Šampiňónová polievka s kyslou kapustou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 6. apríla 2016

Niekedy mám chuť aj na takúto kyslú polievku. To prepojenie varené a pečené dodá tomu lahodnú chuť. Je to polievka pomerne rýchlo uvarená. A Zobraziť celý popisNiekedy mám chuť aj na takúto kyslú polievku. To prepojenie varené a pečené dodá tomu lahodnú chuť. Je to polievka pomerne rýchlo uvarená. A hlavne bez mäsa, niekedy príde aj taký deň.

8-10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

0,5 kg
0,5 kg
0,5 kg
300 g
1 zväzok
2 ks
8 ks
10 ks
1,5 ČL
3 strúčiky
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Pripravil som si suroviny. Koreniny som tam zabudol pridať. Cibuľku aj zelenú časť so krájal na kolieska. Zemiaky očistené pokrájal na drobné kúsky. šampiňóny na polky väčšie na štvrťky. Kapustu som dal na sitko, nech odtečie prebytočná voda.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začal som šampiňóny a kapustu som posypal drvenou rascou a premiešal. Dal som to na pekáč a polial asi 1,5 dcl vývarom. Zavrel som druhou polkou pekáča a dal do rúry na 180°C piecť. Piekol som to asi 20 minút a potom som pridal na teplote na 200°C a zapiekol odokryte. To aby chytilo trochu nádych pripečenia.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas pečenia som do 4l hrnca dal na olej opiecť cibuľku. Tu som opiekol ták,že začínala sa trošku pripekať na červeno- nie prihorieť.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som na ňu dal medzi prsty rascu pomiešal a pridal nakrájané zemiaky. Chvíľu miešal nech trošku prejdu teplom. Osolil som ich a okorenil a zalial horúcou vodou do polovice hrnca. Nechal som na silné varenie, nech sa trochu rozvaria. Bobkáč, nové korenie, celé čierne korenie som dal do guličky na čaj a tak pridal do hrnca. Po uvarení mám menej práce z vyberaním korenia.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z hrubá po 20 minútach boli zemiaky dostatočne mäkké. Teraz som ich rozmixoval tyčovým mixérom na hladko a znovu nechal rozvariť.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi po pol hodine som mal kapustu a šampiňóny dobré prepečené.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak som z pekáča kapustu zo šampiňónmi dal do hrnca zo zemiakmi. Nechal rozvariť a pridal som tam cesnak cez lis na cesnak.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po rozvarení som prilial kyslú smotanu rozšľahanú v troche mlieka. Dolial ešte mlieko do plného hrnca a znovu nechal rozvariť. Potom ochutnáme či netreba dosoliť, pripadne ak je moc kyslé pridáme za Pl cukru.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A máme hotovo. Pretože bolo pekne a pracovali okolo kvetín na dvore, tak aj polievku sme jedli na slniečku, zo syrovými pagáčmi. Je to rýchla polievka a ľahká. Dá sa po nej ešte ohýhať a ďalej pracovať. Želám aj vám dobrú chuť. Tie zvyšné šampiňóny sme opiekli na grile.

    Šampiňónová polievka s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
Zaujala ma táto polievka, silno rozmýšľam, že ju na zajtra pripravím. Máme obľúbených pár polievok a tie striedam dookola, tak skúsim aj túto, či ju moji stravníci zaradia do zoznamu;-) . mne sa veľmi pozdáva....
klukodvody
Hodně zajímaví polévka, uložím a vyzkouším. Jsou tu opravdu někdy věci, které by mně ani nenapadly. To je vlastně taková varianta sice úplně jiná, ale přes to na kapustnicu. Zdravíme.
haji
Zajímavý postup, vypadá to dobře a krásně voní! Samé dobré věci, které mám ráda! Sýrový pagáček k tomu - sliny se mi sbíhají. Měj krásný den a díky za recept!
haji
Zajímavý postup, vypadá to dobře a krásně voní! Samé dobré věci, které mám ráda! Sýrový pagáček k tomu - sliny se mi sbíhají. Měj krásný den a díky za recept!
sracz
Zaujímavá kombinácia, kamarát @patroveckypitrs a polievky ja mám rád odjakživa: Hviezdičkujem naplno (vecej še ňeda), určite navarím podľa Teba, ale mojej krajšej, u ktorej bývam, musím do nej pridať aspoň domácu klobásu. Veď určite poznáš slovenské: "všetko, okolo čoho prasa iba prebehne, je vynikajúce"!
patroveckypitrs
Ďakujem Vám za milé komentáre. Kamarát @sracz dobre to poznám, veď ten pagáč je na domácej klobáske. Takto je zakrytá pri fotení. Keď je to bez mäsa tak som ju skryl.
jerica
Môže byť výborná polievočka, mám rada hríbové a aj kyselkavé polievky. Tvoju vyskúšam :-)
pankrac
Tato polievka vyzerá zaujímavo a veľmi dobre. Už je uložená.
stanci11
páni tak to musím vyskúšať :) veľmi som zvedavá na finálnu chuť! :)
atulienka
Naozaj nezvyčajná kombinácia, ale rada vyskúšam. Čo povieš, mohla by som zemiaky nahradiť kvakou? Bolo by fajn mať novú polievku v delenej strave.
patroveckypitrs
Pre @Atulienka myslím si že áno, moja babka nedala na ňu dopustiť používala ju veru často. Ako som sa jedoval keď ju tlačila do mňa. Teraz si ju občas dám aj sam bez nútenia, veď je veľmi zdravá.
atulienka
Vyskúšala som polievku originál, teda zemiaky a nie kvaku. Aj som si k nej s priateľkou kúpila oškvarkový pagáčik a bez výčitiek svedomia som si dala dve porcie. Bol to gurmanský zážitok!!! Nebola síce delená, ale bola kapustová, čo mám veľmi rada. Nabudúce prestanem "šantiť" a urobím ju s kvakou. Potom tiež napíšem. Veľká pochvala za dobrotku a osobitne oceňujem aj dokonalé spracovanie fotoreceptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia