Šalátová polievka

mariamka - fotkamariamka, 7. apríla 2013
Šalátová polievka
Foto: mariamka

Ja viem, poviete si "takých je tu kopa" :), ja vravím "aspoň je z čoho vyberať" :), mimochodom, manžel si rozkázal, takže tie prívlastky Zobraziť celý popisJa viem, poviete si "takých je tu kopa" :), ja vravím "aspoň je z čoho vyberať" :), mimochodom, manžel si rozkázal, takže tie prívlastky "handrová", "vechťová" ... u nás neplatia :) Je to ozaj jednoduchá, rýchla a chutná polievka.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 maslo alebo tuk
2  PL (na zápražku)
2 -3  dcl (podľa potreby)
1,5  l
4 strúčiky
2 ks
1  PL
2 PL (na zátrepku)




Postup

  1. 1

    Na oleji urobíme svetlú zásmažku. Zalejeme studenou vodou ( cca 2-3 dl), miešame, prevaríme. Prilejeme mlieko podľa potreby a počtu stravníkov, ja som dala cca 1,2 litra (pre troch + jedna dupľa:)), niečo som nechala na zátrepku. Osolíme, ovegetujeme, okoreníme a povaríme.

  2. 2

    Je čas na zátrepku. Rozmiešame v odloženom mlieku 2 PL hladkej múky a cez sitko vlejeme do polievky, stále šľaháme metllčkou a privedieme do varu. Necháme povariť.

  3. 3

    Medzitým poctivo umyjeme šalát od hliny a všakovakej hávede :) Potrháme na listy a nakrájame na rezance. Očistíme 4 strúčiky cesnaku. Základ nám už krásne prevrel a skrémovatel. Je čas na finále.

  4. 4

    Do nášho mliečneho základu pretlačíme pripravený cesnak, vhodíme nakrájaný šalát, 1 PL kôpru, premiešame, zakryjeme a ODSTAVÍME! chvíľku si to vôbec nevšímame. Presne toľko šalát potrebuje, aby zmäkol, ale pritom ostal chrumkavý.

  5. 5

    Táto polievka nepotrebuje absolútne nič viac. Predsudky bokom, prajem všetkým dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

angast
keď si to manžel musel rozkázať , ty si mu za to musela niečo sľúbiť?
elekra
Milujem ju! Tak isto ako aj zelenú fazuľkovú.
cesminaz
Ja salatovu polievku zjem,ale mojim doma som ju robila raz ci dvakrat...mohla som si ju zjest...nechuti im :-(
mariamka
salat sam o sebe nejak extra nechuti, tu chut tam praveze da ten cesnak, moji asi nie su fajnovi, zjedia takmer vsetko, ale treba to striedat :) @angast nikto nic nemusel, ja varim dobrovolne a rada :)
cesminaz
Jaj a este ma napadla jedna historka o SALATOVEJ POLIEVKE...Moja babka velmi casto robievala tuto polievku,bola jej oblubena...aj moja..do jedneho dna,ked som si s chutou sadla ktanieru,ze si tuto polievocku vychutnam.Par lyzic som zjedla a potom od pohladu skoro "dogrcala"lebo mi v polievke plaval uvareny 2cmtrovy "CHROBAK"...Fuuuj..potom ma na dobryyy cas presla chut na nu.U nikoho som ju viac nejedla,zo strachu :-))) uz len ked som si ju sama uvarila...
mariamka
@cesminaz :) prave pre taketo pripady som tam tu "haved" spomenula :) a mozno to bola porcia pre masozravcov, vraj nikdy nevies od coho priberies :)
elysa
môj manžel ju má rád- ja nie, ale svokra, keď uvarí, tak sa s ním podelí...:)
boxik
Je asi 5 jedál čo v mojom jedálničku nikdy nebudú , toto je žiaľ jedno z nich , ale keď to niekto môže prečo nie.
mariamka
@garanco takmer, ja davam cerstvy cesnak az na zaver a nedavam smotanu, vasa vyzera velmi chutne a chvalim krasne spracovany postup :)
mne to nevadi @boxik :)
ancicka
ja šalát milujem,no počkám si až mi vyrastie ten môj.Už som nasadila v skleniku.Ja nenechávam šalát spariť,mám ho najradšej čerstvo nakratý do polievky a hned ju zjesť,tak v tom sa vyžívam.Môžem ho jesť aj každý deň na rôzný spôsob a neobridí sa mi.
mariamka
@ancicka mate pravdu, domaci je domaci, to len ten moj sa ulakomil na tento dusicnanovy :) ja som ani stonky nevykrojila iba nalamala, takze tam prjemne chrumkaju, my ju mame vsetci radi
garanco
@mariamka , ďakujem za pochvalu:-)), ja sa s cesnakom veľmi nekamarátim, preto ho trochu popražím ( lebo vraj, bez cesnaku by to nebola šalátová) a potom ho už tak necítim, ale ten kôpor musí byť!
stacy77777
a ďalšie jedlo,ktoré sa zrejme varí v každom kraji inak... u nás je zvykom nedávať olej, ale opražiť nakrájanú oravskú slaninku a bez cesnaku a kôpru....túto verziu vôbec nepoznám,vyskúšam, doma šalátovú polievku milujú všetci
janealli
Ja do tejto polievky dávam aj trochu zemiakov, lebo môj muž potrebuje aj do niečoho zahryznúť a šalát mu nestačí, ale obaja máme šalátovú polievku radi.
radost
moja suseda varí najlepšiu:
slaninka na kocky-popražiť + múka=zásmažka..časť voda+mlieko+smotana...vypnúť..šalát..kôpor...k tomu zvlášť uvarené zemiaky..uňo-ňuňo..
mariamka
no co sa ja tu vsetko nedozviem :) vidim ze este stale je co vylepsovat, ta slaninka ma zaujala, a zemiaky, dobry napad, rovno bude hlavny chod :) dakujem vsetkym :)
mariaklara
Môj manžel ju priam miluje, robím ju síce trochu inak, keď je šalátové obdobie ( práve teraz ), tak ju musím stále variť, nevie sa jej dojesť. Ja som ju ešte nikdy nejedla, recept mám od jeho mamy, robím ho presne tak, ako mi ho povedala. Ja k nej nemám vzťah....Ja milujem špenát, ktorý on nemusí, ale keď iné nieje, tak si ho dá, ale ja keby som mala umrieť hladom, šalát si nedám..... :-))))
mariamka
@mariaklara to ma pobavilo ze ju varite a nejete :) mne chuti vsetko co varim (teda takmer:) ta sladka lepenica nebolo celkom vonco :)) a zjedia ju aj moji chalani, vravim, nad jedlom netreba dumat, lapit lyzicu a jest :)
katkabk
akurát som ju uvarila... ale na konci som pridala ešte radšej ocot a trstinový cukor.. Akási sa mi zdala nezaujímavá... ale teraz je to už ok..
kecemis
@mariamka vcera navarene a zjedene. Dlho som sa na nu tesil, ale sa rychlo minula, takze radost netrvala dlho. Ale zato sa tesim, ze je spravim coskoro znovu.
mariamka
ale toto @kecemis , vy uz mate salatovu sezonu? my si este pockame na ten pravy chrumkavy, zablateny, dakujem za uzasnu spravu :)
eviana
@mariamka , skvelá polievka, ja milujem šalát, u nás sa robí vo forme prívarku (ale hovoríme tomu omáčka)... na cibuľke sa podusia kocky údenej šunky a tenučké pásiky zelenej papriky... inak detto ako Ty :) A do nej ešte stratené vajíčka... neviem sa dočkať šalátovej sezóny :)
motyka
Toto ľúbime všetci. Varím presne ako ty, len bez cesnaku. Nemôžeme ho všetci. Niekedy pridávam aj smotanu. Kto chce, až na tanieri si pridáva citrón alebo ocot. Ja bez. Ale v sezóne výborná. Robím aj prívarok. Podobne, len hustejšie.
rulik
ešte keď žil otec, tak ju mama robievala v sezóne často, ja som ju nenávidel, to zo štiavu(šťovíku, šťavelu) bolo iné kafe, k tej som nepotreboval ani mäso




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia