Šalát z tuniaka a z jemnej jarnej zeleniny (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tuniak je úžasná a zdravá ryba, s kvalitným lahodným jemným šťavnatým mäsom,
hojne využívaná v stredomorskej a ázijskej kuchyni, je známa na celom svete a
pripravuje sa na rôzne spôsoby,pokiaľ ju kupujem v konzerve, tak zásadne v oleji.Teraz
som dostala do daru od mojej tety kvalitnú konzervu priamo z Talianska a toto jemné
mimoriadne chutné mäsíčko si priam žiadalo jemnú jarnú sviežu zeleninu, preto som z nej
pripravila osviežujúci šalát, mali sme ako vynikajúcu a rýchlu večeru.
Postup
- Baby špenát som odstopkovala, umyla a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku.
- Vytlačila som šťavu z citróna a pripravila som si zálievku. Zálievku pripravujem tak, že scedím tuniaka z konzervy, nechám ho odkvapkať na cedníku z oleja, ktorý zachytím a potom 4 diely tohto olivového oleja zmiešam s 1 dielom citrónovej šťavy.
- Pokrájala som očistenú červenú cibuľu na tenké mesiačiky, umyté cherry paradajky na štvrtinky a očistenú jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska.
- Na veľký porcelánový tanier som rozložila listy baby špenátu,...
- ..ktoré som pokvapkala jemne pripravenou zálievkou.
- Do stredu som položila odkvapkaného tuniaka, na fotke dobre vidno, že má kvalitné nerozdrobené pevné mäsíčko, ktoré som len zľahka oddelila vidličkou
- Okolo tuniaka som hviezdicovite uložila štvrtiny dvoch na tvrdo uvarených vajec.
- Pomedzi vajcia som pokládla mesiačiky červenej cibule a vencovite som rozložila štvrtinky cherry paradajok.
- Posypala som šalát kolieskami jarnej cibuľky a cibuľkovej vňate.
- Zeleninku som ešte raz jemne pokvapkala som pripravenou zálievkou a jemne osolila, tuniaka som nesolila, je slaný dosť a ani zálievku som nedala.
- Na záver pred poávaním som šalát z tuniaka okorenila čerstvo mletým čiernym korením. servírovala som z čerstvo upečeným domácim pečivom a podávala som horúci čaj s citrónom. Na stole sme mali veľmi rýchlu, ľahkú, zdravú a mimoriadne chutnú kvalitnú večeru.