Samosa fotorecept

marek135 - fotkamarek135, 2. apríla 2014
Samosa (fotorecept)
Foto: marek135

Pakistanská Samosa alebo po našom pakistanské pirohy :)

8
porcií
75 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
0,35 kg
0,65 kg
3/4 ČL
2 PL
2 PL
0,5 PL
 podľa potreby
Plnka:
6 ks
1,5 ks
6 ks (natvrdo)
20 g alebo čerstvo vylúpaný
3 ks
3/4 ČL
8 ks
špička ČL
0,5 ČL
1/4 ČL
1/5 ČL
1 PL
0,5 dcl
Prílohy:




Postup

  1. 1

    CESTO: Múky zmiešame, pridáme rascu, 2 PL oleja, 2 PL rozpusteného masla, 0,5 PL soli a vodu podľa potreby. Vymiesime na mäkké cesto. Pracovnú dosku navlhčíme vodou, prenesieme na ňu cesto a päsťou ho rozťahujeme a prekladáme niekoľko krát. Nakoniec z cesta urobíme bochník a dáme ho odpočínúť do misy. Medzitým si pripravujeme plnku.

    Samosa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    PLNKA: Kuracie prsia dáme v celku variť do málo solenej vody. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kocky (asi 1cm). Chvíľu ich opražíme na 0,25 dcl oleja, neskôr pridáme kurkumu a dusíme 7 minút. Potom pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ďalej dusíme okolo 5 minút. Tak pridáme mrazený hrach, neskôr natrhané na vlákna kuracie prsia a zľahka premiešame. Pridáme soľ podľa chuti, mčk, červenú papriku, koriander a polovicu mletej rascue aj pomletých klinčekov. Podusíme a po 3 minútach pridáme 1 PL maggi a vajíčka nakrájane na drobné kocky. Zalejeme jednou naberačkou vývaru z kuracích pŕs. Dovaríme, dochutíme a dáme vychladnúť. Do plnky môžeme použiť namiesto hrášku aj na rezance nasekanú kapustu alebo na rezance porezanú papriku.

  3. 3

    Z cesta vyťahujeme kúsky, ktoré roztiahneme, pokrútime po pracovnej doske do šúľka a ten následne skrútime ako slimáka do menšieho bochníčka tak že jeden koniec šúľka je vnútri a druhý zatlačíme tiež do vrchu. Bochníčky následne rozvaľkáme na pravidelné kolieska o hrúbke asi 3 mm a prekrojíme ich na polovicu. Z každej polovičky urobíme kornútik, tak že jeden roh potrieme vodou, spojíme s druhým a tak do lievika dávame vychladnutú plnku. Vrch zlepíme. Sploštené naplnené kornúty vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.

    Samosa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s kečupom alebo s jogurtom zmiešaným s druhou polovicou pomletej rasce a klinčekov. Dobrú chuť

    Samosa (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

methi
To Maggi tam nedavaj, ved tam pouzivas kopec ineho dobreho korenia.
marek135
tak to maggi tam dala hlavná kuchárka ja som bol len pomocný :) nabudúce skúsim už robiť sám, a asi aj tvar si prispôsobím a urobím riadne ako pirohy :) lebo je to pre mňa dosť zložité takto to skladať
megdesign
Kludne tam miesto Maggi pridaj Ligurcek lekarsky /Libecek lekarsky/ a zbavis sa takych komentarov, ako od @methi , co tipujem, nikdy nepouzila bujon, vegetu, maggi, sojovku a pod ;)
ankabanka
megdesign, naco by @methi pouzivala take gebuziny, ked na trhu si moze kupit vonave a prave koreniny od vymyslu sveta tie, ktore sa originalne pouzivaju v jedlach ktore prezentuje.
mam dojem ze Ona ma zrejme skor problemy nahradit tie nase, ktore tam nedostane ak si chce navarit stravu ako od mamicky.

Samosas sa predsa robia s roznymi plnkami a s pouzitim tychto koreni bez mixovaciek sa budu vzdy povazovat za original indicke jedla
ajay
Recept je dobry ale suhlasim s @methi aby si nepridaval maggi. Proste zmeni ti to originalnu chut na samosas.
methi
Nemyslim, ze som to nejak nevhodne okomentovala. Nie som zodpovedna za to, kto si ako moj komentar vysvetli, len za to, co napisem. A ja som to napisala s dobrym umyslom. @marek to myslim pochopil ;) @ankabanka mas pravdu. Musim vela improvizovat a vymyslat, nez si urobim nieco domace, po com srdce pisti :)
marek135
heh ďakujem za komentáre, @methi samozrejme že som pochopil, ja som sa len držal toho, čo všetko pridávala moja rodina z Pakistanu, ale ak bude možnosť určite to maggi tam zamením, ja som len vypomáhal, ale už chcem skúsiť to urobiť aj sám, a urobim si doma Samosa party :)
megdesign
@all ak pridate Ligurcek /Co si mimochodom @methi vie nasadit tam, kde zije/ tak ziskate priamu nahradu Maggi ;) Bez glutamanu a ostatnych gebuzin, na co pravdepodobne @methi narazala vo svojom komente.

Su jedla, kde proste Maggi musi ist, tak sa da nahradit Ligurcekom ;)
afataga
aj ja sa hlasim ak tam nebude to maggi :-), to tvarovanie cesta je fakt akesi zlozite, tiez by som urobila normalne pirohy, ved na chuti to nic nezmeni
marek135
hej hej je to zložite, ale tie slimaky aspoň pri tom dodržím, lebo po vypražení bolo to cesto niečo ako lístkové :)
methi
Nadrazala som na to, ze Maggi ako umele dochucovadlo zabije chut tych dobrych korenin, ktore uz v tomto recepte pouzite su. Nezovseobecnujem, vyjadrila som sa konkretne k tomuto jedlu, ze tu maggi jednoducho netreba. Inak India, Pakistan su konzumenti vyrobkov Maggi vo velkom, co si budeme klamat.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Marek nám chcel sprostredovat recept,neviem,prečo sa tu začali odporúčania,či maggi dať,alebo nie.Veď každý si recept upraví podľa seba.Takto sa celkom vytratilo hodnotenie receptu.Marek veľmi pekne si to odprezentoval,recept je perfektný,dodržuj postup,ako ťa naučili,ma to svoj význam,nakoniec si sám videl že cesto listuje.Ak pôjdeš domov zober si maggy :-)))
methi
Ospravedlnujem sa, ze som si dovolila dat dobre mienenu radu. Poucim sa z toho. Pekny recept.
marek135
@iba ďakujem krásne :) ja som rád za každú radu, čiže tie komentáre mi nejako neuškodili, som len rád, @methi nemáš sa za čo ospravedlňovať :) je to v pohode, ja som to pochopil, všetko je v pohode, ja tekuté maggi skoro vôbec nepoužívam, čiže ďakujem ti za radu,
methi
Ono to patrilo skor vsetkych ostatnym, co hned za vsetkym nieco vidia :)
methi
A aj tak ti este nieco poradim. Skus nabuduce pridat kyselkavu chut. Ja davam mangovy prasok, moze spouzit citronovu stavu, ak nemas. A aj vnate su dobre - koriandrova. A troska mleteho chilli, ak zvladnes viac, mozes aj viac nech to ma grady. :) To mas taku obmenu chuti.
marek135
koriander ešte len teraz chcem posiať aby som mal vlastný :) ale skúsim aj tak ako píšeš, chcem aj to s kapustou alebo paprikou vyskúšať
methi
Aj karfiol mozes pridat. Kapusta, dobry napad. Robia sa aj egg puffs to je ako samosa, len sa do tohto cesticka zabali predvarene vajce a pridavaju nejake palive cervene chutney este do toho. Si mi chute narobil, si asi cez vikend urobime.
marek135
no nabudúce to skúsim pokombinovať nejako :) čili mám doma dosť :) čo som si dopestoval :) tak už len to vyskúšať, ono zas do toho veľa čili nedávam, lebo kečup mám domáci ostrý
jozka2
Mathi, vdaka za doplnenie receptu,prinesie to aj ostatnym obohatenie na nase stoly a vdaka aj Marekovi,ze to tu daltvoje komentare stale rada citam,zmenila si si fotku.
2010
Isiel som k Pakistancom do fast foodu, u nich takto vyzera samosa neviem co to ma spolocne s pirohami ? skladaju to tak lebo ich predavaju pekne nastavane a je tam ovela viac plnky.


marek135
viem, že to s pirohami nemá nič spoločné, my sme si to len doma tak nazvali, čiže toho slova sa vôbec chytať nemusíte, aaaa to, že koľko tam je plnky alebo nie je, koľko sme mali toľko sme dali, čo ja viem na samosu je toľko receptov ako u nás na guláš :)
marek135
presneeee :) takto to robila aj tá moja kuchárka čo ma to učila :) ale my sme mali väčšie :) a v pohodke, ja som tiež bol z toho skladania mimo, tak si to budem robiť ako naše pirohy :) pre mňa je to ľahšie lebo pirohov už mám odlepených neúrekom :)
lexus
Marek, v recepte si sa pomylil. Namiesto meletej rasce tam urcite ide cumin (jeera alebo inak u nas znama ako rimska rasca). Pohladom to nerozoznas, ale chutovo a vonou su tieto dve koreniny uplne ine.
marek135
nie nie nepomylil, riadnu našu rascu som dával do mlynčeka spolu s klinčekami, len tu som ju uviedol ako mletú rascu, rímsku rascu ešte v našej kuchyni nemáme :) ale zaobstarám, vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia