Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka

karo - fotkakaro, 11. augusta 2014
Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka
Foto: karo

Šaltibarščiai, v preklade "Studený boršč", je jedno z litovských národných jedál, ku ktorému som sa prvý raz dostala na návšteve priateľových rodičov v jeho Zobraziť celý popisŠaltibarščiai, v preklade "Studený boršč", je jedno z litovských národných jedál, ku ktorému som sa prvý raz dostala na návšteve priateľových rodičov v jeho rodnej Litve. Je to výborná a zdravá studená cviklová polievka, skvelá na horúce letné dni.

4
porcie
15-20 minút
príprava

Suroviny

200 ml
500 ml (kefír)
4 ks
1 - 2 ks
2 ks
4 ks (alebo pór)
2 - 3 ks




Postup

  1. 1

    Cviklu ošúpeme a uvaríme domäkka. Keď je uvarená, vyberieme ju, vodu v ktorej sa varila ale nevylievame, pretože ju neskôr použijeme do polievky. Uvaríme si dve alebo tri vajcia natvrdo.

  2. 2

    Do väčšieho hrnca nastrúhame uvarenú cviklu a uhorku a zalejeme ich smotanou, kefírom a vodou z cvikly. Vajcia natvrdo ošúpeme, oddelíme bielky od žĺtkov, bielky pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca.

  3. 3

    V malej miske poriadne rozmiešame žĺtky s pokrájanými cíbikmi (alebo pórom) a cca dvomi čajovými lyžičkami soli. Pridáme do hrnca, všetko spolu poriadne premiešame. Podľa chuti dosolíme. Z cvikly chytí polievka krásnu cukríkovoružovú farbu.

  4. 4

    Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré ale pridávame do polievky až vtedy, keď ju máme naservírovaná na tanieri. Dozdobíme kôprovou vňaťou alebo pažítkou. Polievka je najchutnejšia, keď postojí pár hodín v chladničke a všetky chute sa spoja. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

radulienka
Super zdravá polievočka, niečo ako bulharský tarator, to musím vyskúšať, ukladám a dávam 5*...
marianne
Toto je niečo tak dobré, že nechápem prečo som na to došla až teraz, ďakujem... Spravila som viac cvikle a menej smotany.... V lete ju spravím redšie....
kimlo
@Marianne (29.5.2019 06:26)
Nemusíš orezávať, stačí zmenšiť rozlíšenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia