochu viac orechov a menej rumu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia