Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. januára 2015
Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept)
Foto: pusta

Tento výborný jemný a veľmi chutný šalát z valeriánky s opraženými arašidmi som podávala k nedeľnému obedu k Parížskym rezňom.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

200 g
1 ks čerstvá
1 ks čerstvá
1 ks stredne veľká
50 g neslané opražené
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Nesolené arašidy som opražila na sucho v rozpálenej panvici,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...dala na tanier a nechala úplne vychladnúť.

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Valeriánku poľnú som umyla v studenej vode a nechala dobre odkvapkať z vody.

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú mrkvu som nakrájala na valčeky asi 5 cm dlhé, tie na plátky o hrúbke 3 mm, a plátky na prúžky o hrúbke 3 mm,....

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...mrkvu pokrájanú na "julienne" som dala zatiaľ na tanier,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...rovnako na "julienne" som pokrájala čerstvú čerstvú kápiu,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...očistenú červenú cibuľu som priečne pokrájala na tenké plátky,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...postupne som dala do misy červenú cibuľu,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...kápiu,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...mrkvu,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...valeriánku poľnú,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...všetko som dobre premiešala,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...ochutila som šalát soľou, citrónovou šťavou, olivovým olejom,...

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ....pridala som opražené arašidy a opäť premiešala.

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový šalát som podávala v nedeľu k Parížskym rezňom, šalát je veľmi osviežujúci, ľahký, príjemnej chuti, doplnený chrumkavými arašidmi, je rýchlo hotový a výborne doplní a vyzdvihne nedeľný obed. Dobrú chuť prajem :-)

    Šalát z valeriánky poľnej s arašidmi (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

safran
poslala som TS, ale zrejme fakt nechodia :(
zinnajdha
uložené. Myslela som si, že som zeleninožráč najväčší na svete, ale nie som. Nenapadlo mi jesť valeriánu - a mám ju celú sezónu plnú záhradu. Možno takto využijem aj jej upokojujúce účinky.
tiginko
@zinnajdha nemýľ si valeriánu lekársku s valeriánkou poľnou, to sú úplne odlišné rastliny, ja by som sa šalátu z valeriány asi trochu obávala
pusta1
@zinnajdha , šalát z valeriánky poľnej je skutočne výborný, jemný, osviežujúci a veľmi chutný, ak si "šalátová" ako ty píšeš, potom si určite prídeš na svoje :-)
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu.
mariamka
"polnicek" mame velmi radi a tato kombinacia moze byt dobra, len tie mrkvove hranolky ma mierne "rusia", mam mrkvu v salate radsej na jemnejsie, a asi by som tie arasidy posekala
pusta1
@mariamka , ja som chcela mať pokrájanú zeleninu na "julienne", teda presne tak, ako som jej krájanie popísala v postupe.
pokiaľ ty chceš mať inak, prosím, to je len na tebe, čo tebe viac vyhovuje,rovnako si priprav arašidy podľa seba.
nemám námietky :-)
1x pusta1
pusta1
@kuchticka11 , však krájať nožom je iné, oveľa ťažšie ako strojom, merala som prvé 3 kusy pravítkom, potom už nie a podmienky spĺňajú pre "julienne" absolútne. všimni si, že hodil obrázky strojom robeného, nie ručne krájaného a "julienne" sa krája nožom a predovšetkým ručne :-) mňa merania istého pána nezaujímajú, každý vidí aj voľným okom, že tých 7,56 mm nezodpovedá mnou nakrájanej hrúbke :-)))
však všetci vieme, aký úžasný macher to je, mňa nevie rozhádzať, to bolo možno kedysi dávno, už dávno to nedokáže D
okrem toho kopírovanú fotku poriadne zväčšil proti originálu :-)))))
a správne hovoríš, koho to ruší, nech to urobí pre seba podľa seba, hoci aj nastrúha strúhadlom, krájačom či strojom. najmä však ručne nožom, nie strojom, nech potom vyskakuje a je za múdreho, ked to dokáže a nech aj odfotí svoju vlastnoručnú prácu s presným meraním :D :-)))
2x pusta1 a rela
marcel83
Fotka je 1:1 (jedine som ju zagulatil, lebo bola v inom stranovom pomere). Vedľa je aj pravítko - pre porovnanie.

Kôli Vám som obetoval teraz jednu mrkvu - decká schrúmu. Som zvedavý, akú perličku dáte teraz.



pusta1
však som pochválila :-)
a podľa pravítka máte 2 mm až 4 mm. ani jedenkrát 3 mm, veľmi nepravidelné, to nič treba viac cvičiť,hned to nejde D
marcel83
"Julienne je spôsob krájania ( vačšinou zeleniny ) na tenké 2 – 3 mm prúžky, niekedy nazývané matchstick ( zápalka ). Táto technika sa používa na zvýraznenie takto nakrájanej ingrediencie."

No nič. Pekne si protirečíte: "niečo dlhšie a podstatne tenšia hrúbka ako 3 mm"

Ja cvičiť nemusím :) Ja, na rozdiel od Vás, viem používať nôž.

PS: Vy máte podľa pravítka 8mm....
používateľ nemá avatar
jj1
jj1
@pusta ako velke mate dioptrie? Tie "hlonty", co vy nazyvate "julienne" maju od Julienne na hony daleko. Si pozrite obrazky, ktore boli pridane pod vas recept a porovnajte si ich. Nieto ze je drza, nadradena, sebecka, ale este aj slepa. A znova klamete! @redakcia prosim, umravnite si tuto uzivatelku, alebo ju vyhodte. Ved zavadza umyselne nekucharov o kucharskych technikach!
marcel83
@radost niektoré "perly" je ťažko nekomentovať.

Mám kamarátku - mladá baba (21). Učí sa variť. Tak som jej dal odporúčanie, že nech skúsi varecha.sk, že tam sú skúsení kuchári (podaktorí), ktorí variť vedia. Že sa čo-to naučí. Ale uznaj, keď narazí napr. na tento fotorecept a v postupe síce nájde info, že "Žilien" má byť na cca 3x3x50mm nakrájaná zelenina, ale na fotke zbadá kusy zeleniny, čo si pomyslí? "Môžem to nakrájať aj na väčšie kusy, veď ani teta to nedodržala." A to už Julienne nieje. A takto sa rodia bludy. Veď, keď to má byť Julianne zelenina, tak nech je. A nie nasekám to hala-bala a napíšem, že je to Julienne. To sa mi nepáči.
jozka2
Salat je velmi chutne urobeny.Na tenko nakrajat ,,julienne" je velmi obtiazne.Prave som mala dnes julliene ani som tomu nevenovala pozornost,ale krajane struhadlom na to urcenym.Aj tvoje Marcel su dost hrube na jullienne.Apropo, kedy nase mamky nam merali mrkvu pravitkom,ludia zacnite rok 2015 v mieri a pokoji.Ludia sa zabijaju,umieraju a vy riesite veci ci niekto ma jillien mrkvu?Este ani raz som nenavarila jedlo podla toho co bolo na varecha,lebo tam dam nieco odlisne a je ina chut a tak robite aj VY vsetci.Mat vase starosti.
Skor by som namiesto neustalych kritik uprednostnila ak by sme zacali davat trebars recept vyzera takto ale ja ho robim takto a myslim si,ze tymito puntickami z ostatnych receptov by sme obohatili gasron.dany recept a aj svoje vedomosti.
zolik
@marcel83 , mna raz z Teba polozi. Merat pravitkom! Normalne som happy, ze si sa do mna nepustil pod mojim receptom na mrkvovy salat.
1x elef
marcel83
@zolik TS dorazila "na šupu" :) Nechápem, ako niekomu nemôže doraziť. Ale to je "mimo súdka". Takže máš odpísané na TS cez TS ;)
pusta1
@dara2112 , ty ešte nevieš, že @marcel83 je ten NAJGENIUS, akého kedy zem nosila??? DDDDD
pri ňom stráca reč každý významný šéfkuchár sveta a Michelinove hviezdy blednú závisťou :-)))
dokonca aj taká veľká osobnosť francúzskej kuchyne ako je:
Escoffier publikoval Le Guide Culinaire , ktorý sa stále používa ako hlavná referenčná práca, a to ako vo forme kuchárky a učebnice varenie. Escoffier a jeho recepty, techniky a prístupy k riadeniu kuchyne zostali veľmi vplyvné aj dnes, a boli prijaté kuchármi a reštauráciami nielen vo Francúzsku, ale aj po celom svete.

kam sa my všetci ostatní na @Marcel83 vôbec hrabeme DDDDD
1x pusta1
pusta1
@dara2112 ,a ešte niečo musíš vedieť o @marcel83 , on je ako už NAJGENIUS býva, aj chorý STALKER!!!
Stalking je termín označujúci patologické správanie jednotlivca, ktoré sa prejavuje abnormálnym záujmom o nejakú inú osobu, spojeným s jej prenasledovaním a obťažovaním. Prenasledovaná osoba je často verejne známa, alebo prenasledovateľovi osobne blízka. Na označenie takto sa správajúceho jednotlivca sa používa termín prevzatý z angličtiny: stalker.
Stalking sa prejavuje najmä opakovaným fyzickým prenasledovaním, nechcenými kontaktmi (listy, sms...), dlhodobým sledovaním aktivít dotyčnej osoby a zbieraním informácií o nej, prípadne nemiestnym oslovovaním jej príbuzných, priateľov a podobne. Takýto záujem cieľovú osobu obťažuje, narúša jej súkromie a môže vzbudzovať strach. V niektorých krajinách je takéto konanie trestné (napr. v Českej republike). Na Slovensku je legislatíva zatiaľ benevolentnejšia: musí dôjsť k vyhrážaniu, aby sa mohlo začať trestné stíhanie.
2x pusta1 a rela
marcel83
Ach @pusta. Ja niesom Stalker( mimochodom velmi pekne spracovana first person hra na PC...). Ja len (takmer) vsade pod Vasimi receptami dokazujem, ze klamete a to mi staci. Na chvilu som sa odmlcal, lebo som myslel, ze ked ste dostali ban, ze sa skludnite. Ale nie. Mate novy, pritom ste sa bila do prs, ze ja ked mam ban, mam ho respektovat. Vodu kaze, vino pije...

Vedomie, ze jedna zakomplexovana zena, co o sebe tvrdi, ze zozrala mudrost sveta, vie toho menej ako ja, ma tesi. Hlavne po tom, ako si vsade dokazuje, aka je naj, ako sa povysuje, a pritomju takmer vzdy niekto uzemni, ze ma zle to ci ono. Spravili ste zo seba samozvanu topovanu kucharku, klamete o svojej rodine, priateloch, domacich surovinach. Ja takychto ludi, co sa chvalia tym co nemaju, nenavidim. To nieje Stalking.
pusta1
ctený pane, vy ma vôbec nedokážete rozhádzať, nech by ste napísal čokoľvek :-)
používajte však vami zadané tituly len pre vás, totiž vystihujú vás vo všetkom D
pusta1
Stalking Vás už totálne zožral. ctený pane
posledné, čo vám napíšem a to platí absolútne špeciálne pre vás:

" ...nikdy sa nehádaj s hlupákom. Stiahne ťa na vlastnú úroveň a potom ťa prevalcuje bohatými skúsenosťami. ..."

preto sa s vami nehádam :-)
pusta1
@vienetta , nádherne si ma rozosmiala DDDDD
vieš, že máš úžasnú pravdu :-)
veľmi ma teší, že tebe sa môj šalát páči :-)
dakujem ti za krásnu a milú pochvalu.
1x pusta1
bubaya
Podľa mňa je škoda miešať polníček s cibuľou a paprikou, a navrch arašidy. Veď to tú jemnú chuť úplne prehluší, do takéhoto mixu by som dala obyčajný hlávkový, alebo ešte radšej ľadový, ten je odolný. Milujem polníček práve pre jeho jemnú orieškovú chuť a takmer ho neochucujem, len troškou oleja a jemným balzamikovým octom. Zdá sa mi to škoda. Ale proti gustu......
pusta1
@bubaya. pre mňa je valeriánka až natoľko jemná, že ja v nej žiadnu orieškovú chuť necítim, skôr žiadnu chuť,netvrdím, že nemáš pravdu, u mňa to asi bude tým, že som naučená na veľmi ostré chute, ktoré nevydrží ani môj priateľ a znesie hodne ostré.
toto nám veľmi chutilo obom.
práve preto, že tam tú chuť, ktorú ty popisuješ, ja necítim, som pridala dalšie veci ako arašidy, červená cibuľa i mrkva majú tiež jemnú chuť, chuť šalátu len mierne pekne vyzdvihli a kápia je tiež sladká, takže citrónová šťava s olivovým olejom nám obom veľmi šmakuje, však vidíš, že žiadne koreniny som tu vôbec nepoužila.
úplne súhlasím s tebou, že každému chutí niečo iné, s bielym balzamikovým octom sa chystám niečo vyskúšať, s červeným som už robila, je skvelý.
dakujem za tip a za tvoj pekný komentár.
1x pusta1
renulienka
 www.google.com/url?q=http://varecha.pravda.sk/recepty/...
@pusta , 22. jula o 18,50 si pisala :,,...typicka korenista chut zeruchy je nezamenitelna, zatial čo orieskova chut polnicka sa nedá s nou porovnat..,, a dnes o 10,23 píseš:,,...valeriana /polnicek/ je natolko jemna, že v nej žiadnu orieskovu chut necítim...,, Suhlasim s @bubaya , že cibula, paprika, arašidy a polniček sa k sebe nehodia. Jemnost polnicka je uplne ,,zabita,,.
pusta1
áno, nechcela som to tu vyťahovať, ale to, čo som kúpila vtedy ako žeruchu, to malo typickú nezameniteľnú ostrú horčicovú, ničím nezmeniteľnú chuť,naozaj išlo o nový u nás nepoznaný druh žeruchy, dopestovaný v Holandsku,ako ma predajca informoval ešte telefonicky, jej listy boli síce tvarom podobné, ale nič viac.
toto, čo som teraz kúpila, bola valeriánka a necítila som žiadnu chuť,
aj ked by mala mať jemnú orieškovú chuť, nemala ju.
listy tejto valeriánky boli v porovnaní s tou predchádzajúcou podstatne menšie a jemnejšie.
zrejme je viac vyšľachtených druhov, asi záleží na tom, odkiaľ ktorá je.
fotku neochutnáš :-))))
1x pusta1
pusta1
ako vidím, o moje recepty je nebývalý záujem :-)
všetci striehnete, kedy zase niečo pridám, neviete sa už dočkať, tu aspoň živo diskutujete, nevadí, že s negatívnym záujmom, neskutočne zvyšujete môj ratting a ratting varechy ako takej, ?.)))
čo ma nesmierne teší :-)))
inak by ste museli zostať pri vašich trapných: ach, och. mňamka, také môžem, aj ja robím... a podobne DDDDD
to by ste sa unudili k smrti :-)
pusta1
@micanela , to určite nie, nepočítaj sa tam.
nevadí mi to vôbec. prečítaj si to celé v kontexte, a zistíš, že je tu tá istá určitá skupina ľudí, ktorá čká doslova na moje recepty, aby objavila aspoň jedinú chybičku v mojom recepte, ktorá tam nie je. budú provokovať, aby som sa s nimi pohádala, lenže nepohádam sa s nimi, ich provokácie ma nemôžu vytočiť, lebo to je tak, ako som sa vyššie vyjadrila už o jednom pánovi:


" ...nikdy sa nehádaj s hlupákom. Stiahne ťa na vlastnú úroveň a potom ťa prevalcuje bohatými skúsenosťami. ..."

preto sa s vami nehádam :-)

1x pusta1
zinnajdha
... a nenasadila náhodou tých "vrtákov" redakcia, aby bolo veselšie ?
marika21
Šalát z valeriánky je chutný. Prečo ho neobohatiť občas aj niečím iným ako sme zvyknutý.
1x pusta1
pusta1
@marika21 , valeriánka je fantastická a šalát z nej úžasný :-)
vrelo odporúčam tento môj šalátik aj tebe.
určite kúpim valeriánku znovu a spravím zase.
dakujem za pochvalu.
1x pusta1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia