Šalát z quinoy a tuniaka

amelie - fotkaamelie, 8. decembra 2010
Šalát z quinoy a tuniaka
Foto: amelie

Mám rada obilniny. Možno tento jednoduchý šalát zachutí aj vám :-)

4 - 5
porcie

Suroviny

200 g
250 g
250 g
2 ks
2 ks
1 ks
1 PL
4-5 pl
1 kl
1-2 pl




Postup

  1. 1

    Quinou dobre premyjeme pod studenou tečúcou vodou. Scedíme a nasypeme do kastróla s dvojnásobným množstvom studenej vody, v tomto prípade to budú 4 deci. Necháme ju na silnom plameni zovrieť, potom teplotu stiahneme na minimum, quinou zakryjeme pokrievkou a varíme 10 až 15 minút. Quinoa je uvarená vtedy, keď zdvojnásobí svoj objem a zo zrniek sa oddeľujú tenké biele krúžky, šupky. Uvarenú quinou osolíme, nastrúhame do nej kôru z jedného biocitróna (ak ho nemáme, dôkladne umyjeme nebio-citrón v horúcej vode), premiešame a necháme vychladnúť.

    Šalát z quinoy a tuniaka - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu pokrájame na tenučké hranolčeky - julienne a blanšírujeme 2-3 minúty vo vriacej vode . Vyberieme dierkovanou naberačkou do šalátovej misy a necháme vychladnúť. Potom do misy pridáme nadrobno posekanú šalotku, scedenú sladkú kukuricu, kúsky tuniaka a quinou. Premiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a balzamikovým octom. Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme čiernym korením z mlynčeka, pridáme posekanú pažítku alebo hladkú petržlenovú vňať, dobre premiešame a dáme na hodinku odstáť do chladu. Šalát môžeme jesť samotný, ale je výborný aj ako príloha k pečeným mäsám.

    Šalát z quinoy a tuniaka - obrázok 2
  3. 3

    Z dobre uvarenej quinoy sa oddeľujú biele kolieska - šupky.

    Šalát z quinoy a tuniaka - obrázok 3

Diskusia k receptu

julica
Mňamka, takže quinoa vravíš... :) Ešte som ju nejedla, ale už teraz sa teším. Pekný recept, tá citrónová kôra ma zaujala. KK
ivffca
vynikajuci recept, kde prosim Ta kupujes u nas quinou. Dakujem :-)
amelie
ivffca, žiaľ, quinou si zatiaľ nosím z Francúzska, ale určite ju už dostať aj u nás, ak ju objavím, napíšem na Varechu, kde som ju kúpila, ok? Ale na tieto šaláty je dobrý aj bulgur či kuskus, tie už u nás bežne dostať.
kocicka99
Quinou kúpiš v dm-drogérii v bio kvalite...500g vyjde asi 3 eurá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia