Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: tothka

Zvyšné bielky zo šišiek sa pýtali na spracovanie, tak som vymýšľala čo s nimi a môj muž to vyriešil, vraj sme dávno nemali šamronky. Tak teda tu sú

7-8
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pomúčenej podložke rozgúľame lístkové cesto
  2. Radielkom pokrájame na pásiky o šírke asi 4 cm
  3. Jednotlivé pásiky cesta nakrútime na kovové trubičky a uložíme na plech tak aby sa pri pečení peprilepili, pretože pri pečení napuchnú
  4. Trubičky potrieme vajíčkom a dáme piecť do rozpálenej rúry , pokým pekne nesčervenejú Upečené vyberieme, hneď stiahneme dolu z formičky a necháme vychladnúť Dávame pri tom pozor na malú zvedavú pomocníčku, ktorá si okrem šamlíka priviedla na pomoc aj dedka
  5. Medzitým si nad parou vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý smeh
  6. Cukrárenským vreckom nastriekame sneh do trubičiek z obidvoch strán, aby boli dobre naplnené. Pre foto som musela použiť aj dedkove ruky, ten samozrejme bol prvý, kto hotové trubičky ochutnával a vôbec mu nevadilo, že si má dávať pozor na cukor
  7. Naplnené trubičky posypeme práškovým cukrom a pristúpime ku konečnej fáze našej činnosti - k trubičkám si spraviť dobrú kávu a v pokoji vychutnávať.