Šalátová polievka so slaninkou a kôprom

paploska - fotkapaploska, 12. apríla 2013
Šalátová polievka so slaninkou a kôprom
Foto: paploska

Robievam ju veľmi rada, a to najmä na jar, keď sa nám žiada niečo zelené a čerstvé. Zvyčajne pripravujem dva druhy. Jednu klasickú so Zobraziť celý popisRobievam ju veľmi rada, a to najmä na jar, keď sa nám žiada niečo zelené a čerstvé. Zvyčajne pripravujem dva druhy. Jednu klasickú so smotanou a tú druhú pre všetkých s alergiou na laktózu.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
0,5 kg
100 g
100 g
250 ml
1 PL
1 PL
Alergia na laktózu:
1 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie.

    Šalátová polievka so slaninkou a kôprom  - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do 3 l vody. Po zovretí pridáme 3 ks bobkového listu, celé čierne korenie, morskú soľ. Zemiaky uvaríme do mäkka.

    Šalátová polievka so slaninkou a kôprom  - obrázok 2
  3. 3

    Počas varenia zemiakov si na jemno, alebo ako vám to vyhovuje, pokrájame /natrháme šalát. Slaninu pokrájame na drobné kocky.

    Šalátová polievka so slaninkou a kôprom  - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení polievky ju musím deliť na dve časti, ale ak nepotrebujete verziu bez mlieka, pokračujte s jedným hrncom :-) . Do smotany pridáme polievkovú lyžicu špaldovej múky a vyšľaháme. Pridáme k zemiakom a povaríme 5 minút. Keď ju delím 2 časti smotanu dávam celú, neznižujem dávku. Bude chutnejšia. Pre alergikov: Do 100 ml sójovej smotany na varenie pridáme pol lyžice špaldovej múky a vyšľaháme. Pridáme k zemiakom a povaríme 5 minút.

    Šalátová polievka so slaninkou a kôprom  - obrázok 4
  5. 5

    V závere pridáme opečenú slaninu, natrhaný šalát a kôpor. Polievku už nevaríme. Po pridaní slaniny ju dochutíme soľou. Moja sójová verzia je na nerozoznanie od tej smotanovej. Dobrú chuť.

    Šalátová polievka so slaninkou a kôprom  - obrázok 5

Diskusia k receptu

mariamka
mate to komplikovane... ale recept ste spracovali uchvatne, nedavno som dala podobnu salatovu, mam stastie, ze u nas mozu vsetci vsetko
mariamka
uff dako mi to ubehlo :), chcem len pochvalit :) recept, spracovanie, narocnost, .. tu slaninku najblizsie pridam, hlasujem :)
jerica
@paploska krásna práca,kvalitné suroviny , pre nás výborná polievka .
Pri servírovaní spestrená čerstvým šalátom,krásne kuchynské riady,na čo nedám dopustiť, pedant sa v tebe nezaprie , veľmi , veľmi oceňujem !! :-)
janger
Uz tak casto som si hovorila, ze musim niekedy vyskusat salatovu polievku. A potom nejako na to zabudnem. Tato tvoja ma zase nalakala, takze v blizkej dobe skusim. Vyzera vyborne :-).
frezia68
Robíš ako ja,len nepridávam slaninku-zdravotné dôvody.A máš pravdu,chutná, jarná,najmä ak máš svoj šalát :-)
paploska
Ďakujem baby, je naozaj chutná, tak vyskúšajte. My sme ju mali včera na večeru a dnes aj na obed :-)
kata50
Robievam šalátový prívarok na smotane. A teraz vyskúšam aj tvoju polievku. Pekný recept :-)
paploska
@jerica ďakujem krásne za tie tvoje milé slová :-) kuchyňa je u nás doma to naj. babky, mamka, sestra všetky ju zbožňovali, alebo našťastie ešte zbožňujú. ak raz bude u nás dcéra, tak snáď aj ona bude...
jerica
@paploska je to vidieť,dostala si to do vienka,pokračovanie bude aj u dcéry,u nás to isté,babky,tety,mamka aj otec,boli sme ako naočkované,to isté sa prenieslo aj na našich synov,radosť k nim prísť.
racik
Výborne, tak toto "sadlo"trošku som si to upravil. Ako veľkonočnú výslušku som dostal aj peknú hlávku šalátu, Doma mi ostalo 3 l vývaru po údenej krkovičke, škoda vyliať, ako využiť? A tu paploškyn recept, chuťove sa vývar s opečenou slaninkou predsa nemôže pobiť, trvanlivá smotana v chladničke mi zoxidovala-zhorkla, ako náhradu som pridal mlieko s hladkou múkou, kopor mrazený a ostatné podľa receptu. Experiment sa podaril, chutí výborne. Ďakujem za inšpiráciu:)
mijaita
Salátovou polévku jsem neznala, ale tohle už je druhý recept, podle kterého jsem ji uvarila. Mouku jsem nasucho, do růžova, před vmícháním, opražila, brndzu se zakys, troškou mléka, rozmixovala s několika kouskama brambor. Neměla jsem už čerstvý kopr, ale hned jak bude dobrý, voňavý, zase polévku uvařím. Ona mi moc chutná! A ta tvoje je taková vytuněná, skvělá, pro mě recept do polévkového portfolia. Díky za něj! :-)


1x radost
pozorovac
Výborná polievka, veľmi ju mám rád, mamka mi ju často robila. Po odsťahovaní sa mi ju samozrejme robila aj manželka, avšak nie, nebolo to ono, nebola to tá chuť, akú som mal na jazyku, pritom postup mala ako je uvedený v recepte. Tak sme konzultovali s mamkou a jediný problém spočíval v tom, že začínala !!!! slaninou a postup ďalej ako v recepte. By ste neverili, úplne iná chuť, pre mňa oveľa lepšia.
mijaita
@Pozorovac uz jsem varila vicekrat, mas pravdu, na slanine oprazene udelam slabou jisku a hned je nasledna chut lepsi. Brambory uvarim, rozmixuju a tim pak zaleju tu jisku se slaninou. Polivka je dechberouci! :-)
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia